abc-4
abc-4

Solliciteren, dat is jezelf smijten. Van de hoge duikplank, in het diepe. Niemand kan het in jouw plaats doen en je moet erin geloven. Dus het helpt als je de basics kent… Tempo-Team snelt je te hulp met het ‘ABC van de Sollicitant’. Now jump!

Uitzendkracht – Als uitzendkracht werk je voor een uitzendkantoor, zoals Tempo-Team. Wij helpen je aan een tijdelijke job bij een van de bedrijven die op ons beroep doen. Lever je daar goed werk, dan kan het bedrijf je na een tijd een vast contract aanbieden. Wist je dat dit bij één op twee van onze mensen gebeurt?! Anderen, zoals Anne, kiezen bewust voor interimwerk. Zij kunnen de afwisseling, vrijheid en flexibiliteit die je als uitzendkracht hebt niet missen.

Vaardigheden – Een killer cv is opgebouwd uit overzichtelijke tekstblokken, zoals ‘Studies’ en ‘Werkervaring’. Als starter ben je daar soms snel klaar mee. Gelukkig is er nog de rubriek ‘Vaardigheden’, om te laten zien wat jij in je mars hebt. Lijst je skills – zeg maar: alles wat je kent of kunt - zo eerlijk mogelijk op en geef voorbeelden van situaties waarin je die vaardigheid hebt kunnen trainen. Werd jij een teamplayer bij de scouts of een doorzetter in de atletiekclub? Zet het op je cv!

Vacature – Elke vacature is een job die vrij is en van jou kan worden. Tenminste, als je kunt bewijzen dat je een goede kandidaat bent. Een straffe sollicitatie begint met het grondig lezen van de vacature. Spreekt de jobomschrijving je aan – wil jij dit werk doen? En wat heb jij je toekomstige werkgever te bieden? Sommige jobs – zoals astronaut - zul je nooit krijgen zonder de juiste voorkennis en diploma’s. In andere jobs krijg je een opleiding op de werkvloer, die soms best lang duurt. Solliciteer op haalbare vacatures!

Werkzoekende – Dat ben jij, de sollicitant. Geen zorgen, je hoeft jezelf ’s morgens in de spiegel niet te begroeten met “Hello, werkzoekende!”. Maar je moet het wel officieel maken. Laat de overheid weten dat je werk zoekt door je in te schrijven bij VDAB of bij Actiris als je in Brussel woont. Na je inschrijving begint je beroepsinschakelingstijd (of wachttijd) van 310 dagen. De jacht op die felbegeerde, eerste of nieuwe job is geopend – ga ervoor!

X-factor – Solliciteren voelt soms een beetje als meedoen aan een talentenjacht. Jij bent de kandidaat die een kritische jury moet overtuigen van je kunnen. Er is veel concurrentie en je moet opvallen met je ondefinieerbare X-factor. Ken je dat gevoel? Dan stellen we je graag gerust. Solliciteren is een echte business, geen showbusiness! Om een fijne job te scoren heb je geen magische krachten nodig. Met een professionele houding, een gezonde portie werklust en een leuke motivatiebrief kom je al een heel eind.

YouTube – Wie gaat solliciteren, blinkt z’n sociale netwerkprofielen best even op. Want Big Brother is watching - en anders de HR-mensen wel. Toch bieden nieuwe media ook mooie kansen aan sollicitanten. Maak een gratis profiel aan op LinkedIn, zo heb je een up-to-date online cv. Bovendien kan je netwerk hier aanbevelingen schrijven (‘recommendations’) of bevestigen dat je bepaalde vaardigheden hebt (‘endorsements’). Wil je echt uitpakken, zet dan een vlog op YouTube waarin je jezelf aan toekomstige werkgevers presenteert. Ze vinden het filmpje via een QR-code op je cv. Op YouTube staat trouwens veel inspiratie voor sollicitanten!    

Ziekenfonds – Het laatste trefwoord van ons ABC voor de sollicitant is er eentje voor op het einde van je zoektocht naar een job. Sollicitatie geslaagd! Contract getekend! Mission accomplished! Gefeliciteerd: geef gerust een feestje om deze mijlpaal te vieren. Zijn de bekers leeg en is de confetti gaan vliegen, vergeet dan niet om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. Tijdens je beroepsinschakelingstijd ben je nog verzekerd via het ziekenfonds van je ouders. Heb je eenmaal een job beet, dan sta je echt op eigen benen.