thinking
thinking

Nee, er zijn geen toverformules die jou aan dé job kunnen helpen. Je toekomstige werkgever wil je leren kennen tijdens het sollicitatiegesprek. Laat de ingestudeerde toneelstukjes dus maar zitten. Toch zijn er 5 dingen die je zeker moet vermelden. Geloof ons, dit wil je werkgever weten!

Zorg dat je in de loop van je sollicitatie het antwoord meegeeft op deze vijf vragen:

1. Waarom pas je bij het bedrijf en is de functie echt iets voor jou? 

Zet je even in de schoenen van je gesprekspartner. Vermoeiend hoor, al die sollicitanten die de jobomschrijving maar half hebben gelezen en te lui waren om de bedrijfswebsite te bezoeken. Laat horen dat jij wél je huiswerk hebt gemaakt: je weet waar het bedrijf voor staat en wat de functie inhoudt. Vervolgens kun je tonen hoe jij in dat plaatje past. Goede indruk verzekerd! 

2. Wat zijn je sterke en je zwakke punten? 

Dit is dé klassieker onder de sollicitatievragen. Denk er op voorhand dus goed over na. Bij het geven van feedback geldt de ‘sandwichregel’: je verpakt één kritische opmerking (= het beleg) tussen twee opgeheven duimpjes (= de sandwich). Doe het ook zo op je sollicitatie. Begin met een troefkaart (zoals je creativiteit of doorzettingsvermogen), stip dan een werkpunt aan (zoals perfectionisme) en sluit af op een positieve noot (je teamspirit).  

3. Hoe zit het met dat gat in je cv? 

Eerlijk duurt het langst. Heb je een opleiding gevolgd maar geen diploma behaald? Werd je ontslagen door je vorige werkgever? Of zat je twee jaar thuis met een burn-out, met een gat in je cv als gevolg? Wees er eerlijk over en bespreek het op een open, positieve manier. Tijdens een goed sollicitatiegesprek neem je de vraagtekens weg die je werkgever misschien plaatste bij je cv.

4. Wat doe je in je vrije tijd? 

Je toekomstige werkgevers zijn ook maar een nieuwsgierige zielen. Ja, ze willen iemand aannemen die past bij het bedrijf en in de functie. Maar hey, mogen ze ook weten welk vlees ze in de kuip hebben? Vertel over je sport, je passie voor koken, je podiumervaring met je rockband. Toon je van je menselijke kant!

5. Hoeveel wil je verdienen? 

Het antwoord op deze vraag hoef je niet zélf op tafel te gooien. Maar als je mogelijke werkgever polst naar je loonsverwachting, dan heb je best een realistisch antwoord klaar. Probeer op voorhand uit te vissen welk loon gebruikelijk is in de sector en binnen het jobprofiel waarvoor je solliciteert. Hou rekening met je ervaring en diploma’s.

PS: Scroll eens kritisch door je sociale media. Sommige dingen hoeft je toekomstige werkgever niet te weten ðŸ˜Š