jobaanbiedingen vergelijken
jobaanbiedingen vergelijken

Vandaag zijn er méér vacatures dan sollicitanten. Het kan je dus zomaar overkomen: je mag niet in één, maar in twee of drie bedrijven beginnen. De keuze is aan jou! Dat is een boost voor je ego, maar ook een bron van keuzestress... Want het ene jobaanbod is het andere niet. Vergelijken doe je best in 8 stappen.

1. Brutoloon

Waarschijnlijk is het de eerste vraag die bij je opkomt: “In welke job zal ik het meeste verdienen?” Het leven is vandaag niet goedkoop.  Natuurlijk is je brutoloon belangrijk – het onderwerp is geen taboe meer tijdens sollicitaties. Toch zijn er meer, en misschien wel belangrijker, vergelijkingspunten.

2. Financiële totaalplaatje

Blijven we bij verloning, dan moet je per jobaanbod het héle plaatje bekijken. Bovenop je brutoloon zijn extralegale voordelen mogelijk, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen... Als uitzendkracht krijg je dezelfde extra’s als collega’s in vaste dienst. Goed opletten dus! Misschien heeft Job A een hoger maandelijks brutoloon, maar verdien je op jaarbasis meer in Job B, omdat je daar een gsm-abonnement, waardebonnen en een eindejaarspremie krijgt. Check deze tips om je loon als uitzendkracht te ontcijferen.

3. Bedrijfscultuur

En dan zijn er de onbetaalbare pluspunten per job... Zoals een bedrijfscultuur die aansluit bij jouw waarden en noden! Een introverte sollicitant zal het een groot voordeel vinden als er stille ruimtes zijn op kantoor. Ook belangrijk om te weten: hoever staan de verschillende werkgevers op vlak van duurzaamheid en diversiteit? Je wil jezelf kunnen zijn op de werkvloer.

4. Groeikansen

Last van knaldrang? Dan moet je kijken naar de doorgroeimogelijkheden per job. In bepaalde sectoren kun je zonder hoge diploma’s snel opklimmen. In de retail bijvoorbeeld of in de logistiek. Sommige jobs zijn de ideale springplank naar functies als teamverantwoordelijke. Welk jobaanbod matcht met jouw ambitie? 

5. Work-life balans

Hou jij na(ast) het werk graag wat energie over voor een sportieve hobby, creatieve passie of je gezin? In sommige levensfases is een gezonde work-life balans (doe de test!) essentieel. Zeker checken: Hoeveel (on)betaalde vakantiedagen kan je nemen? Mag je thuiswerk afwisselen met kantoordagen? Moet je flexibel zijn of kom je terecht in een veilige 9-to-5? Jij weet wat telt voor jou. Soms is uitzendwerk of een job in ploegendienst dé oplossing voor een gebalanceerd leven.

6. Jobinhoud

Wat ga je doen op een typische werkdag? Waaruit bestaat je takenpakket? Vergeet niet om je jobinhoud mee te nemen in de vergelijking! We hebben allemaal talenten. Het is heerlijk als je die kunt toepassen (en soms nog iets bijleert) in je job. Ook leuk: de kans om je job naar je hand te zetten.

7. Werkplezier

Het leven is beter met een gezonde dosis werkplezier. Vertrouw dus op je buikgevoel. Welk aanbod brengt de jobtimist in jou boven en doet je spontaan glimlachen? Omdat je er mensen kent, met de fiets naartoe kunt of als kind al van droomde? Elke reden (wat denk je van deze 27?) om van je job te houden is goed.

8. Ga voor je droomjob

Je hebt elk jobaanbod gescreend op 7 punten. Je bent (bijna) klaar om de knoop door te hakken. Je moet alleen nog bepalen wat de doorslag geeft. Onze vuistregel? Baseer je keuze op minstens 3 factoren. Bekijk het totale loonpakket en de 2 pluspunten-zonder-prijskaartje die voor jou essentieel zijn. Of bespreek je opties met je Tempo-Team consultant! Ga dan voluit voor je keuze en trap niet in de nieuwe job blues!

PS: Maak het jezelf niet te moeilijk. Begin met goed te kiezen op welke vacatures je reageert.