Werken als jobstudent doe je ’t beste zo

Zo ben je in orde met je studentenjob en/of vakantiewerk in 2022

Bijverdienen als student, in het weekend of tijdens de vakantie? Prima idee. Maar zorg er dan wel voor dat je met alles in orde bent.

Daarvoor is er onze praktische gids voor studentenwerk: haal ‘m snel gratis binnen op deze pagina.

Dus, je bent student

  • Ben je oud genoeg? Ben je 16 jaar oud? Of ben je 15 én heb je de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd?
  • En je werkt niet? Je volgt een opleiding of andere schoolactiviteiten.

Prima, dan kan je aan de slag! Snel en zeker met onze gids

Maar een jobstudent is geen werkstudent

Jobstudenten werken maximaal 475 uur per kalenderjaar en betalen een verminderde solidariteitsbijdrage.

Werkstudenten betalen normale socialezekerheidsbijdragen op hun job – bijvoorbeeld wanneer ze geen studentenovereenkomst kunnen afsluiten of wanneer hun 475 uur op zijn. Lees hier meer over het verschil tussen jobstudenten en werkstudenten.

Heb je recht op vakantiegeld?

Als student onderworpen aan de sociale zekerheid krijg je vakantiegeld op basis van je geleverde prestaties. Werk je als student met vrijstelling van RSZ? Dan krijg je geen vakantiegeld.

Blijf je fiscaal ten laste van je ouders?

Maak je op 1 januari 2023 deel uit van je ouderlijk gezin? Dan blijf je fiscaal ten laste van je ouders als je netto-inkomsten van het voorgaand jaar (2022) niet méér bedragen dan 3.490 euro. Dit is een brutobedrag van 4.362,5 euro.

Ben je fiscaal ten laste van een alleenstaande ouder? Dan mogen je netto-inkomsten van het voorgaand jaar (2022) oplopen tot 5.040 euro. Dit is gelijk aan een 6.300 euro. Voor het inkomstenjaar 2022 worden de eerste 2.910 euro niet meegeteld in de berekening of je ten laste blijft van je ouders.

Zo veel uren mag je werken

Als student, met een overeenkomst voor tewerkstelling van studenten, krijg je van de overheid per kalenderjaar een ‘contingent’ van 475 uren. Die kan je vrij kiezen over het hele kalenderjaar. Elk begonnen uur wordt aangerekend op het contingent.

Werk je tijdens het jaar niet langer dan 475 uren? Dan betaal je geen RSZ, wel een solidariteitsbijdrage van 2,71%.

Hoe weet ik hoe veel uur ik al gewerkt heb?

Meld je aan op Student@work op de site van de sociale zekerheid: www.mysocialsecurity.be. Of download de app Student@work. Daarmee check je snel en gemakkelijk je uren of maak je een attest op voor je werkgever.

Alles wat je moet weten over je studentenjob

In onze praktische gids voor studentjobs vind je:

  1. de voorwaarden om als student te werken
  2. alles over de sociale zekerheid
  3. de details over kinderbijslag, vakantiegeld, bedrijfsvoorheffing,…

En nog veel meer!

Downloaden maar!