Zit jij op TikTok, Instagram, Snapchat? LinkedIn of Facebook misschien? Top! Een groot netwerk kan je helpen bij het solliciteren. Tenminste: als je de do’s en don’ts van social media respecteert. Check deze 6 punten voor je sollicitatiebrieven gaat versturen.
1. Zijn er foto’s die je beter verwijdert?
Bekijk je social media profiel(en) eens door de ogen van een recruiter. Stoere beelden op een klimrots of zonnige vakantiekiekjes zijn geen probleem. Die vrijetijdsfoto’s bewijzen hooguit dat jij van sfeer houdt. Niks mis mee! Anders wordt het als je vaak dronken of trashy staat te blinken. Met grote bierglazen (of erger: je zwemshort op je knieën) oog je weinig professioneel. Delete posts die je een uitnodiging voor een sollicitatie kunnen kosten. Dat is een belangrijke stap op weg naar je eerste job! Een gouden regel: zet niets online waarvan je niet wil dat je oma het zou zien.
2. Heb je een positieve feed?
Ok, de meest gênante foto’s zijn verwijderd! Goed zo: tijd om je feed wat diepgaander te checken. Lijkt die geschreven door een zwartkijker of door iemand met een zonnige bril? Turf het aantal posts waarin je over iets klaagt. Maakt niet uit of je een zaag spant over pesters op het werk of luidruchtige werkmannen in je straat... Zeur je in méér dan 1 post op 4, dan moet je bijsturen. Met een positieve mindset scoor je snel een nieuwe job. Social media verraden (méér dan dat mooie CV) je kijk op het leven.
3. Druk jij je correct uit?
Je accounts mogen gerust wat persoonlijkheid ademen. Maar strooi niet te gul met extreme meningen over politieke of maatschappelijk gevoelige thema’s. Respect is een goede basishouding en je weet nooit met wie je nog zult samenwerken in een team. Vermijd vloek- of scheldwoorden en let ook op met je reacties. F*ck that sh*t is niet de slimste keuze als go to commentaar.
“Social media verraden – meer dan je CV – je kijk op het leven”
4. Weet je nog wie je vrienden zijn?
Stuurde je alle collega’s en de baas een enthousiast vriendschapsverzoek toen je net begon in je huidige job? Denk daar dan aan voor je trots ‘open to work’ bloklettert in je status! Of voor je de nieuwe job blues zingt op je socials. Ook als je rechtkrabbelt na ontslag – en die collega’s nu officieel ex-collega’s zijn – blijf je beter discreet. Je weet nooit wie nog meeleest. Schrijven dat je vorige baas een idioot was, maakt géén goeie indruk. Ook niet op je toekomstige werkgever!
5. Volg jij je droomwerkgever(s) al?
Heel wat grote bedrijven hebben een eigen pagina op sociale netwerken. Door hen te volgen krijgen je updates van hun bedrijfsnieuws, heet van de naald. Zo zit je op de eerste rij als ze stageplaatsen en studentenjobs openstellen (altijd een goed opstapje) of bij nieuwe vacatures. Op social media draait het niet alleen om ‘gezien worden’. Zélf zien wat er bij je droomwerkgever(s) gebeurt, schept ook kansen!
6. Zit je op LinkedIn?
Leuk voor je, die 6000 volgers op TikTok. Maar in je speurtocht naar een toffe job telt toch vooral het professionele sociale netwerk LinkedIn. Maak daar een profiel aan dat overeenstemt met je CV (maar zonder deze skills), geef aan welk type job je zoekt en nodig vrienden, familieleden en kennissen uit die je op werkvlak een duwtje in de rug kunnen geven. Je leerkracht Frans die ook vertaalt voor een groot bedrijf? De teamleider in je studentenjob? Of je klasgenoot die als eerste een vaste job scoorde? Inviteren, maar! Hou je profiel up-to-date en pas je status aan zodra je werk hebt gevonden. Wedden dat het sneller gebeurt dan verwacht?!
PS: Een krater in je CV vs een berg frisse vacatures