Leven is meer dan werken alleen. Anne Puttemans verhuist binnenkort naar Amerika, het land van haar vrouw. Zodra de papieren in orde zijn, kan Anne vertrekken: “Zo flexibel is een uitzendcontract.”

  • Anne Puttemans, 32
  • Payroll administrator (Business Administration) op de hoofdzetel van Tempo-Team in Sint-Agatha Berchem

Toen jij afstudeerde, koos je bewust voor een 9 to 5 job?

“Ik studeerde jeugd- en gehandicaptenzorg, maar zag een job als opvoeder niet zitten. Al dat avond- en weekendwerk! Ik voetbal sinds mijn tiende en heb 15 jaar op hoog niveau gespeeld. Ik wou een job die ik kon combineren met mijn trainingen en wedstrijden. Ik ben in 2007 begonnen als payroll administrator en doe eigenlijk nog steeds mijn eerste job (lacht). Administratie ligt me wel. Het was ook nooit een probleem dat ik soms wat vroeger moest stoppen om op verplaatsing te kunnen spelen. We werken met glijdende uren. De collega’s zijn ook een keertje komen supporteren bij een wedstrijd, dat was leuk.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Ik verwerk de lonen van zo’n 500 à 700 uitzendkrachten die voor Tempo-Team werken. Van maandag tot woensdag ben ik bezig met het uitbetalen van hun prestatiebladen. Donderdag en vrijdag maak ik correcties of zorg ik voor sociale documenten en inlichtingenbladen voor de ziekenfondsen. Ik bel en mail wat af op een week. Prestatiebladen opvragen, uren checken bij klanten, vragen van uitzendkrachten over hun loonfiche beantwoorden… Het aantal telefoontjes loopt snel op.”

Heb je fijne collega’s?

“Zeker! Ik heb 6 collega’s die precies hetzelfde werk doen als ik – al heeft iedereen z’n eigen units. We bespreken de problemen die we tegenkomen of geven elkaar tips ter verbetering. Als iemand ziek is of met vakantie, dan springen we bij. We zijn echt wel een hecht team. Omdat ik zelf als uitzendkracht werk, word ik uitbetaald door een van mijn collega’s!”

Waarom koos je er in juli 2017 voor om je vaste contract om te ruilen voor het statuut van uitzendkracht?

“Twee jaar geleden leerde ik in een nieuw voetbalteam mijn huidige vrouw kennen. Ze is Amerikaanse, maar woonde al 8 jaar in België. Toen we een tijdje een relatie hadden, besliste ze dat ze terug wilde naar haar familie. Die woont in het zonnige Californië, in de buurt van Santa Barbara. Ik besloot om mee te verhuizen en diende mijn ontslag in. Maar het duurt lang voor alle paperassen in orde zijn. De procedure voor mijn green card zal misschien pas in de zomer van 2018 rond zijn. Mijn vrouw woont alweer in Amerika, terwijl ik hier wacht om te mogen vertrekken. Dat is niet evident. Daarom werk ik momenteel met tijdelijke contracten. Af en toe werk ik een paar weken niet en ga ik naar Californië. Daarna pik ik de draad weer op – want er moet geld op mijn bankrekening komen, natuurlijk (lacht). Zodra ik mijn green card krijg, kan ik vertrekken. Werken met weekcontracten is voor mij perfect.”

Verlies je geen sociale voordelen wanneer je van een vast contract naar een interimcontract gaat?

“Ik heb dezelfde rechten als toen ik een vaste werknemer was. Ik krijg hetzelfde loon en ook nog steeds maaltijdcheques en een representatievergoeding. Ik heb alle voordelen die ik had, plus een extra portie flexibiliteit. Alleen krijg ik mijn vakantiegeld wekelijks uitbetaald, terwijl andere bedienden dat in één keer, in de maand mei, ontvangen.”

Aan wie zou je aanraden om te solliciteren voor een job als payroll administrator?

“Wij verwerken veel dossiers, dus je moet snel en stressbestendig zijn voor deze job. Ook een goed concentratievermogen is belangrijk: alle cijfers moeten kloppen. Als wij een fout maken, betekent dat wellicht dat iemand niet of verkeerd wordt uitbetaald. Het is dus wel een job met verantwoordelijkheid. Daarom geeft ze ook voldoening. Het is een fijn gevoel dat ik mensen uitleg kan geven over hun loonfiche of iemand met een andere moedertaal kan helpen om alles goed geregeld te krijgen. Voor dit werk moet je zeker klantvriendelijk zijn.”

Ga je straks in Amerika op zoek naar een gelijkaardige job?

“Dat zou kunnen – elk bedrijf heeft tenslotte een payroll. Al zou het net zo goed kunnen dat ik kies voor iets helemaal anders. Ik begin daar een nieuw leven, misschien moet ik dat maar doortrekken op werkvlak? Ik hou enorm van dieren – misschien ga ik iets met hondenverzorging doen. Of begin ik een foodtruck? Ik sta open voor verschillende jobs! (lacht)”

PS: Ben jij ook op zoek naar een job vol flexibiliteit? Check dan onderstaande vacatures!