8-vragen-niet-stellen
8-vragen-niet-stellen

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Zo gaat het spreekwoord, maar het lijkt niet van toepassing op sollicitanten. Met een vlotte babbel heb je een streepje voor. Toch zijn er dingen die je beter niet zegt tijdens je sollicitatiegesprek. Bijt liever je tong af dan deze 8 vragen te stellen...

1. Zijn jullie zo streng met de prikklok als mijn vorige werkgever?

Het ding is: soms is er een verschil tussen de vraag die je stelt en de vraag die je gesprekspartner hoort. Misschien wil jij gewoon weten of je nieuwe bedrijf een prikklok heeft. Maar je toekomstige werkgever hoort een alarmbel: “Dit is een sollicitant die het moeilijk heeft om op tijd te komen!”

2. Mag ik dit telefoontje beantwoorden?

Nope, niet vragen. Je telefoon opnemen doe je niet tijdens een sollicitatie. Zet ‘m liever op vliegtuigmodus en focus je volle aandacht op het gesprek! Met één oog je Snapchat checken is echt not done. Als dat nieuws is voor jou, zijn er vast nog sollicitatieblunders waarvoor je moet opletten. 

3. Vragen jullie voor elke dag afwezigheid een ziektebriefje?

Kijk, een sollicitatie is een beetje als social media. Mensen tonen zich van hun zonnigste kant. Onderstreep je goesting om erin te vliegen, je vaardigheden en positieve kijk. Onvoorziene omstandigheden – zoals ziektes en arbeidsongevallen – bestààn, maar laat die onderwerpen rusten tijdens je sollicitatie.

4. Welk loon en extralegale voordelen mag ik verwachten?

Hey, wacht. Staat deze nog in het lijstje? Dat moeten we nuanceren! De etiquette van het solliciteren zei tot even geleden dat je deze vraag pas mocht stellen in de tweede ronde. Maar we kunnen er niet omheen: vandaag is verloning héél belangrijk, ook voor wie niet louter werkt voor het geld (doe hier de test). Je kunt het thema dus prima aankaarten. Zorg er wel voor dat je alle informatie goed noteert. Je mag twee jobaanbiedingen immers niet vergelijken aan de hand van het brutoloon alleen. Bekijk het hele (financiële) plaatje voor je een beslissing neemt!.

5. Wanneer krijg ik ten vroegste opslag?

Duw eens op de rem, hogesnelheidstrein. In je hoofd mag je 10 stappen vooruit denken, maar luidop doe je dat beter niet. Ga stapsgewijs te werk: scoor eerst de job, maak dan een goeie indruk en vraag op het juiste moment en de juiste toon opslag (dat doe je zo!).   

6. Hoe zit het met de rechtzaak tegen jullie bedrijf?

Jij hebt je huiswerk grondig gemaakt, goed zo – ben je misschien een introverte sollicitant? Je vinkt de checklist voor sollicitanten  netjes af en keek op de bedrijfswebsite en bij de Google zoekresultaten. De 10 op 10 voor motivatie heb je! Wedden dat je ook een vraag met minder negatieve bijklank kunt verzinnen?!

7. Zal ik het gat in mijn CV even uitleggen?

Ken je dat spreekwoord: je mag geen slapende honden wakker maken? Wel, dat gat in jouw CV is een snurkende puppy. Het is géén ramp, maar je mag het stilletjes schattig laten wezen in de schaduw. Op een sollicitatie praat je over je troeven. Begin niet zelf over je kleine zwaktes. 

8. Wat zou ik kunnen vragen? 

Eeeeuuuuhhhh. Zit je met je mond vol tanden na alle ‘doe dit niet’ en ‘zeg dat niet’-tips in deze blogpost? Oeps! Het was niet de bedoeling je te ontmoedigen. Een goede vraag (wat denk je van deze 10) is een mooie afsluiter van een sollicitatie. Laat je interviewer maar eens praten. Een goed gesprek is altijd een uitwisseling! 

PS: De vraag waar solliciteren mee begint: ben jij toe aan een nieuwe job? En de plaats waar solliciteren begint...