Uitzendwet 30 jaar jong: een kennersblik op de toekomst (2)

De arbeidsmarkt is in volle beweging, en een fors deel van die dynamiek komt op het conto van de uitzendsector. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Team HR legde zijn oor te luisteren bij drie deskundigen. Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder VDAB: "De weg naar duurzame jobs ligt open."

 

De economie groeit eindelijk weer, maar aan uitdagingen is er geen gebrek op de arbeidsmarkt. Wat is uw kijk op de komende vijf jaar?

We zitten in een wereld die snel verandert, met een aantal ontwikkelingen die het moeilijk maken om de toekomst van de arbeidsmarkt te voorspellen. Ik denk aan zaken als de digitalisering, robotisering en artificiële intelligentie. Daardoor ontstaat er enerzijds een toenemende vraag naar flexibilisering van arbeid, wat erop zou neerkomen dat de vraag naar tijdelijke arbeid toeneemt.

Tegelijk is de vergrijzing in heel West-Europa steeds meer voelbaar, waardoor organisaties en bedrijven in toenemende mate geconfronteerd worden met een krapte op de arbeidsmarkt. In die omstandigheden ligt het voor de hand dat bedrijven zullen proberen om mensen met de juiste kerncompetenties aan zich te binden. We houden dus verschillende scenario's in ons achterhoofd.

In dat laatste scenario ziet de toekomst er mooi uit voor de werknemers...

Voor hooggeschoolde werknemers zijn de toekomstperspectieven inderdaad mooi, al blijft het ook voor hen van cruciaal belang om te focussen op de competenties van de 21ste eeuw, zoals autonomie, creativiteit, wendbaarheid en weerbaarheid. Daarom zijn we ook zo blij dat meer dan de helft van de jongste generatie schoolverlaters hooggeschoold is. Dat is een belangrijke mijlpaal voor onze economie.

Ligt de toekomst van de uitzendsector vooral in de rol van integrale HR-dienstverlener?

Dat lijkt me plausibel, ja. De uitzendsector doet er bijvoorbeeld goed aan om ook expertise op te bouwen rond zaken als het valoriseren van competenties, het motiveren van tijdelijke medewerkers en jobcrafting voor oudere werknemers.

We zien dat verschillende uitzendbureaus die ontwikkeling vandaag al in gang hebben gezet. Ze kunnen hun aanbod verrijken door het competentieverhaal te integreren in hun dienstverlening. In het verleden deden bedrijven vooral een beroep op uitzendkrachten als oplossing op de korte termijn, maar dat kan ook anders.

Als je meer werk maakt van carrièreplanning en het ontwikkelen van kerncompetenties, dan ligt de weg naar duurzame jobs open en kan je als sector een cruciale rol blijven spelen in de arbeidsmarkt.

Ligt de grootste kracht van de uitzendsector in haar vermogen om razendsnel in te spelen op macro-economische ontwikkelingen?

Ja, absoluut. Het is altijd al een zeer marktgedreven sector geweest, en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Wij zien nu bijvoorbeeld dat de sector actief bezig is met het tewerkstellen van vijftigplussers, een proces waarbij de bedrijven nood hebben aan coaching om die specifieke groep te integreren in hun organisatie. Uitzendkantoren doen dus veel meer dan arbeidskrachten aanleveren!

 

Mis onze volgende interviews over 30 jaar uitzendwet niet:

 

Lees meer:

Good Practices, Praktijk

Werken in logistiek is één. Logistieke diensten met duidelijke toegevoegde waarde aanbieden in Belux? Daar heb je de juiste mensen voor nodig

Good Practices, Praktijk

Werken in logistiek is één. Logistieke diensten met duidelijke toegevoegde waarde aanbieden in Belux? Daar heb je de juiste mensen voor nodig
meer

Beter werken, HR strategie, Praktijk

Wanneer we Bart bellen om te praten over interne mobiliteit bij Decathlon België, blijkt dat hij net zijn koffer - of is het rugzak? - van zolder heeft gehaald om in september als ware expat een ve...

Beter werken, HR strategie, Praktijk

Wanneer we Bart bellen om te praten over interne mobiliteit bij Decathlon België, blijkt dat hij net zijn koffer - of is het rugzak? - van zolder heeft gehaald om in september als ware expat een ve...
meer

Actualiteit, Beter werken, Praktijk

Er is geen ontkomen meer aan: de nieuwe Europese privacyverordening of zogenaamde GDPR (General Data Protection Regulation) is een feit. Dit heeft ook een grote impact op HR. Is voor u nog niet all...
meer