flexi-job
flexi-job

Flexibiliteit is vandaag de nieuwe norm op de arbeidsmarkt. En dan is er nog de aanhoudende war for talent. Werkgevers moeten steeds creatiever uit de hoek komen tijdens drukkere periodes. Geschikt personeel vinden wordt moeilijker dan ooit, zeker voor tijdelijke vacatures… Gelukkig kan je dan rekenen op interimmers. Maar, er is nóg een – tijdelijke – oplossing: flexi-jobbers. Alleen zijn aan een flexi-job wel andere voorwaarden verbonden. De flexi-formule? Die leggen we je met veel (werk)plezier uit:

Flexi-job: extra hulp erbovenop

Flexi-jobbers inschakelen, dat wil zeggen: tijdelijk extra personeel inzetten wanneer jíj het nodig hebt. Máár: er hangen wel strikte voorwaarden vast aan een flexi-job. Zo mag niet elke werkgever zomaar een medewerker met een flexistatuut aannemen. Dat kan alleen in bepaalde sectoren. Eerst alleen in de horeca, de retail en de sport-, bioscoop- en zorgsector. 

Sinds 1 januari 2024 zijn deze sectoren erbij gekomen: de kinderopvang, het onderwijs, de voeding, de autosector, bussen en autocars, begrafenisonderneming, de publieke sport- en cultuursector, land- en tuinbouw, rijscholen, de verhuis-, event- en immosector. 

Allemaal sectoren die kampen met een groot tekort aan personeel. Het is wel zo dat die bijkomende sectoren zelf nog zullen beslissen of ze flexwerk toelaten. En in het onderwijs en de kinderopvang moet je als flexi-jobber wel de nodige opleidingen of diploma’s kunnen voorleggen.

 Nog een belangrijk aandachtspunt: de flexi-jobber moet minstens al 4/5de aan de slag zijn bij een andere werkgever – dus niet bij jouw bedrijf – en in het derde kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat minstens 4/5de gewerkt hebben. Daarnaast mag ook een gepensioneerde een flexi-job uitoefenen.

Kom je als werkgever in aanmerking om een flexi-jobber aan te nemen? Dan zit je niet langer met de handen in het haar bij (on)verwachte situaties. Zoals wanneer een vaste waarde van je team plots voor onbepaalde tijd uitvalt door ziekte. Of wanneer meerdere medewerkers voor dezelfde periode vakantie aanvragen. Of gewoon wanneer je dringend iemand nodig hebt voor een paar uurtjes. Heb je trouwens al een oplossing voor die jaarlijkse piekperiode die opnieuw voor de deur staat?

Flexibiliteit, fiscaliteit en focus

Het grootste voordeel van een flexi-job? Exact: flexibiliteit. Want je kan deze tijdelijke medewerkers een onbeperkt aantal uren inzetten op de momenten die jij kiest. En het maakt bovendien niet uit hoeveel flexi-jobbers bij jou aan de slag gaan. Vandaag drie mensen nodig voor 3 uur, morgen tien mensen voor 8 uur?Kan allemaal!

Die flexibiliteit zorgt er ook voor dat jij – ongeacht de werksituatie – kan blijven focussen op je core business. En je dus niet moet bezighouden met allerlei brandjes blussen, of jezelf tijdelijk tot manusje-van-alles moet omdopen.

En hoe zit het fiscaal? De regering trekt de werkgeversbijdrage op van 25% naar 28%. Er gelden geen gewone RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing op het flexiloon. Een flexi-jobber neem je dus aan een veel lagere kostprijs aan dan een vaste medewerker.

Flexi-jobber aan het woord

Maar een flexi-job biedt minstens evenveel voordelen voor de werknemer zelf. Het bewijs? Dat leveren we bij Tempo-Team graag zelf. Su-Anny werkt voltijds als Business Development Partner voor de dienst Search & Selection bij Tempo-Team. Daarbij staat ze in voor de werving en selectie van hogere bedienden- en managementprofielen. Daarnaast werkt ze enkele uurtjes per week als flexi-jobber in de horeca:

quote icon

Volgend jaar wil ik een eigen appartement kopen. Een extra zakcentje is dus mooi meegenomen. Een flexi-job geeft mij de vrijheid om te kunnen bijverdienen op mijn eigen tempo, én zoveel ik wil. De ene week werk ik 2 uur als flexi-jobber, de week erop misschien 8 uur. Nog een enorm voordeel: mijn flexi-job is onbelast. Ik betaal geen belastingen of sociale bijdragen. Mijn brutoloon is gewoon mijn nettoloon. Maar mijn flexi-job telt wél mee voor mijn vakantiedagen en pensioen. Ik bouw dus wel sociale rechten op. En verder is het natuurlijk heel leuk om naast mijn bureaujob fysiek bezig te kunnen zijn. De horeca is echt mijn ding, en het zorgt voor de nodige afwisseling.

Su-Anny
Business Development Partner

👉 Su-Anny vertelde het  bovenstaande vóór de aanpassingen van januari 2024. Wat is er intussen veranderd voor de flexi-jobber?

Er is een limiet op hoeveel flexikrachten onbelast kunnen bijverdienen. Werken ze 4/5de  en verdienen ze jaarlijks meer dan 12.000 euro bij? Dan betalen ze belastingen. Voor gepensioneerden is er geen plafond. Voor vroeggepensioneerden wel. Zij mogen jaarlijks 7.190 euro bijverdienen.

Welkom, nieuwe wind & werkplezier

En Su-Anny is lang niet alleen. Steeds meer werknemers vinden een flexi-job een veilige, makkelijke en voordelige manier om bij te klussen. Heel vaak kiezen flexi-jobbers er trouwens voor om van hun hobby hun bijverdienste te maken. Als werkgever krijg je zo meestal extra gemotiveerde kandidaten over de vloer, die met eens zoveel passie de handen uit de mouwen steken.

Als leidinggevende mag je er trouwens van uitgaan dat de flexi-jobber die je aanneemt, ervaring heeft in de job die hij tijdelijk bij je zal uitvoeren. Dat is vaak een must om in aanmerking te komen. Maar daarnaast komt je flexi-kracht vooral ook af met tonnen ervaring uit een andere sector. En dat levert meer dan eens een onverwachte meerwaarde op: een frisse blik op een vastgeroeste procedure, een creatieve oplossing voor een steeds terugkerend probleem, … Zo wordt de bijverdienste niet alleen een echte verrijking voor de flexi-jobber zelf, maar ook voor jouw organisatie.

Flexi-jobbers hebben dan ook vaak een positieve invloed op de dynamiek van je team. Een nieuwe wind in het bedrijf daagt je vaste medewerkers uit (opnieuw) het beste van zichzelf te geven. Door hun expertise te delen met de flexi-jobber, evolueren ze bovendien zelf ook qua vaardigheden. Je stimuleert er dus de ontwikkeling van je medewerkers mee.

En een verfrissende teamdynamiek? Dat betekent meer werkplezier! Vergeet daarom niet om ook je flexi-jobbers te laten deelnemen aan een teambuilding, en zet in op een korte maar krachtige onboarding. Ze zijn het waard!

Overtuigd van de meerwaarde van flexi-jobs? Bij Tempo-Team beschikken we over een uitgebreide pool aan flexi-jobbers. Ook voor jouw organisatie vinden we de ideale tijdelijke match. Geen zin in de administratie errond? Hoeft ook niet. Laat ook je payroll (deels) aan ons over.