Het belang van een werkomgeving waarin je collega’s zich ook psychisch veilig voelen. Altijd zo geweest, en zeker vandaag. Anderhalve meter, handgel, mondmaskers? Het antwoord is hopelijk: Check, check, check! Tot zover de fysieke veiligheid. Maar, hoe scoren jij en je bedrijf als het aankomt op een psychisch veilige omgeving?
Ann De Bisschop, auteur van ‘Wellbeing is winst’ vertelt je waarom dit zo belangrijk is en hoe je zo’n warme, veilige atmosfeer creëert. Zowel op kantoor als thuis. Hoe je die veilige omgeving creëert? Met deze 7 handige tips van Ann De Bisschop. Voor mij betekent veiligheid op kantoor dat alles bespreekbaar is. In alle kwetsbaarheid en openheid. Zeker nu.
1. Vertel alles wat je weet én niet weet
Zeker in bijzondere (corona)tijden. Collega’s zitten met vragen over de toekomst. Welke veranderingen komen er nog aan? Wat gebeurt er met mijn job? Alles start met heldere communicatie. Wees gerust eerlijk. Over wat je weet en niet weet.
Plan samen met het management een vast moment in tijdens de week om informatie te delen. Zo neem je al een groot deel van de onzekerheid weg. Wees gerust eerlijk. Over wat je weet en niet weet. Je bent ook maar een mens, toch?
2. Geef vertrouwen
Loslaten, het is een van de grootste pijnpunten bij leidinggevenden. Zeker bij thuiswerk. Nochtans zijn werknemers vooral op hun best als ze vertrouwen krijgen. Zonder het gevoel gecontroleerd te worden, mét de juiste support en omkadering. Spreek je vertrouwen duidelijk uit. Blijven mijn werknemers niet gewoon in hun bed liggen als ze thuis werken?
3. Help je collega’s aan structuur
Zonder sociale controle, helemaal alleen thuis (of met kinderen én hond en kat). Het is het belangrijk een goede dagindeling te hanteren. Hou geen videocalls tussen 9u en 11u. Gebruik dit moment om je te focussen.
Ondersteun je collega’s in thuiswerken. Reik ze de nodig tools aan en geef ze praktische tips mee. Wil je fris en monter starten aan taken die veel focus vragen? Hou dan geen videocalls tussen 9u en 11u.
4. Sociaal contact, superbelangrijk
Er worden heel wat vriendschappen gesloten op het werk. Je collega’s gedurende lange tijd niet zien, is dan ook niet makkelijk. Probeer ze daarom op een onverwacht moment te verrassen, met een kleine attentie of een telefoontje. Eenzaamheid is ongezonder dan 15 sigaretten. Sociaal contact is superbelangrijk. Eenzaamheid is ongezonder dan een pakje sigaretten. Vertel het hen: Jij bent belangrijk en wij denken aan jou!
5. EQ boven IQ
Kies je teamleiders bewust. Vaak groeien mensen door omdat ze hun job inhoudelijk goed uitoefenen. Plots krijgen ze verantwoordelijkheid over een heel team. Begeleid hen daarin, met feedbackmomenten en opleidingen. Zo zet je de juiste vrouw/man op de juiste plaats. Zoals Barack Obama zegt: omring je met mensen die slimmer dan jezelf zijn. En wees empathisch.
6. Hoe voel je je echt?
‘Alles oké?’ Grote kans dat je automatisch ‘ja’ antwoordt. Kies daarom voor een open vraag, waarbij je collega’s echt moeten vertellen wat ze voelen. Een goede manier om een videocall te starten. Een uitbundig persoon die je ineens niet meer hoort? Dan moeten er alarmbelletjes afgaan.
Leer bij elkaar stress-symptomen te ontdekken. Een uitbundig persoon die je ineens niet meer hoort? Dan moeten er alarmbelletjes afgaan.
7. Een gezonde geest...
Ja, we kennen het gezegde allemaal. Maar het is belangrijk hier ook écht werk van te maken. ‘Selfcare’ wordt 30% meer gegoogled dan vroeger. Pauze nemen, bewegen, eens goed in-en uitademen, het is essentieel voor je lichaam en je veerkracht. Op seminaries komt het vaak naar boven. Mensen weten hoe ze gezonder kunnen werken, maar denken er niet aan. Een geheugensteuntje kan geen kwaad dus. Mensen weten hoe ze gezonder kunnen werken, maar passen het daarom niet altijd toe. Psychisch welzijn is dus vooral een team effort. Houd contact, luister naar elkaar en blijf vooral duidelijk communiceren.