internal_mobility
internal_mobility

Betrokken en bevlogen medewerkers, steeds moeilijker te vinden? Misschien zoek je het wel te ver, en ligt de oplossing gewoon voor je neus. Of eerder: in je team. Voldoende werk maken van interne mobiliteit wordt alleen maar belangrijker in de war for talent. Bovendien hebben zowel je bedrijf als je mensen er baat bij.

Interne mobiliteit of inplacement: talent in eigen huis

Je werknemers op elk moment op de ideale plek in je bedrijf, daar draait het om. De doorstroom van medewerkers binnen je organisatie kan een oplossing zijn om vacatures in te vullen, maar tegelijk ook een middel om de betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling van je mensen te verhogen.

Heel wat bedrijven zetten al volop in op interne mobiliteit, zoals Decathlon. Ook bij Tempo-Team proberen we 80% van onze vacatures in te vullen met eigen mensen. De reden? Als werkgever haal je vandaag meer voordelen dan ooit uit een doordacht HR-beleid met duurzame inzetbaarheid. 

Interne mobiliteit doet je bedrijf én mensen bewegen

Dit haal jij uit inplacement of intern rekruteren:

1. Je bespaart geld én tijd, ook bij de onboarding: het rekruteringsproces is gewoon veel korter en de inwerking in de nieuwe functie stukken efficiënter. Je medewerker kent de organisatie en bedrijfscultuur al, en waarschijnlijk ook zijn nieuwe collega’s. En jij weet welk vlees je in de kuip hebt.

2. Je bent minder afhankelijk van externe kandidaten en houdt tegelijk de kennis en ervaring van eigen talent aan boord. Bovendien hoeft een reorganisatie niet meteen tot ontslagen te leiden. 

3. Je retentie verhoogt. Want door je mensen de kans te geven intern door te groeien, zijn ze minder geneigd hun werkplezier op een ander te zoeken. 

4. Je bouwt aan een sterker employer brand. Elke medewerker apprecieert aandacht voor zijn persoonlijke ontwikkeling en noden. Rechtstreeks gevolg: minder verloop en meer groeikansen. Psst: je eigen mensen zijn je beste ambassadeurs!

5. Je houdt je mensen blij en gemotiveerd dankzij nieuwe vooruitzichten, en dat maakt hen productiever. Productiviteit die je tegelijk kan garanderen aan je klanten, net zoals continuïteit van je diensten.

6. Je krijgt je vacatures sneller ingevuld eens je structureel investeert in doorgroeimogelijkheden. Je mensen stimuleren hun vaardigheden aan te passen aan wat je bedrijf nodig heeft, maakt je organisatie bovendien flexibel en weerbaar. 

7. Je vangt makkelijker piekperiodes en onverwachte afwezigheden op door de multi-inzetbaarheid en wendbaarheid van je mensen. Interne mobiliteit geeft je ook de kans om aan kruisbestuiving over de verschillende afdelingen heen te doen.

Maar ook je mensen varen wel bij interne mobiliteit:

8. Werknemers krijgen de kans om te groeien, persoonlijk en in hun job. Een nieuw takenpakket, meer verantwoordelijkheid of een totaal andere rol: een nieuwe ervaring zorgt voor een frisse wind. Wedden dat die positieve dynamiek zich vertaalt op de werkvloer en ook andere collega’s aansteekt? 

9. Enthousiaste medewerkers scoren hoger in betrokkenheid én werkplezier. Interne mobiliteit is dan ook een vorm van groeien, 1 van de 3 ingrediënten van de werkpleziercocktail.

10. Door bij- en omscholing blijven je medewerkers levenslang leren. Dat heeft rechtstreeks impact op hun welzijn: ze maken minder kans op een burn- of brown-out

Kortom, met interne mobiliteit zet je je mensen duurzaam in en maak je je bedrijf futureproof. Klaar om aan de slag te gaan? Nog even dit…

Laat interne mobiliteit je niet immobiliseren

Want da’s wel degelijk een valkuil. Sowieso is volledig overschakelen op intern rekruteren geen goed idee – en meestal ook niet mogelijk. Enkele aandachtspunten bij inplacement:

Voor je bedrijf:

  • Is de lege stoel die je huidige medewerker achterlaat moeilijker in te vullen dan zijn nieuwe zitje? Dan verplaats je gewoon het vacatureprobleem.
  • Je mensen kunnen maar doorschuiven en -groeien tot ze hun plafond bereikt hebben (Peterprincipe). Bovendien is onbeperkt van stoel wisselen voor niemand ideaal.
  • Enkel rekenen op de interne expertise in je bedrijf kan je blind maken voor innovatie van buitenaf. Denk eraan: vers bloed zorgt voor een nieuw elan en frisse ideeën. 

Voor je mensen:

  • Bij slechte cijfers of reorganisatie, moet je een beloofde functie in een persoonlijk doorgroeiplan misschien schrappen. Met een motivatiedip en frustratie bij je medewerker tot gevolg.
  • Niet elke medewerker staat te springen om… te springen: sommigen willen standvastigheid en zekerheid, binnen hun comfortzone. En de verkeerde persoon op de verkeerde plaats? 
  • Bepaalde collega’s groeikansen geven – en andere niet – kan de stress en competitiedrang in je team aanwakkeren en zo een negatieve invloed hebben op de interne sfeer en bedrijfscultuur.

Opletten geblazen dus, wil je deze valkuilen ontwijken en interne mobiliteit een eerlijke kans geven. Het talent van je huidige medewerkers maximaal benutten en duurzame inzetbaarheid op lange termijn doen slagen? Dat begint met een doorgroeiplan op maat van je mensen, een helder en gericht communicatiebeleid en een open blik naar buiten. 

Hulp nodig bij het matchen, opleiden en coachen van talent zodat jij een duurzaam personeelsbeleid kan uitbouwen? Tempo-Team weet alles van intern en extern rekruteren.