extralegale-voordelen
extralegale-voordelen

Emolumenten of extralegale voordelen – het zijn geen sexy termen, maar ze verwijzen naar leuke goodies. Denk maar aan maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering of bedrijfswagen. Ook als interim kun je er recht op hebben. Dat zit zo…

Wat zijn extralegale voordelen?

Wie werkt, verdient een salaris. Hallo kroket - dat weet iedereen. Maar naast je normale loon krijg je soms ook alternatieve loonvormen, zoals waardebonnen, verzekeringen, abonnementen of spullen van je bedrijf in bruikleen. Zulke ‘extralegale voordelen’ zijn voor je werkgever fiscaal interessant en voor jou een (meer dan) mooie extra.

Wie krijgt ze?

In België en de rest van Europa geldt het principe: ‘Gelijk loon voor gelijk werk.’ Uitzendkrachten die werken in een bedrijf dat bepaalde extralegale voordelen geeft aan z’n vaste werknemers, hebben dus automatisch recht op diezelfde voordelen. In mensentaal: als interim krijg je dezelfde extra’s bovenop je loon als je collega’s in vaste dienst. In België krijgt 95% van de werknemers minstens 1 extralegaal voordeel. Gemiddeld zijn het er zelfs 4,6.

Krijgen uitzendkrachten ooit een eindejaarspremie?

Sommige bedrijven voorzien voor hun werknemers een eindejaarspremie. Uitzendkrachten hebben net zo goed recht op die premie als vaste werknemers, wanneer ze in de referentieperiode minimaal 65 dagen (of minimaal 494 uren) in het bedrijf hebben gewerkt. Om in december 2019 als interim een eindejaarspremie te krijgen, moet je één van beide criteria (65 dagen/494 uren) hebben gepresteerd tussen 1 juli 2018 en 30 juni 2019.

Welke extralegale voordelen zijn er?

Het meest populaire extralegale voordeel is de maaltijdcheque. Op het einde van de maand krijg je er één per gepresteerde werkdag. Maaltijdcheques blijven een jaar geldig en kunnen gebruikt worden in heel wat voedingswinkels en horecazaken.

Ook de ecocheque is een waardebon. Als werknemer kun je er jaarlijks krijgen voor een bedrag tot 250 euro. Je koopt er milieuvriendelijke producten en diensten mee, zoals elektro-apparaten met een Europees energielabel vanaf A+, of interieur- en tuinspullen met het Europese ecolabel. Gratis chillen in het groen, iemand?

Grote organisaties voorzien vaak een hospitalisatieverzekering voor hun werknemers. Bedrijven met minder dan tien werknemers doen dat minder snel. Zelfde liedje voor de groepsverzekering, een slimme manier om via je werkgever extra pensioen op te bouwen. Een groepsverzekering omvat soms trouwens nog andere zaken, zoals een gewaarborgd inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid.

Als je een laptop ter beschikking krijgt van het bedrijf, en/of een gsm met abonnement of een bedrijfswagen met tankkaart – dan zijn dat extralegale voordelen. Moet je veel de baan op voor je job – bijvoorbeeld omdat je technische support geeft of werkt als saleskracht? Dan is de kans groot dat je als uitzendkracht rondrijdt in een bedrijfswagen.

Ook een internetabonnement, een abonnement op het openbaar vervoer, de kilometervergoeding voor woon-werkverkeer of de onkostenvergoeding vallen in de categorie van de extralegale voordelen. Hoeveel vink jij er uiteindelijk af?

PS: Laat je motivatie niet afhangen van je extralegale voordelen. En welk salarispakket zou horen bij deze vacatures?