studenten-loon
studenten-loon

Wat geld betreft, is één ding zeker: uitgeven is gemakkelijker dan verdienen. Weet jij waar je het geld van je studentenjob aan spendeert? En hoe combineer je werken eigenlijk met studeren?

Nieuwsgierige dozen, dat zijn we. Altijd bereid om eens te piepen in andermans portefeuille. En laat nu net de resultaten bekend zijn van een studie naar het uitgavenpatroon van werkende studenten… Hier met die cijfers!

De meerderheid van de Belgische studenten werkt om zich een extraatje te kunnen veroorloven. Slechts één op drie (33%) betaalt een stukje van de kosten van hun studie. Ook een bijdrage aan het gezinsbudget – zeg maar: huur voor Hotel Mama – wordt maar van één op drie (29%) verwacht. Daarbij gaat het steeds om kleine bedragen. Minder dan 10% van alles wat werkende studenten verdienen gaat in de familiekas of naar de eigen studie.

Waar gaat dat loon dan wel naartoe? Wel, avondjes uit zijn nog steeds niet gratis, net als citytrips of (verre) reizen en kledij. Reizen neemt duidelijk de grootste hap uit het studentenbudget.

Studenten met een job denken duidelijk aan later. Zo zet 69% meer dan een kwart van z’n inkomsten op een spaarrekening. Studenten die werken investeren trouwens in hun toekomst, los van het loon dat ze verdienen. Een studie van de Universiteit Gent wees uit dat starters met studentenjobs op hun CV doorgaans sneller aan de slag kunnen. Werkgevers zijn immers onder de indruk van de ijver en motivatie die je nodig hebt om studies met een job te combineren. Want al die balletjes blijven natuurlijk niet vanzelf in de lucht.

Wij kunnen alvast voorspellen welk antwoord studenten scoren op onze zelftest ‘Werk jij voor het geld?’. Uit eerder genoemde studie blijkt immers dat loon het allerbelangrijkste is bij een studentenjob, even belangrijk als genoeg informatie (hey, je bent een millennial of je bent het niet…) en de juiste middelen om de job goed te kunnen doen. Een leuke sfeer en een toffe baas tellen ook zwaar mee, maar de jobinhoud? Die bengelt helemaal onderaan. Amper 19% kiest een studentenjob die helemaal in lijn ligt met zijn of haar studies! 53% houdt daar totaal geen rekening mee.

Over de grote jongleertruc gesproken: hoe doen werkende studenten dat eigenlijk? Voor Yasmina, die psychologie studeert, maar ook 30 uur per week in een contactcentrum werkt, is technologie de redding: “Ik haal heel wat lessen thuis in via video’s.” Kelly studeert rechten en werkt zo’n 16 uur per week in horecazaken. Zij zweert bij flexibiliteit: “Ik geef wekelijks door aan Tempo-Team wanneer ik beschikbaar ben. Ik werk vaak in het weekend of op dinsdag, omdat ik dan geen les heb.” Ook benieuwd of je studie combineerbaar is met een leuke job? Praat er eens over met een Tempo-Team consultant!

Ja, dat lees je goed. Er zijn ook àndere volwassenen aan wie je raad kunt vragen dan je ouders. 45% van de werkende studenten zoekt een job via het netwerk van de ouders. 26% schakelt hen zelfs in bij de administratie en het sollicitatieproces. Al moeten we toegeven dat Franstalige ouders wat meer betuttelen dan Nederlandstalige (29 vs. 23%) en dat zonen zich de hulp meer laten bevallen dan dochters (34 vs. 17%). Wat zegt dat over genderpatronen in Generatie Sneeuwvlok?!

PS: Maak indruk in je studentenjob en vacatures voor naast je studie.