We moeten het je niet vertellen: het leven wordt in sneltempo duurder. Je voelt het in de supermarkt, aan de pomp en op restaurant. Om van die duivelse energieprijzen nog te zwijgen! Het einde van de maand halen met je loon lijkt haast een heksentoer... Met deze 7 tips blijf je uit de rode cijfers en haal je het einde van de maand met je loon.

1. Volg het weerbericht

Daarmee bedoelen we: weet wat je kunt verwachten. Zorg dat je zicht hebt op je vaste maandelijkse kosten, zoals je huur, autolening of telefoonrekening (waarom niet meer fietsen, trouwens, en wat vaker offline!). Trek dat bedrag van je nettoloon af om je maandbudget te bepalen. Stel dat je 1300 euro verdient. Als je het weerbericht volgt - en weet dat je elke maand 950 euro vaste kosten hebt - dan kun je zelf voorspellen wat er gebeurt als je dure laarzen koopt. Stormweer code oranje! 

2. Schiet in actie en doe deals

Korting is mooi meegenomen, zolang je geen extra’s gaat kopen. Weersta dus de verleiding van afgeprijsde luxespullen. Sla pas toe bij straffe deals op nuttige, dagdagelijkse producten. Choco, shampoo, straffe koffie – koop de dingen die er voor jou toe doen met korting. Wist je trouwens dat je als uitzendkracht bij Tempo-Team leuke Team Deals kunt scoren? Download de app of maak een account aan en geniet van talrijke voordelen.

3. Koop en kook grote porties

Belgen spenderen zo’n 15 tot 20% van hun nettoloon in de supermarkt. Je kunt veel besparen door slechts één keer per week te winkelen. Je moet dan goed nadenken over je boodschappenlijstje. Dat voorkomt impulsaankopen, zoals dure kant-en-klaar maaltijden. Die zitten vol suiker en zout. Meal preppen is gezonder en goedkoper! Door voor een hele week te koken en in te kopen, druk je de kosten. Vaak is de prijs per stuk lager als je meer van eenzelfde product koopt.

4. Word goed met geld

Heb je soms het gevoel dat je niet kunt rondkomen met je loon zonder hocuspocus? Geen paniek: er zijn online cursussen om jezelf om te toveren in een financiële wizard. Neem de GoodHabitz-opleidingGoed met geld’, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team. Je leert er o.a. wat een consumindermaand is en waarom het belangrijk is om je geld zichtbaar te maken. 

5. Vul je spaarpot – letterlijk

Meestal weten mensen goed welke grote aankopen ‘boven budget’ zijn. Het gevaar schuilt in de kleine uitgaves – smoothie hier, belegd broodje daar … Zet daarom een bokaal op je aanrecht, waar je ’s avonds je niet gespendeerde euro’s in steekt. Niet gezwicht voor een donut = 1,35 euro in de bokaal. Het motiveert om zo’n stapel kleingeld te zien groeien. En raakt de bokaal vol? Dan kun je eens zot doen of je spaarrekening spekken.

6. Waag de financiële (st)app

Oké, die tip met de bokaal is redelijk old skool. Terwijl we leven in tijden van artificiële intelligentie en algoritmes. Je hoeft dat allemaal niet te snappen om je er wél door te laten helpen. Zwier gewoon een app als Mint (gratis, voor iOS en Android) of Clarity Money (ook gratis en voor iOS en Android) op je smartphone. Deze ‘budget manager’ apps verzamelen je bankgegevens, geven inzicht in je uitgavenpatroon en tips om te besparen. What?!? Spendeer jij zoveel op Zalando! 

7. Leef energiezuinig

Tot slot moeten we deze tip meegeven. Investeer deze winter maar in dikke truien en zachte dekentjes. In naam van JOMO – de ‘joy of missing out’: knusse avondjes thuis kosten gelukkig geen geld. Maar ook (en vooral) in naam van de gas- en energieprijzen. Zet die thermostaat een paar graden lager. Een energiezuinige houding voorkomt dat je banksaldo keldert.

PS: Kom je er echt niet, dan is het uitkijken naar een job die dat beetje meer betaalt…