werken-voor-geld
werken-voor-geld

We gaan niet flauw doen: een eerlijk loon is belangrijk. Toch houden mensen met een hoger salaris doorgaans niet méér van hun job. Wat maakt je enthousiast op het werk? Wat betekent je job voor jou? Doe onze test en ontdek je diepste drijfveer.

De coronacrisis houdt onze carrières een spiegel voor. We werken allemaal – deels - voor het geld: wie in deze periode z’n inkomsten een dip ziet maken, ervaart meteen ook een stresspiek. Tegelijk beseffen we vandaag beter dan ooit dat we méér dan alleen inkomsten halen uit ons werk. Wat mis je het meest, nu je thuis met de duimen zit te draaien? Of wat geeft je vleugels, nu je dubbel zo hard werkt als anders om ons land draaiend te houden?

Ontdek het met deze test. Noteer de symbolen van de 5 uitspraken die het meest op jou van toepassing zijn. Welk symbool komt het vaakst terug?

 • Nieuwe dingen maken, bestaande dingen verbeteren: dat is mijn ding. Ik krijg een kick van creatieve oplossingen bedenken.
 • Een duurzame en zorgzame samenleving, daar draag ik graag mijn steentje toe bij. Met mijn werk help ik mensen en de gemeenschap. Ik maak een positief verschil, hoe klein ook.
 • Ik ben trots op wat ons team presteert. In m’n eentje zou ik niet kunnen wat we samen voor elkaar krijgen. Tegelijk besef ik dat mijn bijdrage telt.
 • Ik hou van een duidelijke dag- en weekindeling. Inspanning en ontspanning houden elkaar best in evenwicht.
 • Ik ben al eens van job veranderd om meer te verdienen en zou dat zo opnieuw doen. Waarom niet?
 • Ik geef niet op tot een probleem is opgelost. Twintig keer proberen en mislukken is geen drama, als het de 21e keer maar lukt! Ik ben er altijd op uit om iets bij te leren.
 • Op het werk heb ik een scherp oog voor details. Voor een laatste controle op foutjes zijn ze bij mij aan het juiste adres.
 • Als ik werk, lijkt de tijd te vliegen. Ik ga helemaal op in mijn taken.
 • Collega’s komen en gaan, bazen vallen mee of tegen en werken hoort er – leuk of niet - nu eenmaal bij. Het enige waarop ik reken, is dat vaste bedrag op het einde van elke maand.
 • Ik heb mijn werk nodig om gelukkig te zijn. Een leven van alleen maar uitrusten en genieten? Da’s niets voor mij, ik wil mijn tijd nuttig besteden.
 • Taken afvinken, geeft mij een goed gevoel. Deadlines? Doelen? Laat maar komen.
 • Ik draai al wat jaren mee op de werkvloer. Het geeft mij een goed gevoel om mijn ervaring te delen. Officieel ben ik niemands baas, maar ik ontferm me spontaan over (jonge) collega’s.
 • Natuurlijk doe ik aan pensioensparen! Ik verkies het zekere boven het onzekere en plan altijd ruim vooruit.
 • Hard werken vind ik niet erg. Als ik na een tijdje de resultaten maar kan zien of vastpakken! Vooruitgang boeken is het mooiste wat er is.
 • Die collega’s die altijd bereid zijn tot een extra inspanning? Ik snap hen niet. Op het einde van de maand krijgen ze toch geen bonus, dus waarom je zo uitsloven?
 • Ik ben gevoeliger dan gemiddeld aan de sfeer op het werk. Kunnen we al eens lachen? Respecteert iedereen elkaars grenzen? Positieve aanmoediging doet wonderen voor mijn werklust.

TESTRESULTATEN

Vooral cirkels? Jij wil een gevoel van controle! Je job geeft je een gevoel van zekerheid en houvast. Je dagen zijn voorspelbaar en goedgevuld, je weet wat ze op het werk van jou verwachten en je voert je taken nauwkeurig uit. Jij werkt heel planmatig – mooi zo, maar spring af en toe ook eens uit de band.

Vooral driehoeken? Jij bent een teamplayer. Als gezelligheidsdier en ‘people person’ ben jij dol op je collega’s – in alle soorten en maten – en maak jij graag deel uit van een groep. Je werk is ook je bezigheidstherapie: je zoekt er verstrooiing en vriendschap. Je enthousiasme is aanstekelijk, maar let op: het is een mythe dat werken alléén maar leuk is.

Vooral vierkanten? Jij hebt een creatieve drang. Als kind hield jij van knutselen of kampen bouwen. Je ging uren op in je bezigheden en riep dan trots: ‘Kijk wat ik heb gemaakt!’ Eigenlijk ben je nog steeds zo. Jij gaat op in je werk en pakt graag uit met de resultaten. Je vernieuwingsdrang is bewonderenswaardig, maar schuif routineklusjes niet op de lange baan!

Vooral sterretjes? Jij dient een hoger doel. Jij haalt een sterk gevoel van zelfwaarde uit je job, en weet dat de cijfers op je loonbrief niet alles vertellen. Jij ziet het grotere plaatje rond je job en werkt om iets goeds te doen voor je medemens, de samenleving of de planeet. Prachtig, dat idealisme – maar let op dat je niet opbrandt.

Vooral hartjes? Jij gelooft dat geld je sterkste drijfveer is. Toch wijst Amerikaans onderzoek uit dat geld mensen niet motiveert op lange termijn. Een gevoel van verbondenheid met je collega’s (driehoek) of met het resultaat van je werk (vierkant) doet dat wel, net als het geloof dat je werk zinvol is (cirkels en sterren). Check dus welk symbool je – na hartjes - het meeste noteerde. Onbewust is dat je ware drijfveer!

PS: Nu weet je alvast waarom deze vacatures (n)iets voor jou zijn!