lenteschoonmaak_dch
lenteschoonmaak_dch

Het is dé absolute no go: met een vuile dweil of spons aan een poetsklus beginnen. Om resultaat te zien van je werk, ga je aan de slag met schone spullen. Alleen: hoe krijg je vieze stofdoeken en een plakkerige ragebol weer fris? 7 tips!

Nee, je werk zit er niet op wanneer het huis blinkt. Je moet alle doeken, emmers en vodden nog schoonmaken. Die laatste stap bepaalt het succes van de volgende sessie! Zwabberen met een muffe dweil is een poetsblunder van het formaat ‘stofzuigen met een volle zak’. Je doet toch niet aan zelfsabotage? Zet je poetsgerief liever proper (en droog) weg!

1. Spons

Van een badkamerspons (voor de douchetegels) tot een schuurspons (voor de afwas): tijdens het poetsen verzamel je heel wat vuile exemplaren. Zet sponzen nooit nat weg in een emmer, of je krijgt schimmel! Spoel ze eerst grondig uit - of laat een kwartiertje weken - in een spoelbak met kokend water en een schep baking soda of drie scheutjes natuurazijn. Spoel vervolgens af met koud water en wring de spons uit. Leg te drogen op een rek, zodat er aan alle kanten lucht komt.

2. Microvezeldoekje

Handig! Deze elektrostatische wonderdoekjes was je gewoon op 60 graden, bij de bonte kleuren. Gebruik een beetje wasmiddel maar geen wasverzachter. Laat drogen op een rek. Niet strijken!

3. Dweil

Check het waslabel: sommige dweilen zijn geschikt voor de machine en kun je wassen op 60 graden. Andere spoel je handmatig schoon met warm water en wat afwasmiddel. Voor een dweil geldt hetzelfde als voor een spons: nooit-of-te-never nat wegzetten in een emmer! Je wilt toch geen schimmels en bacteriën?

4. Mop aan een stok

Werk jij met een mop (of zwabber) met franjes op een stok? Soms zijn die afneembaar en mogen ze in de machine op 40 of 60 graden. Je kunt de mop ook aan de stok schoonmaken! Laat weken in een halve emmer warm water met bleekmiddel. Na een kwartiertje ga je schudden en spoelen: dip de mop een paar keer op en neer, draai vervolgens rondjes door de stok tussen je handen te wrijven. Neem de mop (met schoonmaakhandschoenen!) uit de emmer, wring ‘m uit en spoel af onder stromend water. Herhaal de behandeling (weken, schudden, spoelen) in een emmer met een beetje wasmiddel. 

5. Ragebol

Met de ragebol of plumeau haal je spinnenwebben weg uit plafondhoeken en achter kasten. Maar hoe krijg je het stof en spinrag vervolgens van je materiaal? Een plumeau van struisvogelveren of lamswol hou je ondersteboven en klop je uit, bv. in de tuin of uit het open raam. Een ragebol van stug geitenhaar (vaak een driekhoekig model) mag je uitspoelen met lauw water en wat wasmiddel.

6. Stofdoek

Ook bij een stofdoek is (buiten) uitkloppen de boodschap. Je wil geen dikke koekkruimels of verloren kraaltjes/nietjes/nagels... in de wasmachine! Een uitgeschudde stofdoek kun je op 40 of 60 graden wassen met wasmiddel. Nieuwe, bonte doeken zijn niet altijd kleurbestendig. Was ze voor de zekerheid samen met de donkere was. 

7. Schoonmaakhandschoenen

Reinig je handschoenen in een spoelbak met lauwwarm water en zeep of wat schoonmaakmiddel. Spoel uitvoerig schoon onder stromend water om alle zeeprestjes te verwijderen. Gebruik in geen geval wasverzachter of bleekmiddel. Dep je handschoenen droog met een propere keukendoek. En klaar!