All_good
All_good

Knap hoor, een keuken vol elementen van roestvrij staal. Het oogt stijlvol en modern, zo’n glimmende gootsteen, oven, afzuigkap of gasfornuis. Roestvrij of roestvast staal (RVS) is een duurzaam en robuust materiaal, maar wél vlekgevoelig. Geen zin in lelijke strepen? Volg dan deze onderhoudstips.

Het probleem?

Roestvast staal (RVS – ook wel ‘inox’ genoemd) is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof.  Het gaat lang mee, maar vraagt wel wat onderhoud. Het materiaal is populair in keukens en krijgt te maken met vetspetters, vingerafdrukken, voedselrestjes en waterdruppels. Die verwijder je best zo snel mogelijk. RVS is immers vlekgevoelig – snel schoonmaken is de boodschap, of er ontstaan hardnekkige vlekken en zichtbare strepen.

De dagelijkse oplossing

Een zachte aanpak is best om RVS te laten glanzen zonder de beschermlaag te beschadigen. Gebruik een vochtige (niet druipende) schoonmaakdoek, gedrenkt in een warm sopje met wat afwasmiddel – een druppel is genoeg. Reinig opnieuw met een schoonmaakdoek gedrenkt in water en droog af met een microvezeldoekje. Is je keuken na een (letterlijk) spetterende kooksessie wel heel vettig? Vervang de druppel afwasmiddel dan door wat glasreiniger. Dat is superdoeltreffend als ontvetter!

Het grove geschut

Heb je te maken met aangekoekte restjes of beginnende, bruingele verkleuringen? Dan is het tijd voor een grondige poetsbeurt met een gespecialiseerd middel. Lees (en respecteer!) de instructies op de verpakking en gebruik het product alléén op RVS en bv. niet op de natuursteen errond. Wat goed is voor het ene materiaal, is schadelijk voor het andere... Geef de voorkeur aan producten in sprayvorm: zo kan je goed mikken op de vlekken. Daarna is het een kwestie van snel uitwrijven, afnemen met water en goed afdrogen.

Verboden terrein voor...

RVS is een ‘no go zone’ voor schuurmiddel en schoonmaakproducten met korrel. Tenzij je fan bent van strepen en krassen – maar dat is niemand. Gebruik om dezelfde reden geen schuursponsjes of staalwol. Pas daarnaast op met zuurhoudende middelen, zoals soda en citroen – die veroorzaken verkleuringen en bijten de beschermlaag weg. Ook bleekwater is uit den boze.

De olijfolie-kwestie

Je leest het vaak als de ultieme tip: je kunt RVS opblinken met een druppel olijfolie op een doekje. Dat werkt uitstekend als je vertrekt van brandschoon RVS. Maar is het oppervlak nog vettig? Dan krijg je het natuurlijk niet proper door vet met vet te bestrijden. Je krijgt dan een bedrieglijke, vuile glans. De gouden regel blijft: eerst poetsen, dan blinken!