microvezel
microvezel

Hoe goed ken jij je poetsklassiekers? Weet jij hoe je een microvezeldoekje best gebruikt en waarom het ook ‘wonderdoekje’ wordt genoemd? 6 handige tips en weetjes op een rij!

Wat is een microvezeldoekje?

De naam zegt het al: een microvezeldoekje bestaat uit heel veel, heel kleine (‘micro’) vezels. Die zijn elektrostatisch geladen: ze trekken vuil aan en houden het vast. Prima dus om mee te poetsen! Een kwaliteitsdoekje verwijdert 99% van de bacteriën op deurklinken, traptreden, kastplanken, tafelbladen – noem maar op. Stof en vuil ‘plakt’ aan het doekje, dus je hoeft niet bang te zijn om het verder te verspreiden, zoals met een gewone stofdoek.

Waarom is het zo handig?

Als je poetst met microvezeldoekjes heb je geen schoonmaakmiddel nodig. Dat is handig, goedkoop én milieubewust. Geen gedoe met gevaarlijke producten! Je kunt de doekjes droog gebruiken om oppervlaktes stofvrij te maken. Om vuile plekken te verwijderen maak je het doekje licht vochtig. Jeuken je vingers om toch een beetje poetsproduct toe te voegen? Niet doen! Dat vermindert de elektrostatische wonderkracht van het doekje. 

Hoe gebruik je een droog microvezeldoekje?

Omdat je steeds met een schone kant wil poetsen, vouw je het microvezeldoekje voor gebruik drie keer dubbel zodat er zestien kantjes ontstaan. Je wrijft met het eerste kantje over het oppervlak dat je wil reinigen en maakt zachte, draaiende bewegingen. Zodra het gebruikte stukje vuil lijkt of geen stof meer absorbeert, wissel je naar het volgende, propere kantje. Kwamen alle 16 kanten aan de beurt? Dan gaat het doekje in de wasmachine. 

En een nat?

Probeer een microvezeldoekje niet halverwege het werk uit te spoelen – dat lukt niet. Wil je met een vochtig doekje poetsen, vernevel dan wat koud water uit een spuitbus op het doekje tot het klam aanvoelt. Je kunt microvezeldoekjes ook in de gootsteen leggen, overgieten met koud water en tien minuten laten weken. Oprollen, droog knijpen (dat is beter dan uitwringen), drie keer vouwen en... poetsen maar! 

Waarop moet je letten?

Microvezeldoekjes houden minieme stof- en vuildeeltjes vast. Bijgevolg hebben ze soms een (licht) schurende werking. Gebruik daarom géén microvezeldoekjes op glanzende metalen oppervlaktes, spiegels of brillenglazen – ze kunnen krasjes maken. Pas ook op met hoogglans en houten meubels. Microvezeldoekjes kunnen de beschermlaag over het hout beschadigen. Gebruik in al deze situaties beter een zachte, katoenen doek. De ontvettende werking van microvezeldoekjes droogt ook je handen en nagels uit. Denk aan je huid en gebruik huishoudhandschoenen!

Hoe krijg je het doekje weer proper?

De meeste microvezeldoekjes mag je meewassen met je bonte was, op 60 graden en met een beetje wasmiddel. Check voor de zekerheid de wasinstructies op de verpakking. Om hun absorptievermogen te vrijwaren, gebruik je géén wasverzachter, stop je de doekjes niet in de droogkast en ga je ze niet strijken. Microvezeldoekjes bevatten microplastics. Wil je voorkomen dat die in het waswater (en zo in de oceaan) terechtkomen? Stop je microvezeldoekjes dan in een speciale waszak voor ze in de machine gaan.

PS: Benieuwd naar meer poetsklassiekers? Check onze snelcursus ossengalzeep, baking soda of azijn!