job-blues
job-blues

Eindelijk, je hebt ‘m gevonden. Je ultieme droomjob! De plek op de werkvloer met daarboven in neonletters jouw naam. Vol enthousiasme verschijn je aan de start... maar dat valt tegen. De realiteit steekt bleek af naast je droom. Laat je niet kisten door de Nieuwe Job Blues. 6 tips om die te voorkomen of genezen...

Hoe hoger de vlucht, hoe dieper de val. Dat is geen wet van de fysica (of toch?) maar wél van het ‘expectation management’. Vrij vertaald: rooskleurige verwachtingen zijn gevaarlijk. Natuurlijk mag je je verheugen op je nieuwe job – of het nu gaat om je eerste avontuur op de arbeidsmarkt, je sprong in het diepe na lang twijfelen of een mooie kans die toevallig je pad kruist. Maar pomp die luchtkastelen niet te sterk op en houd het confettikanon nog even op stand-by. Zo voorkom of beperk je de Nieuwe Job Blues:

1. Doe de Claude Monet

Heb jij een haarscherpe, hoge resolutie foto in je hoofd van hoe je nieuwe job zal zijn? Zie je de lachrimpels al op het voorhoofd van je toekomstige collega’s en de perfect gemanicuurde hand waarmee je bazin je je dagelijkse schouderklopje geeft? Dan is het tijd voor een nieuw soort toekomstvisioen! Eentje met de vage penseelstreken van impressionistische schilders. Je mag – als jobtimist - de contouren van je nieuwe job met optimisme schetsen. Maar kleur niet elk detail in. Laat wat witruimte voor de realiteit.

2. Let op voor valse heimwee

Sommige dingen waarderen we pas als we ze kwijt zijn. Je gaf niets om die zonnige lunchruimte op je vorige werkplek waar pesters de plak zwaaiden. Pas nu je boterhammen eet met zicht op een betonmuur, merk je het verschil. Hevige heimwee naar de pluspunten van je oude job – die je vroeger amper opmerkte? Zo beland je op de snelweg met bestemming Nieuwe Job Blues. Een nieuwe functie voelt in het begin altijd wat onwennig. Pak die uitdaging aan in plaats van het verleden te romantiseren.

3. Hou contact met de realiteit

Een nieuwe job kan je leven een frisse impuls geven, maar het is niet de magische oplossing voor alles. Zit je in schuldbemiddeling, ben je corona compleet beu of speelt een laag zelfbeeld je parten? Dan zul je die roze olifant in de kamer vroeg of laat moeten confronteren. Anders blijf je eindeloos van job naar job hoppen, eeuwig verwonderd: “Waarom is die olifant hier nu weer?”

4. Neem initiatief

Soms weet je exact wat je Nieuwe Job Blues veroorzaakt. Je had op meer zelfstandigheid gehoopt. Of meer uiteenlopende taken. Daar kan je in stilte om treuren of je kan er iets aan (proberen te) doen. Geen beter moment om je job naar je hand te zetten dan de eerste, toonaangevende weken. Dus kruip uit je schulp en zorg dat de teamleider je gezicht (en ambities) kent. Jij bent de geknipte persoon om je nieuwe jobinhoud beter in model te kneden! Uit ons eigen onderzoek blijkt dat werkplezier begint bij voldoende afwisseling, zelfstandigheid en uitdaging in de job. Je weet dus waarnaar je kneedt...

5. Focus op lichtpunten

Is de Nieuwe Job Blues geen briesje van teleurstelling dat af en toe over je heen waait, maar een dik deken van ontgoocheling waaronder je steeds moeilijker kunt ademhalen, alle trucs ten spijt? Dat kan. Vergissen is menselijk, ook wat je carrièreplanning betreft. Bekijk je situatie zo positief mogelijk en tel je redenen om voorlopig geen ontslag te nemen. Vink je er twee of drie af, dan weet je weer waarom je (nog even) volhoudt. En zit je jobkeuze er deze keer echt 180° naast? Kom dan gerust eens praten met een Tempo-Team consultant! 

6. Laat je verrassen (en verras jezelf)

Niets zo comfortabel als een ingelopen paar sloffen. Soms verdwijnt de blues vanzelf wanneer je nieuwe job wat van z’n nieuwigheid verliest. Je kunt proberen het leven naar je hand te zetten (zie tip 4), maar – nieuwsflash voor controlefreaks! – je kunt de dingen ook meer loslaten. Neem je tijd om de mogelijkheden van je nieuwe job, bedrijf of werksituatie rustig te ontdekken. Wie weet welke verrassing je nog wacht?

PS: Test in 5 vragen: Zit jij in de juiste job? En kakelverse vacatures voor – alweer - een nieuwe uitdaging.