ontslag-nemen
ontslag-nemen

Soms loont het om even door te bijten in een job die je niet 100% ligt. Die waarheid lees je niet vaak op sociale media, waar mensen met parelwitte tanden je juist aanmoedigen om te ‘dromen – durven – doen’. Ook wij zijn fan van dromers en durvers. Maar soms zijn er goede redenen (zoals deze 7…) om je job voorlopig NIET op te zeggen.

1. Je bent boos

Af en toe heb je het gewoon gehad. Met die drammerige baas, die lange file, dat aanslepende probleem. Na een rotdag op het werk kunnen je vingers jeuken om een dramatisch gebaar te maken. Toch is het niet slim om in een opwelling je ontslag in te dienen. Laat de emoties wat kalmeren, zet alles op een rijtje. Je hoeft niet toe te geven aan je korte lontje. Boos weglopen is bijna nooit de beste oplossing.

2. Je hebt geen plan B

Deze job? Dit bedrijf? Het is niets voor jou! Dat is goed om weten, maar het is nog veel beter om je alternatieven realistisch in te schatten. Is surfles geven aan de Atlantische kust je droomjob? Of een programma presenteren op tv?  Vergelijk je huidige werk dan niet met die luchtkastelen, maar met vacatures waarvoor je in aanmerking komt in je buurt. Blaas geen bruggen op voor je weet waar je naartoe wilt of kunt. Rondhangen in het niemandsland tussen twee jobs is heus niet zo leuk.

3. Je wil te snel gaan

Soms is je droomjob realiseren een werk van lange adem. Weet jij waar je passie ligt? Sta je te trappelen om je om- of bij te scholen? Zet dan vooral de eerste stappen naar je nieuwe carrière! Een verkoopster in een bakkerij die droomt van een eigen nagelstudio, bijvoorbeeld, moet een beauty-opleiding volgen, een bedrijf opstarten, klanten zoeken… Vlieg erin na je uren en maak pas gaandeweg een keuze. Je ontslagbrief sturen is immers niet altijd stap nummer één.

4. Het stormt in je privéleven

Weet je wat de 5 meest stresserende dingen zijn die je kunt meemaken? Een geliefde verliezen, een baby krijgen, verhuizen, zwaar ziek zijn of scheiden! Ben je op het thuisfront met één van die dingen aan het dealen, maak het jezelf dan niet moeilijk. Blijf op werkvlak even in kalm vaarwater. Van job veranderen kan ook over 6 maanden.

5. Je verveelt je gewoon

Heb je al een drietal jaren dezelfde verantwoordelijkheden en ben je uitgekeken op dat takenpakket? Dan is het tijd voor verandering, maar niet per se voor ontslag. Kaart het onderwerp aan tijdens je volgende evaluatie of vraag je leidinggevende om een gesprek. Waarom zou je afscheid nemen van een leuk bedrijf en toffe collega’s om ergens anders vanaf nul te beginnen… terwijl je ook in je vertrouwde omgeving een nieuwe functie kunt opnemen!?

6. Je hebt het geld nodig

Werk jij voor het geld? Laat ons raden: ja en nee. Nee: want je verwacht ook voldoening van je job. En ja: want iemand moet die rekeningen op het einde van de maand wel betalen. Het is dus niet gek dat je soms een compromis moet sluiten. Wil je na je ontslag enkele maanden zonder loon kunnen leven? Wil je veranderen naar een job waar je elke maand minder overhoudt netto? Dan ploeter je best nog een paar maanden door, kwestie van een kleine spaarbuffer aan te leggen… 

7. Je bent aan het hoppen

Een job kan heel anders uitpakken dan je gedacht had. En dat niet een keer, maar een paar keer op rij. Het is niet slecht om van veel jobs te willen proeven: daarom is ervaring opdoen als uitzendkracht voor schoolverlaters zo’n goed idee. Gaf je recent al eens je ontslag, dan is het slim om je huidige job een jaartje vol te houden. Je wilt geen CV dat alle kanten op stuitert. En soms duurt het even voor je doorhebt of een job écht (niet) bij je past.

PS: 6 signalen dat je wél toe bent aan een nieuwe job en een waaier aan vacatures.