leren_boek_learning
leren_boek_learning

De ontwikkeling van je medewerkers stimuleren? Zet dat maar bovenaan je to-dolijst! Want medewerkers die de kans krijgen om levenslang te leren, zijn gemotiveerder, hebben meer werkplezier én groeien mee met je bedrijf. Hoe maak je er werk van? In 5 stappen ben je helemaal mee. 

Levenslang leren voor je medewerkers: wat levert het je op?

Inzetten op futureproof opleiden? Vandaag nog, liever dan morgen! Want nieuwe technologieën komen razendsnel jouw richting uit en ze vragen om nieuwe vaardigheden. In zo’n context kunnen je mensen nooit ‘uitgeleerd’ zijn.  Wat er ook op je afkomt, futureproof opleiden maakt je bedrijf − jawel! − futureproof.

Levenslang leren verhoogt bovendien de betrokkenheid van je  medewerkers, omdat ze voelen dat jij in hen investeert. Ze ervaren ook meer werkplezier. Groei en ontwikkeling zijn namelijk onmisbare ingrediënten voor werkplezier.

En, het is evident, mensen die zich goed voelen en plezier hebben, kijken niet zo snel uit naar een andere werkgever. Futureproof opleiden verbindt niet alleen het talent dat je al in huis hebt, maar trekt ook nieuw talent aan. Van een troef in de war for talent gesproken! Futureproof opleiden in 5 stappen:

1. Zet groei in je top 3

Want het is een van de 3 ingrediënten die essentieel zijn voor meer werkplezier. De andere zijn:

  • Balans tussen werk en privé
  • Inhoud (betekenisvol en zinvol werk)

En walk the talk:  zorg ervoor dat je ruimte maakt voor het informele leren on the job, via feedback en coaching van collega’s en leidinggevenden. Want daarvan steken je mensen het meest op. Maak ook budget vrij voor opleidingen, trainingen en workshops. Bied wel gevarieerde en interactieve leervormen aan. Onderzoek heeft aangetoond dat formeel, klassikaal leren minder goed blijft hangen.  

Koppel je mensen aan een mentor − niet alleen een goede zet tijdens de onboarding. Geef oudere en ervaren collega’s de kans om hun expertise te delen met minder ervaren collega’s. De meerwaarde van 50-plussers wordt volgens ons onderzoek nog altijd onderschat. En denk ook eens aan reverse mentoring, waarbij juniors hun oudere collega’s up-to-date brengen van de nieuwste (digitale) ontwikkelingen. 

2. Welke skills hebben we nodig?

Maak een gap-analyse: hoe is de leercultuur nu in je bedrijf, wat is er nodig? En: wat zijn de competenties van je medewerkers? Het antwoord op deze 2 vragen geeft je inzicht in de ‘gap’.

Neem zowel hard skills als soft skills op. Oftewel: technische, praktische vaardigheden en de zogenaamd ‘zachtere’ vaardigheden, zoals helder communiceren, goed kunnen luisteren, teamwerk,... 

3. Op maat van je mensen

Dat begint met een flexibel leeraanbod − modulair, gevarieerd (ook e-learnings, korte video’s en instructiefilmpjes) en te volgen wanneer medewerkers het nodig hebben. Geef je mensen inzicht in het belang van groei en ontwikkeling, voor henzelf en voor je bedrijf.  Ga je 100% voor maatwerk? Stel dan met je mensen een persoonlijk ontwikkelingsplan op en maak hen mee verantwoordelijk voor levenslang leren.

4. Goesting geven in levenslang leren

Waarom zijn groei en ontwikkeling een must in de wereld van werk? Futureproof worden, is alvast een argument dat je op tafel kan leggen. Want wie wil niet mee zijn in een omgeving die constant in beweging is? Nog een belangrijke motivatie: bijleren is leuk, omdat je steeds beter wordt in je job en meer zelfvertrouwen krijgt. 

Je mensen iets laten opsteken hoeft zelfs niet jobgerelateerd te zijn. Zo stimuleert onze Director Operations Siska Van Cauwenberge haar teamleden om iets extra te doen.  Zoals het woord nemen tijdens een meeting of een presentatie geven over een onderwerp dat hen fascineert. Dat prikkelt en geeft goesting in meer. 

5. En dan: evalueren 

Leren is ook evalueren. In een feedbackcultuur heb je veel kansen om met je mensen te praten over hun leerproces. En je kan vragen waarover ze nog graag willen bijleren. Zo’n aanpak is veel waardevoller dan een evaluatiegesprek één keer per jaar. 

Onze tip: blijf futureproof opleiden en maak tijd vrij om met je mensen te praten over levenslang leren, want zijzelf en je bedrijf worden er beter van. 

De ontwikkeling van je medewerkers nog meer stimuleren en zo ook hun werkplezier? In onze Werkpleziergids krijg je tips om werk te maken van een ontwikkelcultuur.