Verschillende generaties op de werkvloer: er bestaan heel veel clichés over. Babyboomers zijn conservatief. Generatie X is tot alles bereid. En Gen Z’ers, dat zijn echte jobhoppers, toch? Maar wat als we voorbij de vooroordelen vooral naar de voordelen kijken? In dit artikel ontdek je hoe jij als leidinggevende, KMO-leider of HR-professional echt het verschil maakt door slimmer samen te werken tussen generaties. Want een divers team is geen uitdaging, maar net een gigantische troef – als je weet hoe je ermee omgaat.
X, Y, Z... Hoeveel generaties werken er nu eigenlijk samen?
Vandaag delen maar liefst vier generaties de werkvloer: van babyboomers tot Gen Z (al zijn de babyboomers stilaan aan het uitzwaaien richting pensioen).
Generalisaties over generaties zijn nooit een goed idee. Mensen uit dezelfde periode delen vaak wel gewoontes of waarden, maar leeftijd zegt lang niet alles. Zo voelt een vijftiger die net begint zich vaak nauwer verbonden met andere nieuwkomers dan met leeftijdsgenoten die er al jaren zitten. (Merci, Eva Platteau, voor dat inzicht!)
Van babyboomers tot Gen Z:
Ze werken vandaag allemaal samen. Let op: de exacte geboortejaren kunnen per bron wat verschillen. 😉
👉 Babyboomers (1946-1964)
Loyaal, carrièregericht, scheiden werk en privé.
👉 Generatie X (1965-1979)
No-nonsense, flexibel, digitaal mee maar niet opgegroeid ermee.
👉 Generatie Y / Millennials (1980-1994)
Leergierig, digitaal sterk, zoeken balans tussen werk en gezin.
👉 Generatie Z (1995-2010)
Multitaskers, digital natives, zoeken zingeving en flexibiliteit.
Werkplezier over generaties heen: zo lukt het echt
Gen X denkt anders dan Gen Z. Gelukkig maar – zo vullen ze elkaar perfect aan: ervaring vs. frisse ideeën.
Waar het écht om draait? Productief en met veel werkplezier samenwerken over de generaties heen. Of nog: Niet focussen op verschillen, maar op wat iedereen verbindt. Zoals de balans tussen werk en privé. Samen met jobinhoud en kunnen groeien, vandaag voor iederéén een onmisbaar ingrediënt van de werkpleziercocktail.
Tempo-Team Tip: Vul fundamentele behoeften in die élke generatie heeft. Of je nu 25 of 55 bent, zorg voor autonomie, waardering en betrokkenheid... en de goesting volgt vanzelf.
Omgaan met generaties op de werkvloer: 4 tips voor vlot samenwerken
1. Denk voorbij generaties
Als jij als leidinggevende in hokjes denkt over je medewerkers, dan is het niet evident om van hen een open blik te vragen. Behandel iedereen gelijkwaardig, maar speel in op individuele noden. Niet elke Gen Z’er wil een groeitraject, en niet elke babyboomer wil stilvallen.
2. Stimuleer wederzijds begrip
Wijs op de gelijkenissen, niet enkel de verschillen. Werk-privébalans is belangrijk voor iedereen – alleen de invulling verschilt. Oefeningen als ‘Stap in elkaars schoenen’ helpen echt.
3. Pak misverstanden en ergernissen meteen aan
Laat spanningen niet sudderen. Creëer ruimte voor open, respectvolle feedback. Geef als manager of HR-afdeling mee wat je verwacht. Dat de smartphone even uit het zicht verdwijnt tijdens een meeting of een presentatie, bijvoorbeeld.
4. Zet de sterktes slim in
Laat ervaring coachen en digitale skills inspireren. Zo worden generatieverschillen geen struikelblok, maar je grootste superkracht voor werkplezier.
X, Y, Z: werkplezier werkt écht!
Generaties mixen op de werkvloer? Met werkplezier als basis zit je altijd goed. Het zorgt voor meer motivatie, productiviteit én minder verloop.
Want als mensen zich goed voelen, werkt samenwerken, óók over generaties heen, veel vlotter.
Hoe je dat precies aanpakt? Onze Werkpleziergids staat boordevol tips!