werken-en-studeren
werken-en-studeren

Serieuze studies combineren met een (voltijdse) job? We gaan niet liegen: dat is een pittige combo. Maar wie de dubbele uitdaging aandurft, ontdekt al gauw de voordelen. 7 hacks die je helpen doorzetten.

Zet je perfectionisme aan de deur

Een klinkende tien op elk examen en een snelle promotie op het werk? Als je jezelf écht een burn-out wil aandoen, dan moet je daar zeker voor gaan. Verstandiger is het om mild te zijn voor jezelf en realistische doelen te stellen. Je bent een werkstudent, je leeft – tijdelijk – 2 levens tegelijk. Als je voldoende presteert op beide vlakken, hoeft het echt niet altijd perfect te zijn.  

Ontdek hoe de school je wil helpen

Het zijn economisch moeilijke tijden. Je bent heus niet de enige die stevig de handen uit de mouwen moet steken om een studie te kunnen betalen. Hogescholen, universiteiten en opleidingscentra beseffen dat gelukkig. Bijna elke school heeft speciale voorzieningen – zoals examenspreiding, individuele trajectbegeleiding, een aparte onthaalavond en aangepaste workshops… -  voor werkstudenten. Informeer je grondig over alle mogelijkheden.

Geef voorrang aan flexibel werk

Flexibiliteit is één van de grote voordelen van interimwerk. Drie weken niet werken omdat je examens hebt? Of 2 maanden halftijds werken en daarna weer voltijds? Er is waarschijnlijk wel wat mogelijk! Bespreek je beschikbaarheid tijdig met je Tempo-Team consultant.

Je loopt een marathon, remember?

Als werkstudent focus je op de lange termijn. Je levert nu een serieuze inspanning om daar over enkele jaren de vruchten van te plukken. In de tussentijd is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgt. Voldoende slapen, gezond eten – je kent de ‘healthy liferules’ wel. Het is ook belangrijk dat je jezelf niet laat opjagen. Moet je een examen volgend jaar opnieuw doen of de deadline van je paper uitstellen? Dat is jammer, maar wind je niet te erg op. Je lange weg wordt gewoon weer ietsje langer. Maar je komt er wel. Elke marathon heeft z’n finish!

Nu bijbenen, straks voorsprong

Je beseft het waarschijnlijk niet, nu je nog volop jongleert met examenroosters en werkschema’s. Nu je op 2 terreinen tegelijk je stinkende best doet, en toch vaak het gevoel hebt dat je op elk front tekortschiet. Je beseft het niet, maar als werkstudent eindig je met voorsprong. De dag dat jij je diploma op zak hebt, beland je plots – met al je ervaring en professionele attitude – in de kop van het peloton. Praktische lessen die gewone starters nog moeten leren, heb jij al lang onder de knie. Begin die oude hit van de Dinky Toys alvast te hummen: “My day will come…”

Maak het gezellig met collega’s

Het water tussen ‘gewone’ studenten en werkstudenten kan diep zijn. Werken en studeren zijn andere levensfases. Je hebt gewoon meer verantwoordelijkheden en minder zorgeloosheid dan je medestudenten. Het goede nieuws is: je collega’s staan ook in het ‘volle’ leven. Investeer in je sociale relaties op het werk. Je kunt veel steun krijgen van collega’s.

Wees trots op jezelf

De combinatie werken en studeren is niet voor doetjes. Respect als jij de uitdaging aandurft. You’re a boss – dus laat niemand je iets anders vertellen.

PS: Kelly combineert rechtenstudies met een horecajob en vacatures om zelf (wel of niet) te combineren met studies.