goodhabbitz-test
goodhabbitz-test

Ben jij ingeschreven bij Tempo-Team? Goed nieuws: dan mag je meer dan 80 opleidingen volgen via het online leerplatform GoodHabitz. Helemaal gratis! Mouna (18) deed de test en vertelt je wat, waar & hoe. Zo weet je perfect wat je kunt verwachten wanneer je straks zelf aan de opleiding van je keuze begint!

Mouna (18): “Begin augustus schrijf ik me in op het Tempo-Team kantoor in Leuven. Met de hulp van consultant Katrien maak ik een My Jobspace-account aan, waar ik ook een GoodHabitz-account open. “Zo kun je allerlei gratis online trainingen volgen,” zegt Katrien. Serieus?! Ik heb toch net verteld dat ik afstandsonderwijs maar niks vond? Juist daarom kom ik me inschrijven als uitzendkracht – ik berg mijn plannen voor een bacheloropleiding op tot na corona. Maar Katrien beweert bij hoog en laag dat de GoodHabitz-opleidingen leuk en praktisch zijn en dat ze mij gaan helpen bij het solliciteren.”

Keuzestress

“Toch een beetje nieuwsgierig bekijk ik thuis de GoodHabitz-overzichtspagina. Ik klik door het aanbod opleidingen dat – op z’n Netflix - wordt gepresenteerd in thematische rijen. Hoe moet ik hier een training vinden die bij me past? Oh wacht, er is een online vragenlijst die me kan helpen. In het keuzemenu linksboven op mijn scherm kies ik de GoodScan.” 

Onder de GoodScanner

“De GoodScan duurt ruim 10 minuten en bestaat uit 6 vragenrondes. Ik moet aangeven of bepaalde uitspraken (‘Ik raak vaak spullen kwijt’, ‘Ik kan me goed inleven in andere mensen’) wel of niet bij me passen. Ik moet uit 2 opleidingen spontaan kiezen welke me het meest aanspreekt en uit 11 leerdoelen mijn top 3 samenstellen. Soms is er geen ‘juist’ antwoord en klik ik maar iets aan: wil ik liever mindmappen of slim aankopen? Mmm, het liefst loop ik hard weg van allebei. Toch kan ik me vinden in het eindresultaat van de scan.”

Avonturier

“Volgens de GoodScan ben ik het type ‘De Avonturier’: een vriendelijke persoonlijkheid met interesse in veiligheid en gezondheid en de ambitie om te inspireren. Ik krijg een lijstje met 10 GoodHabitz-opleidingen op mijn maat. ‘Hak die knoop door’, ‘Optimisme voor beginners’, ‘Goed met geld’: dat zijn inderdaad trainingen die me aanspreken en waarvoor ik me in de toekomst misschien engageer. Toch beslis ik om te beginnen met de opleiding ‘Ik wil die job’. Dat moet ik niet uitleggen, denk ik?”

Ik wil die job!

“De man in het introductiefilmpje van de training weet het zeker: na deze cursus kan mijn droomjob me niet meer ontsnappen. Als schoolverlater begin ik niet zo super zelfzeker aan dit hele sollicitatie-avontuur. Ik hoop vooral wat praktische tips te krijgen. De training omvat 5 lessen, samen goed voor 27 activiteiten. Ik neem me voor om deze week één les per dag te volgen en blokkeer telkens een uur in mijn agenda.”

40 minuten fun?

“Maandagochtend begin ik eraan. De eerste les bestaat uit 6 activiteiten. Ik leer welke informatie ik zal moeten verzamelen – via zelfonderzoek of research – om een sterk CV en een pakkende motivatiebrief op te stellen. De eerste activiteit (‘magazine’) is de zwaarste: aan de slideshow met informatie en voorbeelden ben ik al gauw een kwartier kwijt. Daarna volgen twee luchtige stukjes, zoals een inspirerend tekenfilmpje (‘storyboard’) over pedagoge Danielle die een job als stewardess scoort door haar sterke punten te benoemen en te tonen wat ze voor het bedrijf kan betekenen. Een lijst meerkeuzevragen (‘quickscan’) checkt of ik de info uit de slideshow goed heb begrepen en in een volgend onderdeel moet ik open vragen beantwoorden. Na precies 40 minuten ben ik klaar. Die tijd is voorbij gevlogen: door de gevarieerde opdrachten en aantrekkelijke presentatie was het zeker niet saai, al was het inhoudelijk wel een brok. Iemand heeft koffie verdiend!”

Yes, YouTube

“’Ga verder met je training,’ nodigt GoodHabitz me uit als ik dinsdag in de vroege namiddag inlog. Handig! Vandaag en morgen werk ik de volgende twee lessen af. Daarin leer ik om mezelf te bekijken en presenteren als een ‘sterk merk’ (les 2) en om vacatures te vinden die echt bij me passen (les 3). Ik merk dat de inhoud van de slideshows (‘magazine’) soms uitdagend is, maar ik herken de opbouw van de lessen en dat geeft houvast. Concrete voorbeelden (onder ‘casus’) kan ik goed beoordelen en de vaste rubriek ‘FaceTime’ - een kort interview met YouTube presentatrice Lonneke van ‘100 dagen, 100 banen’ – is een leuke break. Toch ben ik na drie lessen toe aan een dag pauze. Tijd om alles even te laten bezinken.”

Terzake!

“Komt het door mijn frisse hoofd? Of klopt het cliché dat je soms moet doorzetten? In elk geval vind ik de vierde les de meest interessante en best toepasbare. Hier sprokkel ik concrete tips om straks positief op te vallen met mijn CV en motivatiebrief. Les vijf bevat nog een paar rode vlaggetjes - de onmisbare don’ts na zoveel do’s – en een stukje herhaling. En dan is het zo ver: volgens de gegevens in het vak ‘Mijn Voortgang’ heb ik 187 minuten gestudeerd. Hoog tijd om de blauwe toetsbalk aan te klikken.”

Gefeliciteerd: gecertificeerd!   

“Er staan 25 meerkeuzevragen voor me klaar. Ik vul ze thuis in mijn zetel in, wat chill klinkt maar ik ben toch zenuwachtig. Een toets blijft een toets – daar was ik nooit dol op. Sommige vragen weet ik meteen, af en toe waag ik een gokje. Zo scoor ik 19/25. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Bij de vragen die ik fout had, bekijk ik achteraf het juiste antwoord: zo leer ik weer iets bij. En daarna vind ik rechtsboven op mijn scherm, onder mijn accountinfo, zowel een deelnamecertificaat als een getekend en gedateerd toetscertificaat op mijn naam. Kicken!”

PS: Maak zelf een MyJobspace-account aan en krijg gratis toegang tot GoodHabitz. Welke opleiding spreekt jou aan? En welke vacature?