Rocket_man
Rocket_man

Geef toe: het is een struggle. Je wil vooruit in je job en bijleren. Maar je work-life balans zit nu al scheef! Een lange opleiding is niet realistisch in jouw planning. Wat kan je doen om toch te blijven groeien? Annelies Vanden Houte geeft haalbare tips.

Heel wat uitzendkrachten herkennen het dilemma: je hebt veel ambitie maar weinig tijd. Je wil vooruit, maar in kleine stapjes. Hoe pak je zoiets aan?

1. Check-in bij jezelf

Annelies Vanden Houte, Learning advisor bij Tempo-Team, geeft raad: “Om vlot bij te leren, moet je goed in je vel zitten. Stel jezelf dus drie vragen. Ben je fysiek in orde? Als je gezondheid hapert, geef je die best voorrang. Ben je mentaal klaar om bij te leren: ben je bereid om nieuwe dingen uit te proberen, uit je comfortzone te komen en fouten te riskeren? En ben je emotioneel klaar voor een leersprong? Stress of geldzorgen kunnen mensen blokkeren.” Je mag – met andere woorden – aan zelfzorg doen. Zit je in een lastige situatie, dan kan die zelfontwikkeling gerust even wachten. Je leert het best wanneer je er klaar voor bent!

2. Nieuwe kennis

Heb je het druk, maar kun je er kleine extra’s bijnemen? Dan zoek je een haalbare manier om nieuwe kennis op te doen. Je kunt een korte online cursus volgen bij GoodHabitz – helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team. Of je kunt je een kwartiertje per dag verdiepen in een thema met een boek, podcast of documentaire. Annelies Vanden Houte: “Nieuwe informatie opslorpen, is een logische eerste leerstap. Iedereen kent het van vroeger op school. Om iets te veranderen in je carrière, moet je vervolgens nóg twee stappen zetten. Je moet je kennis omzetten in kunde en je moet je kunde toepassen in je dagelijkse praktijk.”

3. Uitwisselen en uitproberen

Kennis omzetten in kunde? Strak plan! Maar hoe doe je dat?! Vanden Houte: “Door wat je geleerd hebt in te oefenen. Je moet bijvoorbeeld de kans krijgen om die nieuwe machine eens te bedienen. Of om af en toe een leidinggevende rol op te nemen. Bijleren heeft een sociaal aspect, dat mogen we niet vergeten. Het is belangrijk dat er een leerklimaat heerst in je bedrijf, dat je met de collega’s kennis uitwisselt en dat jullie teamleiding nieuwsgierigheid stimuleert en (leer)kansen biedt.” Het is een goed idee om je ambitie te bespreken met je leidinggevende. Die kan bijvoorbeeld een mentor voor je zoeken of een wekelijks leermoment organiseren. Praat zeker ook met je Tempo-Team consultant. Die bemiddelt tussen jou en het bedrijf waar je terechtkomt, en is perfect geplaatst om jullie verwachtingen op elkaar af te stemmen.

4. Al doende leren

Vind je het eng om luidop uit te spreken dat je in job wil groeien? Lees je dan liever stilletjes thuis een stapel boeken? Vanden Houte: “Mensen schrikken van de cijfers, maar als we nieuwe skills verwerven dan halen we slechts 10% uit een boek of het klaslokaal, 20% uit kennisdeling met collega’s en 70% uit onze ervaring tijdens de werkdag en wat we daar meemaken, uitproberen en bijleren. Werken ís leren en we leren het beste al doende.” 

Om je carrière een mini-boost te geven hoef je dus géén jarenlange opleiding te volgen:

  • Begin met een korte, online cursus of wat theorie
  • Kijk en luister naar ervaren collega’s
  • Spreek met je teamleider en Tempo-Team consultant 
  • Vraag (eventueel) een mentor
  • Deal elke dag zo goed mogelijk met de verrassingen en uitdagingen in je job
  • En relax: er is geen betere leerschool