vrouw_gsm
vrouw_gsm

Lezen of niet, dit artikel over besluiteloosheid? Voor één keer is de keuze gemakkelijk. Ben jij een geboren twijfelaar met last van uitstelgedrag? Lees verder! Vind je knopen doorhakken moeilijk? Check onze tips! Stel jij gemaakte keuzes gauw weer in vraag? Switch van beslissingsstijl! We leggen het je uit in 4 stappen.

Besluiteloosheid is de ziekte van onze tijd. Veel mensen hebben last van keuzestress. Er is vandaag dan ook veel te kiezen! Welke film of serie pik je uit het mega-aanbod op Netflix? Welke avondmaaltijd uit de overvloed in de supermarkt? Welke date swipe je naar rechts op Tinder? Je zou van minder keuzeverlamming krijgen.

Ons brein is niet gemaakt om 100 keer per dag uit tientallen opties te kiezen. Een experiment met kinderen wees uit waar de psychologische grens ligt. Kinderen vinden het leuker om uit 3 speelgoedjes te kiezen, dan om één speeltje te krijgen. Hoe meer keuze, hoe meer vreugde! Maar het kantelmoment ligt bij 6 opties. Vanaf dan zijn extra keuzemogelijkheden vervelend. Ons hoofd slaat tilt. We verliezen het vertrouwen in ons beoordelingsvermogen. 

Met deze 4 tips 💡bewaar je overzicht:

1. Beperk je aantal keuzes

Elke keuze vergt mentale energie. Hou je hoofd fris door een aantal dagelijkse keuzemomenten te schrappen. Als je werkt met weekmenu’s hoef je niet te kiezen wat je ’s avonds eet. Met een duidelijke kledingsstijl (bv. alleen zwart en grijs, of steeds een kleurige top op een jeans) verlies je geen tijd voor de spiegel. Duidelijke huisregels (bv. geen tv op dinsdag) geven ook houvast. Met wat structuur en routines komt je overprikkelde hoofd tot rust. 🧘. 

2. Beperk je aantal opties

Denk aan het experiment met het kinderspeelgoed. Overweeg nooit meer dan 6 opties. Een klavertje van 4 keuzemogelijkheden is nog overzichtelijker. Vertrouw op je buikgevoel en reduceer het aantal opties snel en spontaan. Geen romantische komedies! Geen films met een lage score op Rotten Tomatoes! Geen series met meer dan drie seizoenen! Voor je het weet blijven van dat immense streamingaanbod nog 4 series of films over. En dat is meer dan genoeg.

3. Onderzoek je beslissingsstijl

Besluiteloosheid is eigenlijk angst voor een foute keuze. Vooral perfectionisten schuiven het nemen van een lastige beslissing graag voor zich uit. In situaties op het werk is echter vaak snelle actie nodig. Uitstelgedrag is dan niet de beste optie!  Je moet komen tot een rationele of intuïtieve keuze. In welke beslissingsstijl herken jij jezelf?

Rationele types maken een analytische keuze. Ze verzamelen zoveel mogelijk informatie over elke keuze-optie en winnen de mening in van experts. Deze keuzestijl is tijdrovend maar zorgvuldig.

Intuïtieve types maken een directieve keuze. Ze baseren zich daarbij op hun eigen wereldbeeld en ervaring. Deze keuzestijl is snel en efficiënt, maar minder geschikt in nieuwe of onbekende situaties.

4. Kies de juiste stijl voor de (keuze)situatie

Heb je weinig vertrouwen in je keuzes? Heb je vaak spijt van genomen beslissingen? Onderzoek dan of de beslissingsstijl waarop jij vertrouwt (analytisch of directief) wel geschikt is voor de keuzesituatie. Misschien moet je het eens anders benaderen?

Maak een analytische keuze in situaties met meer dan één juist antwoord. Weeg zorgvuldig de voor-en nadelen af. Moet je twee jobaanbiedingen vergelijken? Overweeg je de aankoop van een huis? Of raken jullie het niet eens over de vakantiebestemming? Dan is een rationeel kiezen een goede manier!

Maak een directieve keuze in situaties die vertrouwd aanvoelen. Luister met zelfvertrouwen naar je buikgevoel. Ben je nog op zoek naar je droomjob? Twijfel je welk type bedrijf bij je past? Kies dan recht uit het hart – en weet dat je altijd kunt bijsturen. Niet elke keuze is voor altijd. Bij Tempo-Team helpen we FLEX’ers en FIX’ers!

PS: Meer weten over de verschillende beslissingsstijlen? Volg de GoodHabitzcursus ‘Hak die knoop door’, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team.