omgaan-met-geld
omgaan-met-geld

Zorgeloos leven met een beperkt budget – dat is net zoiets als uit bed rollen met een hip kapsel. Velen dromen ervan, weinigen beheersen de truc. Toch zijn er tips om beter om te gaan met geld. Pak de spiegel en schaar er snel bij: je financiën zijn klaar voor hun make-over!

Niet alles wat leuk of leerrijk is, kost geld. Sommige gezellige uitstapjes zijn gratis en voor de online cursussen van GoodHabitz betaal je noppes, nada. Tenminste als je bent ingeschreven bij Tempo-Team. De cursus ‘Goed met Geld’ is op dat leerplatform heel populair. Blijkbaar zijn de meesten van ons geen financiële wizards.

Wie een momentje vrij heeft en dat nuttig wil besteden, weet dus wat gedaan. Wie naast een lege portemonnee ook een volle agenda heeft, kan rekenen op ons. Wij schudden met het lesmateriaal van de training ‘Goed met Geld’ tot het enkele geheimen prijsgeeft. Alsjeblieft!

Geld in beeld

Bancontact, PayPal, Payconiq… Door alle handige digitale betaalmogelijkheden hebben we – letterlijk - geen voeling meer met onze bankrekening. Geld lijkt vandaag ongrijpbaar en onzichtbaar. Dat is gevaarlijk: om je budget goed te beheren, moet je zicht hebben op je inkomsten en uitgaven. De uitdaging is dus, in een parafrase van miljardair-president Donald Trump: “Make Money Zichtbaar Again!”

Wekelijkse prik

Moet je voortdurend je rekeningsaldo’s checken? Elke dag is misschien overdreven, maar een wekelijkse blik in de financiële spiegel is een must. Voorzie elke maandag wat tijd voor je administratie: betaal rekeningen, reageer op aanmaningen (als die er zijn…) en bepaal je weekbudget. Haal dat bedrag af en steek de biljetten in je portemonnee.

IJsje op zondag

Door je week op maandag te beginnen en niet op vrijdag, voorkom je dat je in het begin te veel spendeert. Tijdens de werkweek zie je hoe het budget in je portemonnee dreigt weg te smelten. Zo blijf je gemotiveerd om te sparen voor het weekend, je doel op korte termijn. Ga voor dat ijsje op zondag! Of die cocktail op zaterdagavond…

Jaarlijkse check-up

Voor je met het weeksysteem kunt beginnen, moet je de grote oefening doen: breng je jaarbudget in beeld. Hoe matchen je in- en uitgaven? Welke vaste of grote kosten komen op je af? Probeer te sparen op korte én lange termijn. Zet in de ‘goedkope’ maanden wat geld opzij voor een ‘dure’ maand als september. Denk daarnaast aan je klassieke spaarrekening-voor-(veel)-later.

Consumindermaand

Er komt altijd wat sleet op goede voornemens. In januari willen we een huis als Marie Kondo en een dieet zonder vlees of alcohol. Tegen de zomer laten we de rommel alweer slingeren, terwijl we onze steak met een wijntje wegspoelen. Vandaar het succes van initiatieven als ‘Tournée Minérale’. Wil je zuiniger leven, roep dan één maand per jaar uit tot ‘consumindermaand’. Pas 30 dagen lang minutieus alle budgettips toe die je kent. Je goede voornemens staan daarna weer op scherp.

Zeg het met werktijd

Tijd is het nieuwe geld of dat vinden millennials toch. Zij hechten minder belang aan statussymbolen als dure kleding of auto’s. Maar pak hun die middag me-time niet af! Ben jij zo’n type dat eerder droomt van een 4/5e job dan van een full option bedrijfswagen? Bescherm jezelf dan tegen impulsaankopen door de prijs van spullen om te rekenen naar de werktijd die je ervoor moet presteren. Schoenen (die je niet nodig hebt) van 70 euro lijken misschien een koopje, maar stel dat je nettoloon rond de 10 euro per uur ligt. Wil je dan bijna een dag werken voor schoenen die je hoogstens drie keer zult dragen?

Hang het op de koelkast

Zichtbaarheid is het sleutelwoord – dat weet je intussen. Van geld dat je uitgeeft, kun je visueel nagenieten: kijk jullie blinken in dat dure restaurant op Instagram! Geld dat je bijstort op je spaarrekening geeft geen zulke ‘napret’. Tenzij je zorgt van wél. Koop een grappige koelkastmagneet en hang er een fake telefoonnummer mee op. De laatste drie (vier, vijf, zes – goed bezig!) cijfers van dat nummer vormen het saldo van je spaarrekening. Voortaan ontbijt je met uitzicht op de (fundamenten van de) Spaanse villa die je kopen wil na je pensioen.