7 Millennial Mythes doorprikt

Ben jij ook geboren tussen 1980 en het jaar 2000? Besef dan dat er een label kleeft op ons hoofd. Wij zijn de Millennials – oppervlakkig en verwend. Of die reputatie hebben we toch. 7 vooroordelen op hun waarheidsgehalte getest!

Mythe 1: Een overdosis zelfvertrouwen

Het fabeltje: Millennials zijn door hun ouders grootgebracht op complimentjes. Als kind kregen ze geen straf, maar applaus en cadeautjes. Door al dat enthousiasme in hun jeugd, overschatten millennials hun eigen kunnen.

Reality check: Een gezonde portie zelfvertrouwen is geen arrogantie. Het is alleen maar goed nieuws dat twintigers vandaag mondiger zijn dan in de jaren 1970. Voor collega’s met ervaring is er vandaag nog steeds respect: we krijgen graag een mentor op de werkvloer.

Waarheidsgehalte: 20%

Mythe 2: Liever praten dan luisteren

Het fabeltje: Millennials mochten – in tegenstelling tot vorige generaties – al op de schoolbanken regelmatig hun mening geven. Ze zijn doordrongen van het idee dat ze ‘spreekrecht’ hebben. Hun luister skills zijn een stuk minder ontwikkeld.

Reality check: Je kunt geen hele generatie over dezelfde kam scheren. Of je graag het woord neemt of niet, hangt af van je persoonlijkheidstype en van de omstandigheden. Niet van je geboortejaar.

Waarheidsgehalte: 20%

Mythe 3: Face-to-face fobie

Het fabeltje: Millennials sturen collega’s tekstberichten en mails. Ze telefoneren niet graag en staan zelden te kletsen aan de koffieautomaat. Waarom echt contact zoeken als het ook digitaal kan?

Reality check: Oké, betrapt. Millennials communiceren écht graag via een schermpje. Het is ook zo handig: het geeft je even bedenktijd en je kunt emoji’s gebruiken als reactie. Maar we letten erop, beloofd.

Waarheidsgehalte: 70%

Mythe 4: Altijd chill

Het fabeltje: Flexibele werkuren, een losse kledingcode en toffe teambuildings… Millennials verwachten een vlotte bedrijfscultuur. Ze zijn zo relaxed dat ze de ongeschreven regels op de werkvloer vaak slecht aanvoelen – en overtreden.   

Reality check: Toegegeven, we hadden niet verwacht dat we tegen iedereen ‘U’ moesten zeggen of dat iemand zou checken of onze schoenen zijn gepoetst. Maar als je ons erop wijst, dan doen we het in de toekomst. Schrijf die ongeschreven regels gewoon uit!

Waarheidsgehalte: 65%

Mythe 5: Onrealistische loonverwachtingen

Het fabeltje: Dure kleding en de nieuwste gsm… Millennials werden thuis jarenlang in de watten gelegd en hebben geen idee wat het leven kost. Ze verwachten een startersloon in verhouding met hun dure lifestyle. En doe er nog een bedrijfswagentje bij!?

Reality check: Alsof tieners ooit iets hebben geweten over ‘vaste kosten’… Elke starter uit de geschiedenis hield op het einde van z’n eerste werkmaand minder over dan hij/zij had gehoopt. Daarin zijn millennials niet uniek… En de trucs om rond te komen leren we snel genoeg.

Waarheidsgehalte: 35%

Mythe 6: Alles vanzelfsprekend

Het fabeltje: Millennials zijn go getters. Niet bang om te vragen wat ze willen en niet bereid om te wachten op wat ze vragen. Terwijl je in een job toch vooral moet presteren en niet meteen je eisen kunt stellen.

Reality check: Een gezond bedrijf heeft geen moeite met kritische werknemers. Waarom zouden we geen positieve suggesties geven, zoals meer groen op kantoor? Alleen met negatieve feedback is het misschien wat oppassen…

Waarheidsgehalte: 50%

Mythe 7: Digital natives

Het fabeltje: Opgegroeid met snelle technologie, zijn millennials goed in multitasken en in het verwerken van grote brokken informatie. Hun concentratievermogen daarentegen…

Reality check: Zitten we echt al aan mythe 7? Dan naderen we het einde van dit artikel. Congrats aan alle millennials die tot hier zijn geraakt. Niets mis met jullie concentratie!

Waarheidsgehalte: 25%


PS: In deze vacatures zijn millennials ‘most wanted’.

Ervaring, GoodHabitz, Tips & tricks

Ben jij ingeschreven bij Tempo-Team? Goed nieuws: dan mag je meer dan 80 opleidingen volgen via het online leerplatform GoodHabitz. Helemaal gratis! Mouna (18) deed de test en vertelt je wat, waar ...

Ervaring, GoodHabitz, Tips & tricks

Ben jij ingeschreven bij Tempo-Team? Goed nieuws: dan mag je meer dan 80 opleidingen volgen via het online leerplatform GoodHabitz. Helemaal gratis! Mouna (18) deed de test en vertelt je wat, waar ...
meer

Ervaring, Tips & tricks

Of je nu op sollicitatiegesprek mag, net op een nieuw werk begint of al een tijdje meedraait in een ambitieus team… Wie stevig in z’n schoenen staat, heeft een streepje voor. Maar wat als je van na...

Ervaring, Tips & tricks

Of je nu op sollicitatiegesprek mag, net op een nieuw werk begint of al een tijdje meedraait in een ambitieus team… Wie stevig in z’n schoenen staat, heeft een streepje voor. Maar wat als je van na...
meer

Jobtimisme

Zwartkijken is gemakkelijk in deze moeilijke tijden. Maar daar doen wij niet aan mee. Nu de tweede coronastorm opsteekt, zetten we onze zonnige bril nog wat steviger op de neus. Op elke werkvloer e...
meer