10 x snel aan de slag

Moet je jaren studeren om een mooie job te pakken? Wel, dat verschilt… Dokter of advocaat word je niet van de ene dag op de andere, maar in deze 10 topjobs kan je snel aan de slag!

1. Technieker

Elk bedrijf dat met machines werkt, heeft technici nodig voor preventief onderhoud of plotse herstellingen… Met techniek in de vingers, ben je overal welkom. Een hogeschool- of A2-diploma (elektriciteit, mechanica of elektromechanica) is mooi meegenomen, maar geen absolute must. Vaak krijg je een uitgebreide training van collega’s.  Zeker in de chemie- en ICT-sector verdien je als technieker een bovengemiddeld loon.

2. Management Assistant

Wat zouden directieleden zijn zonder hun onmisbare rechterhand? Deze job vergt een mix van stressbestendigheid, organisatietalent en communicatieve skills. Waar je die vaardigheden oppikte, maakt niet uit: op een hogeschool, in avondonderwijs of in de praktijk. Hoofdzaak is dat je de hectiek van het hogere managementkader aankunt.

3. Webontwikkelaar

Ben jij handig in programmeren en kan jij websites ontwerpen en bijwerken? Dan zien ICT- en grafische bedrijven je graag komen. Programma’s als Photoshop, Illustrator, Indesign, Dreamweaver, Flash, Html, Css, Php en Javascript krijg je onder de knie door zelfstudie of door ermee te experimenteren. Als web designer telt je portfolio – welk werk kun je tonen? -, niet je diploma.

4. Journalist, redacteur en vertaler

Hetzelfde geldt voor journalisten, (eind)redacteurs en vertalers – met uitzondering van beëdigde vertalers, die voor de rechtbank werken. Hebben jouw verhalen meer schwung dan die van een ander? Schrijf je foutloos? Spreek je vloeiend Arabisch of Pools…? Wel, dat volstaat! Het gaat om wat je kunt, niet om waar je het leerde. Dat kan op de hogeschool zijn, maar ook gewoon bij tante Agnieszka.

5. Chef-kok

Droom jij van een culinaire topcarrière à la Sergio Herman of Wout Bru? Laat die inschrijving aan de universiteit dan maar zitten. Al in het secundaire onderwijs kun je kiezen tussen de opties ‘grootkeuken’, ‘hotel’ of ‘restaurant’. Een specialisatiejaar en (vooral) je stages maken je opleiding af. Daarna is het aan jou om met je magische gerechten een mooie loopbaan voor jezelf te toveren.

6. Teamleider

Van nature een haantje de voorste? Goed nieuws: geboren leidersfiguren maken – ook zonder diploma – vlot carrière als ploegbaas of teamleader. Mensen coachen, de kwaliteit en veiligheid screenen, het overzicht bewaren… saai is de job van teamleader allerminst. Of zoals Jolinde zegt: “Een bore-out zul je niet krijgen!”

7. Sales Representative

IJs verkopen aan een Eskimo. Sommige mensen kunnen dat. Verkopen is een vak apart: het vraagt mensenkennis, spontaniteit en charme. Niet per se dingen die je op de schoolbanken leert. Presteer je onder druk (targets, targets!) en ben je niet bang om kilometers te vreten? Dan wacht je een mooie loonbrief als saleskracht, dankzij die bonus hier en dat percentage op de verkoop daar…

8. Vastgoedmakelaar

Ook vastgoedmakelaars werken vaak op commissie. Ze krijgen een basisloon en een variabele verloning, afhankelijk van wat ze verkopen. Dat loopt snel op, aangezien de gemiddelde huisprijs in België nu al boven de 250.000 euro ligt. Als zelfstandig makelaar heb je minstens een bachelorsdiploma nodig. Als vastgoedcoach in dienstverband lukt het ook zonder.

9. Operator

Wie zonder diploma een goed loon wil verdienen, kan operator in ploegdienst worden. Door de extra vergoedingen voor nacht- of weekendwerk tikt je salaris snel aan. Bovendien zijn het niet alleen nachtraven en vroege vogels die graag in shiften werken. Ook werkende ouders zijn fan. Lolita: “Mijn work-life balans zit beter dan ooit.”

10. Dakwerker

Als stielman kun je een aardige cent verdienen. Schrijnwerkers, metsers en dakwerkers weten van aanpakken, in weer en wind, en daar mag iets tegenover staan. Kies het juiste traject in de middelbare school (bv. Ruwbouw of Houttechnieken) en je kunt meteen beginnen aan je job met zonnefactor 30.

 

PS: Snelle starter of geduldige student? Voor ieder wat wils in onze vacaturebank

 

 

Collega's, Werksfeer

Lees er 100 sollicitatiebrieven op na. Bijna iedereen omschrijft zichzelf als teamplayer. Maar klopt dat ook, in jouw geval? Doe de test en ontdek hoe het zit met je groepsgeest. Is die gezond of k...

Collega's, Werksfeer

Lees er 100 sollicitatiebrieven op na. Bijna iedereen omschrijft zichzelf als teamplayer. Maar klopt dat ook, in jouw geval? Doe de test en ontdek hoe het zit met je groepsgeest. Is die gezond of k...
meer

Tips & tricks, Werksfeer, Work-life balance

Je hoort het in hoe we spreken over werken. Na een drukke periode moeten we ‘onze batterijen opladen’ of ‘de meter gaat in het rood’. Onze energietank is geen bodemloos vaatje – dat begrijpen we ma...

Tips & tricks, Werksfeer, Work-life balance

Je hoort het in hoe we spreken over werken. Na een drukke periode moeten we ‘onze batterijen opladen’ of ‘de meter gaat in het rood’. Onze energietank is geen bodemloos vaatje – dat begrijpen we ma...
meer

Tips & tricks, Werksfeer

Emoties tonen op het werk… Het blijft in veel bedrijven taboe. Maar waarom eigenlijk? Mensen hebben nu eenmaal een gevoelsleven, ook tijdens de werkuren. Voel jij een emotionele uitbarsting opkomen...
meer