Omgaan met onzekerheid

Krijgt het coronavirus je te pakken? Staat je job op de tocht? Duurt die lockdown nog lang? Zo veel vragen, zo weinig antwoorden. Door Covid-19 leven we in onzekere tijden. Zo blijf je je angsten de baas.

We zijn allemaal een beetje controlefreaks. Dat heeft het coronavirus wel bewezen. Vroeger durfden we lachen met die supergeorganiseerde collega , vandaag moeten we toegeven dat we zelf verlangen naar meer duidelijkheid.  Blijven wij – en onze carrière – gezond? Wat met al die rekeningen? Komt het leven dat we kenden ooit terug? Je bent heus niet de enige die in deze vreemde periode prikkelbaar rondloopt of ’s nachts ligt te piekeren. Deze tips helpen je volhouden:

1)      Twee updates per dag

Leven met je neus op het scherm van je smartphone? Het was nooit echt gezond en in deze tijden is het ronduit nefast. Nieuwsberichten confronteren ons non-stop met onze onmacht en onzekerheid. Wat doet het virus? Wat beslist de regering? Je kunt er alleen maar over lezen: je hebt er geen invloed op. Om kalm te blijven, neem je beter wat afstand. Twee keer per etmaal het nieuws checken – bijvoorbeeld ’s middags en na 19u – is genoeg.  Focus je aandacht de rest van de tijd op zaken die je wél zelf in de hand hebt. We overlopen er hieronder een paar.

2)      Focus op fit

Heb jij een ‘essentiële’ job? Hoor je bij de ‘heroes’ die vandaag het beste van zichzelf geven in supermarkten, winkelmagazijnen, logistieke verdeelpunten of zorginstellingen? Respecteer dan de richtlijnen rond sociale afstand en hygiëne. Bescherm jezelf, hier en nu. Ook in hectische tijden kun je er bewust voor kiezen om gezond te eten en voldoende rustpauzes te nemen. Dat geldt trouwens ook voor thuiswerkers.   

3)      Focus op budgettips

Ben je tijdelijk werkloos of zit je onverwacht thuis? Dan vrees je wellicht de rekening van deze crisis… De impact op je inkomsten is nog niet 100% duidelijk: er is voorlopig geen einddatum voor de lockdown geprikt. Daarom is het een goed idee om je uitgaven eens onder de loep te nemen. Hoeveel kun je uitsparen door zuinig te winkelen en slim te koken, nu je meer tijd hebt? Welk budget komt er vrij als je dit jaar geen buitenlandse reis maakt? De coronacrisis wordt voor veel mensen een financiële tegenvaller, maar met slimme budgettips beperk je de schade.   

4)      Focus op (carrière)bezinning

Amper enkele weken geleden gingen we nog gebukt onder ‘druk, druk, druk’. Overprikkeld en overvraagd – dat waren we. Nu het werk op veel plaatsen stilligt en de woon-werkverplaatsing voor thuiswerkers wegvalt, schakelt de ratrace plots een versnelling lager. Dit is een uitgelezen moment om te bezinnen. Mis jij de collega’s? Zit jij in de juiste job of heb jij goede redenen om van werk te veranderen? Hoe zit het met je motivatie? Check jij nieuwe vacatures of wil je liever in bijberoep gaan ‘slashen’? Zolang we op de sneltrein zitten van het gewone leven, denderen we verder. Dit is een kans om je carrière weer bewust in de hand te nemen!

5)      Routine boven

Oké, een korte recap. Wat doen we om onzekerheid de baas te blijven? We zorgen dat we niet verdrinken in een zee van onheilspellende nieuwsberichten. We richten onze aandacht liever op ‘eilandjes van controle’: een veilige en gezonde levensstijl, ons uitgavenpatroon en de koers van onze carrière. Tien op tien, kus van de juf en bank vooruit? Niet helemaal. In bange tijden mogen we ons brein niet overbelasten. Een te sterke focus op centen of veiligheidsmaatregels kan averechts werken. Stel daarom een dagelijkse lijst ‘to do’s’ op voor jezelf. Een uurtje poetsen, een uurtje wandelen, een dagelijks tv-programma… Een strakke dagplanning geeft je een veilig gevoel zonder dat je erbij moet nadenken. En dat is precies waar die bange hersens van ons naar snakken!


PS:   Werkloos – ja; hopeloos – nee en verse vacatures

Beroepen, Eerste job

Ik ga op ontdekkingstocht in de supermarkt en ik neem mee... Nee, geen boodschappenlijstje! Breng deze keer je CV mee of een gezonde portie werklust. Albert Heijn heeft leuke jobs in de aanbieding ...

Beroepen, Eerste job

Ik ga op ontdekkingstocht in de supermarkt en ik neem mee... Nee, geen boodschappenlijstje! Breng deze keer je CV mee of een gezonde portie werklust. Albert Heijn heeft leuke jobs in de aanbieding ...
meer

Interview, Stress

Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.

Interview, Stress

Heb je naast de job gegrepen? Blijf niet bij de pakken zitten, maar probeer uit te vissen waar het precies misliep. En leer uit je fouten – zo wordt de volgende job wél de jouwe.
meer

Beroepen, Vakantie, Vrije tijd

Oké, terwijl jij aan de slag bent, zijn je vrienden misschien aan het feesten of relaxen. Toch heeft weekendwerk ook heel wat voordelen. Wij zetten er 6 op een rijtje.
meer