in de koude werken
in de koude werken

Schoenzolen van rubber en lasagne van katoen… Met deze knotsgekke tips houd je het warm. Of je nu in de winterse buitenlucht werkt, of in het coolste magazijn ter wereld! Liever rode wangen van de vrieskou dan bibberende knieën voor een presentatie! Zie jij dat ook zo? Team Vriespunt is niet voor doetjes. De gemiddelde werknemer heeft op koude dagen méér last van een ochtendhumeur. Ben jij de stoere uitzondering die kickt op een job in weer en wind? Knoop deze tips dan in je oren, schuif er een muts over en ... go!

1. Gelaagd = geslaagd

Twee katoenen t-shirts over elkaar zijn warmer dan één dubbeldik shirt.  Het luchtlaagje tussen twee kledingstukken vormt een warmtebuffer. Jezelf aankleden tegen de kou lijkt op lasagne maken: je doet het laagje na laagje na laagje. Werken met kledinglagen heeft bovendien als voordeel dat je gemakkelijk kunt bijsturen. Krijg je het in de loop van de dag wat warmer, dan gaat het bovenste laagje uit.

2. Nat is de Big No

Natte spullen in de koude zijn nefast. Ze zijn je one way ticket richting onderkoeling, een verkoudheid of bevriezingsverschijnselen. Zorg dus altijd voor reservesokken en reservehandschoenen en vraag je werkgever om een plek waar je natte spullen kunt drogen. Pas op dat je onder al die kledinglagen niet te fel gaat zweten. Ga voor vocht absorberend ondergoed en ventilerende bovenkleding. Net als bij tropische temperaturen, eigenlijk. 😀

3. Drink voldoende

Veel water drinken is niet alleen gezond in de Sahara. Ook op Antarctica – of een koude werkplek – is hydrateren de boodschap. Met elk ademwolkje dat je uitblaast in de koude, verliest je lichaam ontelbare waterpartikels. Ga voor warme dranken zoals groene thee of soep. Ook sportdrank mag. Je verbruikt veel energie in de kou, dus de calorieënpolitie knijpt een oogje dicht. 

4. Warmste week

Waarom geen warm hapje of meal prep meenemen deze week? Trakteren met opgewarmde quiche of  omelet is een warm aanbevolen do onder collega’s. Ook dat is werkplezier: samen de kou trotseren en  genieten van een opwarmertje. Wist je dat gezelligheid een prima antigif is tegen de winterdip?

5. Wat een schoen kan doen…

Je voeten zijn het verst verwijderd van je hart. Meestal zijn ze een van de eerste plekken waar je het koud krijgt. Dubbele sokken zijn een must, maar investeer ook in stevig schoeisel. Liefst met een dikke, rubberen zool. Zo kruipt de koude niet – letterlijk – in je kleren. 

6. Maak geen slippertje

En nu we toch in het schoenen departement zitten… Waarom geen antislipzool? Zo voorkom je glij- en valpartijen en gebroken botten allerhande. Dunne ijslaagjes op de grond zijn verraderlijk. Wandel traag met kleine stappen en verdeel je gewicht gelijkmatig over je twee voeten. 

7. Speel het slim

Wie in de koude werkt, moet z’n hersens gebruiken. Kun je bepaalde taken ook elders doen? Is het haalbaar om uit de wind te gaan staan? Zijn er pauzeruimtes waar je even kunt opwarmen? Ga er dan voor! Wees ook alert op tekenen van onderkoeling. Een koude, gevoelloze huid of oncontroleerbare rillingen zijn een duidelijk signaal dat je even moet opwarmen. ‘Verstandig pauzeren’ krijgt voor wie in de koude werkt een bijzondere bijklank.

PS: Nooit meer te laat door een bevroren auto en vacatures waar je warm voor loopt. Ontdek ze snel!