rechtkrabbelen
rechtkrabbelen

Wie z’n werk verliest, zal een nieuwe job moeten zoeken. Maar – verrassing – dat is niet de prioriteit vanaf dag één. 5 tips om ‘closure’ te vinden voor je een nieuwe uitdaging aangaat.

Closure vinden – ofte: de dingen netjes afsluiten en mentaal een plaats geven – is belangrijk. Krijg je onverwacht geen verlenging in het bedrijf waar je meedraait als uitzendkracht? Of kostte een fout je je job? Begin dan niet meteen als een gek te solliciteren! Je CV afstoffen kan wachten tot na deze tips...

1. Laat het afkoelen

Als uitzendkracht ken je het liedje. Soms is een missie volbracht en is het tijd voor een volgende uitdaging. Voor velen is die afwisseling – en het feit dat je mag proeven van verschillende jobs - een voordeel van interimwerk. Toch is het logisch dat er bij een onverwacht ontslag ook emoties loskomen. Misschien ben je boos omdat jij moet vertrekken, terwijl die volgens jou minder gemotiveerde collega mag blijven? Wat je ook voelt – druk de eerste emoties niet weg. Geef ze de ruimte door niet meteen grote plannen te maken. Slaap eens lang uit, maak een flinke wandeling of verf de keukenkast. Wees niet bang om jezelf wat extra me-time te gunnen. De hete brij laten afkoelen, is de eerste stap naar een nieuw begin.    

2. Luister naar je buik(gevoel)

Dit is een goed moment om wat dieper te graven in jezelf. Hoe voel je je eigenlijk, nu je werk uit je agenda is geschrapt? Valt er een last van je schouders of voelt het alsof iemand je leukste speeltje heeft gestolen? Geen beter moment om te onderzoeken of je (vorige) job nog wel bij je paste. Had je vaak last van uitstelgedrag of een lage motivatie? Ga dan op zoek naar een job die beter aansluit bij je kwaliteiten! Plezier hebben in je werk is ontzettend belangrijk.

3. Kijk eerlijk in de spiegel

Uit een ontslag kun je leren, net als uit mislukte sollicitaties. De enige voorwaarde is dat je eerlijk bent – zo genadeloos eerlijk als de sprekende spiegel tegen Sneeuwwitjes stiefmoeder. Verloor jij je job omdat de economie sputtert? Mik dan eens op een van deze 10 crisisbestendige jobs of geef je job een twist.  Kwam je ontslag er na een professionele fout of speelde je korte lontje je parten? Wees dan niet te beroerd om te werken aan jezelf voor je begint aan nieuw werk.

4. Lokaliseer je hulplijn(en)

Nu je weet wat je wilt en waar het de vorige keer misliep, kun je gericht beginnen solliciteren. Of toch bijna. Want waarom zou je het alleen doen, wanneer er mensen zijn die je kunnen en willen helpen? Overloop in gedachten je vrienden- en kennissenkring: wie heeft er connecties in bedrijven – groot of klein – waar jij graag zou werken? Ook de hulp van een Tempo-Team consulent kan je zoektijd verkorten – vraag maar aan Anita (27)!

5. Kies een pretproject

Wellicht ken je de spelregels voor een geslaagde comeback op de arbeidsmarkt? Blijf je wekker zetten als werkzoekende, schrijf pareltjes van motivatiebrieven, leef gezond – het is een hele lijst. Toch is solliciteren niet iets dat je vijf dagen per week, acht uur per dag kunt volhouden. Plak dan ook geen 5 x 8 uren per week aan je scherm! Van doelloos rondsurfen op jobsites wordt niemand vrolijk. Kies het project waaraan jij tussen twee jobs wat extra tijd wilt besteden en mediteer op z’n Japans/schilder/ parle français of speak English (er zijn genoeg taalcursussen in het gratis GoodHabitz-aanbod) zodra je je dagelijkse sollicitatie-inspanning hebt geleverd. Zo hou je het langer vol en heb je achteraf geen spijt van de ‘verloren tijd’ in je werkloze periode...

PS: Reageer op een vacature uit ons aanbod