pauzepakkers
pauzepakkers

Maak jezelf niets wijs: geen mens kan zich 8 uur aan één stuk concentreren. Ons brein heeft korte pauzes nodig. Echte pauzes: het werk onderbreken om wat te surfen of scrollen, telt niet. Gezonde pauzepakkers Cheyenne, Bas en Mirand vertellen je hoe het moet.

Cheyenne (28), werkt als aanvuller in een supermarkt – “Tijdens mijn pauze ga ik altijd even naar buiten. Ik snuif wat frisse lucht op, babbel met een collega of – als er niemand in de buurt is – doe een paar stretchoefeningen. Even ‘het kopke leegmaken’, noem ik dat. Ik drink ook altijd wat water en eet een stuk fruit. Soms, als er iets grappigs is gebeurd in de winkel, stuur ik een Whatsappje naar mijn vriend, maar meestal kijk ik niet op mijn telefoon. Ik staar liever een beetje naar de wolken of naar het verkeer.”    

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat kwaliteitsvolle pauzes je energiepeil verhogen en je stressniveau verlagen. Toch werkt 16% van de Belgen door tijdens z’n lunchpauze, blijft 36% aan z’n computer zitten en checkt 24% z’n sociale media. Zo kan ons brein niet rusten en raakt het overprikkeld. Dus leg die smartphone aan de kant en praat met de collega’s, maak een wandeling of sport .

Bas (41), werkt als administratief bediende in de groothandel – “In onze pauzeruimte kunnen we pingpong en tafelvoetbal spelen. Vroeger deed bijna niemand dat, maar sinds kort hebben we 2 nieuwe collega’s die er helemaal voor gaan. Nu is er altijd wel iemand aan een wedstrijdje bezig. Dat geeft sfeer en verzet mijn gedachten. Daarna gaat de verwerking van bestelbonnen en facturen weer dubbel zo snel.”  

Tevreden medewerkers zijn productiever – dat is bekend. Wie gefocust werkt, kan in de voormiddag een koffiepauze van 20 minuten nemen en méér gedaan krijgen dan collega’s die zogenaamd doorwerken, maar wel ‘5 minuten’ een nieuwssite checken en daar afgeleid raken. Na een kwartiertje pure ontspanning piekt onze denksnelheid en opmerkzaamheid opnieuw. Worstel je al een tijdje met een probleem? Neem een pauze! De beste invallen komen wanneer je aan iets anders denkt.

Mirand (24), werkt als machine operator in een drankenfabriek – “Ik werk nu een jaar of 5 en heb al bij veel werkgevers gewerkt. Zet mij een hele dag tussen een bende zuurpruimen en ik kwijn weg. Ik heb in bedrijven gewerkt waar collega’s na 3 maanden nog altijd mijn naam niet kenden. Tijdens het werk kon er geen woordje af en tijdens de pauze – hup, op hun telefoon. Dat is op mijn huidig werk gelukkig anders. Tijdens de koffiepauzes lachen en praten wij echt. Ik werk hier nu anderhalf jaar en blijf nog wel even. Mijn collega’s zijn niet mijn allerbeste vrienden, maar we amuseren ons wel. En dat is veel waard.”   

Werkende Belgen geven zich gemiddeld een geluksscore van 6,5/10 op het werk. Bij mensen die geen pauzes pakken, zakt dat cijfer tot 5,7/10. Maar wat maakt ons dan gelukkig op de werkvloer? Bij 47% van de werkende Belgen staan toffe collega’s in de top 3!

PS: Koffiepauze zonder koffie, gezonde lunchbreaks en vacatures om bij stil te staan.