Weet je waar je van opkikkert tijdens de donkere maanden? Van gezellig, old skool menselijk contact! Steeds meer studies bewijzen dat we niet happy worden van sociale media. Toch is afkicken best lastig. Probeer het met deze tips! 💡
De smartphone is een topuitvinding. Sinds z’n komst in 2007 hebben we geen wekker, horloge, fototoestel, FitBit, iPod, krant of kastje voor internetbankieren meer nodig. Onze telefoon kan alles! Er is wel een keerzijde. Als we teveel tijd aan ons scherm plakken, krijgen we nek- of rugpijn. We slapen slecht en bewegen te weinig. Minder schermtijd is dus de boodschap – maar dat is niet makkelijk omdat de techreuzen ons bewust verslaafd maken.
Vooral met social media lukt dat. We krijgen daar content te zien die perfect aansluit bij onze interesses. Of er lopen hartjes binnen, waardoor ons gelukshormoon piekt. Op lange termijn ondergraaft een telefoonverslaving je sociale contacten. Mensen vinden het niet fijn dat je maar half naar hen luistert en steeds op je scherm kijkt. Maar op korte termijn blijven de socials verleidelijk! In de GoodHabitz-cursus ‘Afkicken van Social Media’, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team, staan deze 5 tips.
Ken je gebruik 🤷♂️
Er zijn drie soorten smartphonegebruik. Je telefoon is functioneel wanneer je een betaling uitvoert of de treinuren opzoekt. Je gebruikt je toestel recreatief wanneer je berichtjes naar vrienden stuurt of geniet van een grappig filmpje. Maar mis je het aansnijden van de taart op een verjaardagsfeest omdat je écht even moet checken of je laatste post veel likes haalt? Dan ben je obsessief bezig. Volgens een studie uit 2017 zitten we gemiddeld 135 minuten per dag op onze telefoon. Slechts 20 minuten daarvan zijn functioneel.
Knip het lijntje door
Wil jij je obsessieve gebruik een halt toeroepen en/of je recreatieve gebruik verminderen? Dan zul je een paar ingesleten gewoontes moeten doorbreken. De meeste van ons grijpen op vaste tijden (bv. bij het opstaan) en in bepaalde situaties (bv. in een wachtkamer) naar onze smartphone. Social media zijn de go to oplossing als we een minuutje vrij hebben. We zoeken entertainment, maar we vinden digistress! Doorbreek dat patroon, bv. door notificaties uit te schakelen en No Phone Zones af te roepen in huis (en nog 5 praktische tips).
Schenk jezelf tijd
Stel jezelf een duidelijk en meetbaar doel. Kijk om te beginnen hoeveel tijd je doorbrengt op TikTok, Snapchat, Instagram & co. Tel alle minuten op en beslis hoeveel eraf moeten. Zeventig minuten minder per dag? Oké, daar ga je voor. Maak een wishlist voor de week: wat kan je doen met 7 x 70 minuten, of meer dan acht uur - dat is een extra werkdag! Wil je gaan sporten, een gezonde maaltijd koken of live met iemand afspreken? Zorg voor leuke items om af te vinken én laat ook een paar uur vrij. Je hoofd is dol op nietsdoen.
Kijk op de klok ⌚
Van uitstel komt afstel, zegt het spreekwoord. En laat het nu juist je doel zijn om je telefoon wat minder vast te nemen! Het moment telkens even uitstellen is een prima begin. Wie weet komt er wel iets tussen? Voel je de ‘trigger’ om naar je smartphone te grijpen: aan de bushalte, tussen twee afspraken of alleen aan de eettafel? Kijk dan op de klok en doe eerst vijf minuten iets anders. Zing een liedje in je hoofd, doe een ademhalingsoefening of laad de vaatwasser in. Hopelijk ‘vergeet’ je zo je telefoon...
Ga cold turkey
Of het nu gaat over bier drinken, op stap gaan of bezig zijn met je smartphone... heel wat mensen vinden ‘even proeven en stoppen’ een stuk moeilijker dan ‘er gewoon niet aan beginnen’. Ben jij zo’n alles of niets-type? Schud jezelf dan wakker met een keiharde cold turkey. Je hoeft je social media accounts niet af te sluiten, maar kondig een stop aan van een maand (of een week). Kijk goed wat de ervaring met je doet. Bouw na een tijdje voorzichtig op tot gezond gebruik. Voor sommige persoonlijkheden is opbouwen écht makkelijker dan afbouwen!
PS: Minder tijd op socials? Da’s meer tijd voor deze vacatures hieronder...