vroege-vogels
vroege-vogels

‘Staat je wekker zo vroeg?! Wat een horror…’ Als je met de vroege shift werkt, ken je dat soort opmerkingen. Veel mensen griezelen bij het idee om 5 uur ’s ochtends te moeten opstaan. Maar waarom eigenlijk? Voor jobtimisten en vroege vogels zijn de voordelen van de ochtendshift zonneklaar!

1. The World is Yours!

Goedemorgen, James Bond. Spring om 5u ’s ochtends fris uit je bed, en je hebt je eerste prestatie van de dag meteen geleverd. Jij bent de wakkere held in een wereld vol slapende zielen. Als dat geen kick geeft? Ook de weg naar het werk ligt koninklijk voor je open. Op dit uur zijn er immers geen files. Zelfs als je fietst naar het werk is dat heerlijk.  Bijna een micro-avontuur!

2. Bling bling

Volgens het cliché heeft de ochtendstond goud in de mond. Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn vooral je hersenen in de ochtenduren goud waard. Je concentratievermogen en daadkracht zijn het grootst tussen 6 en 8 uur ’s morgens. Daarom knalt de vroege ploeg op de werkvloer! Je geeft je collega’s daar toch een complimentje voor?!

3. Tweede gratis

Als je werk er in de vroege namiddag op zit, ligt er nog een hele dag voor je. Alsof je twee dagen kreeg voor de prijs van één! Voel je – na dat vroege opstaan – een energiedipje komen? Ga dan even sporten, vang wat zonlicht of doe een powernap. Jij hebt daar tijd voor in je vrije namiddag en daarna kan je er weer tegenaan.

4. Slim gepland!

Naar de supermarkt, de dokter of de kapper? Het gaat zoveel vlotter op een weekdag dan tijdens de kantooruren. Jij regelt je zaakjes terwijl iedereen braaf aan het werk is. Volle wachtzaal? File aan de kassa? Niet voor jou (of voor weekendwerkers)! Vroege vogels winnen in de loop van de dag extra tijd omdat ze nergens moeten aanschuiven. Je zou van minder jobtimist worden...

5. Work-life balans? Check!

Om half vier aan de schoolpoort staan? Die vroege voetbaltraining halen? Of om 18u een hapje eten met vrienden? Jij hoeft jezelf niet af te jakkeren om erbij te zijn. In jouw dagplanning lukken zo’n dingen gewoon. Of zoals inpakster-in-ploegendienst Lolita zegt: “Mijn work-life balans zat nog nooit zo goed!” Jouw werkuren zijn slimmer dan de slimste apps...

6. Gezonde gewoonte

Elke weekdag om 5 uur het bed uit? Dat vraagt natuurlijk wat planning. Je gaat best ’s avonds rond 22 uur je bed in – voldoende slapen is belangrijk. En om die lange dag door te komen, neem je een stevig ontbijt en voorzie je gezonde snacks. Met die twee gewoonten ben je al een heel eind op weg om fit te blijven in ploegendienst. En wie wil dat nu niet?

PS: Klaar om de wekker een paar uur vroeger te zetten?