suprised_men
suprised_men

De meeste mensen lopen er niet warm voor. De vriezer ontdooien: is dat geen vreselijke klus? Welnee. Op een uurtje ben je ermee klaar. Je bespaart op je energierekening en zorgt voor een hygiënische voedselomgeving. Wat houdt je tegen?

  • Poetsklus? De vriezer ontdooien

  • Hoe vaak per jaar? Twee tot drie keer

  • Hoelang duurt het? 45 minuten tot 1.5 uur

  • Benodigdheden? Uitlekschaal, stapel handdoeken, emmer of plantenspuit, heet water, houten spatel of plastic autokrabber, propere doek, baking soda 

We kennen het allemaal: ijsbergen zo hoog als een gletsjer aan de binnenkant van het vriesvak... Pure horror! Je energierekening schiet de hoogte in – een ijslaag van 5 mm zorgt voor een kwart meer energieverbruik. En de beschikbare plaats in je vriezer krimpt. Straks kan je nergens meer naartoe met die potjes spaghettisaus en heerlijke mealpreps! Tijd voor actie met dit handige stappenplan:

1. Alles moet weg

Geen zorgen: je hoeft je ingevroren groentjes en diepvriespizza’s niet weg te gooien. Maar alles moet wél even uit de vriezer. Leg je producten in de koelkast zodat ze minder snel ontdooien. Of plan dit klusje op een vriesdag. Dan kun je alles gewoon buiten bewaren.

2. Trek de stekker eruit

Als je de vriezer ontdooit, mag je smeltwater verwachten. En water en electriciteit? Dat is geen veilige combo. Schakel je toestel dus uit en/of haal de stekker uit het stopcontact. 

3. Verwacht wateroverlast

Je vriezer heeft een afvoerpijpje (soms een rubberen slangetje) dat het smeltwater opvangt en afvoert naar beneden. Op die plek zet je best een uitlekschaal klaar. Blijf in de buurt, zodat je die zo nodig kunt legen. En leg nog wat handdoeken neer. Zo voorkom je waterschade aan de vloer.

4. Drijf het tempo op

Hoe dikker de ijslaag, hoe langer het smelten zal duren. Je kunt het proces versnellen door een emmer heet water in je vriezer te zetten, best op een handdoek of onderlegger. De hete damp helpt alles losweken. Mag het tempo nog hoger? Vul een plantenspuit met heet water en spray rechtstreeks op het aangekoekte ijs.

5. Drink een koffie

Wie beweerde toch dat dit géén leuke klus is? Doorgaans duurt het een half uurtje voor het meeste ijs is ontdooid. Even ontspannen is helemaal oké

6. Schraap de restjes weg

Hangen er nog ijsresten terwijl de stroom al een half uur uitstaat? Ga die hardnekkige ijslaag dan te lijf met een houten keukenspatel of plastic autokrabber. Let wel op dat je de koelelementen niet beschadigt. Gebruik dus geen scherpe of metalen voorwerpen en geen electrische warmteblazers zoals föhns of ventilatoren.

7. Maak schoon met soda

Zijn alle wanden van je vriezer ijsvrij? Reinig dan elk schap met een propere doek en wat water met baking soda. Dit milieuvriendelijke tovermiddeltje weekt vuil los en absorbeert water en geurtjes. Het is een betere keuze dan allesreiniger met dennen- of citroengeur. Of eet jij graag maandenlang chocoladeijs dat naar pijnbomen en citrusvruchten ruikt en smaakt?!

8. Ga voor kurkdroog

Het is bijna tijd om de vriezer weer aan te sluiten en te vullen. Voer toch nog één belangrijke check uit. IJsvorming in je vriezer ontstaat door vochtige lucht die neerslaat. Maak je toestel dus kurkdroog na de poetsbeurt. Let voortaan goed op dat je de deur niet te lang opent, want op dat moment stroomt er lucht binnen. En vries géén gerechten in die lauwwarm zijn en nog damp verspreiden. 

Ziezo, deze poetsklus is afgewerkt. Wie heeft er een ijsje verdiend?