Uuhhh… wat is een monteur precies?!

Als monteur heb jij de meest afwisselende en flexibele job van België. Waarom? Je komt op de tofste plekken in het land en maakt elke dag weer andere mensen blij! Je redt de dag wanneer mensen met hun handen in het haar zitten. Je installeert, onderhoudt of repareert zonnepanelen, wifi en wasmachines met je vakkennis. 

Ook kan het zijn dat je nieuwe producten langsbrengt en installeert. Kapot, storing of onderhoud? Jij bent de techniek-held die alles oplost! 🦸

Als monteur hangen je precieze taken af van je specialisatie, maar meestal ben je bezig met het voorkomen van fouten in machines en het repareren van kapotte onderdelen. Jij laat dan ook een spoor van goed werkende apparaten achter als je ergens bent geweest.

Check alle vacatures
1

De werkdag van een monteur: onderhouden, repareren, monteren

*Vroeeem* er is gebeld door een klant met spoed, dus jij gaat er nog even heen! Als monteur is je dag superafwisselend en doe je alles om klanten blij te maken. Een spoedgeval aan het einde van de dag is dan ook geen probleem voor jou. Jij  hebt binnen no-time de oorzaak van de storing gevonden. En dát is toevallig, er is iemand jarig, dus je krijgt er ook nog een stuk taart mee. Hmmm! 🍰

Als monteur werk je vaak alleen of met een collega-monteur. Maar omdat je zo vaak over de vloer komt bij je klanten, kennen ze je allemaal! Eigenlijk heb je dus niet 5 collega’s, maar wel 100!

2

Belangrijkste taken als monteur

 • Onderhoud uitvoeren: zoals het in de zorg geldt, geldt het ook in de techniek: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is goed onderhoud belangrijk! Jij voorkomt dat een machine helemaal onbruikbaar wordt.
 • Repareren kan je leren: kom je er tijdens een onderhoudsbeurt toch achter dat er iets kapot is? Yesss, jij kan dat lekker maken! Je hebt het onderdeel al bij je en bent zo klaar. Zo, nu kan ‘ie er weer tegenaan! 🧰
 • Storing opzoeken en verhelpen: *error* *storing* toch geen 404?! Jaa, ook dat pak jij aan! Is er een storing waar niemand iets van snapt? Door jouw vakkennis weet je vaak een aantal trucjes waardoor de machine het zo weer doet. Hoppa!
 • Voorraad van onderdelen bijhouden: als monteur gebruik je dagelijks verschillende onderdelen om machines op te lappen. Je houdt ook nauw in de gaten of er van alles nog wel genoeg in de kast ligt. ⚙️
 • Gereedschap netjes bewaren: dagelijks trek jij je gereedschap uit je auto om het intensief te gebruiken. Reden genoeg om regelmatig te checken of het nog wel goed werkt en schoon is!
 • De planning bijhouden en verslag doen: als monteur werk je met een dagelijkse planning. Die houd je goed bij! Daarnaast is het belangrijk dat je bij klanten en machines opschrijft wanneer ‘ie voor het laatst onderhouden is. Zo voorkom je verwarring in de toekomst en weet je precies wat er met een kapotte machine gebeurd is. 
3

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een monteur 🤑

Als fulltime monteur verdien je gemiddeld ongeveer tussen de €15 à €20 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je heel wat mee kopen! 😉 De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:

 • Goed salaris, ka-ching! 💰
 • 20 of meer vakantiedagen 🏖️
 • Vakantiegeld
 • Voordelen met onze Teamdeals
 • De workout zit er al in tijdens werktijd! 🏋️
 • Keuze om parttime of fulltime te werken
 • Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis 🎓

Psssttt… als je in ploegen werkt krijg je soms een premie, check dat even bij je werkgever! Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook rekenen op andere extralegale voordelen. 

Mecanicien
Mecanicien
4

Wat voor monteurs zijn er?

Als monteur kan je je zeker specialiseren! Waar ligt jouw interesse?

 • Elektromonteur: de naam zegt het al, als elektromonteur werk je met elektriciteit! Matrixborden repareren, zonnepanelen monteren, schakelkasten inrichten: jij doet het gewoon! ⚡
 • Installatiemonteur: als installatiemonteur installeer jij van alles! Dit kunnen slimme meters voor gas en elektriciteit zijn, maar ook witgoed of keukens.
 • Assemblage monteur: in deze functie zet je fantastische producten in elkaar. Je levert altijd topwerk af!
 • Storingsmonteur: *error* jij wordt gebeld! Met jouw kennis ken je alle storingen uit je hoofd en weet je (de meeste) binnen no-time te fixen! Hoppaaaa! 
 • Mechanisch monteur: treinen, landbouwwerktuigen, productielijnen, robots: je noemt het. Als mechanisch monteur weet je overal wel iets van en ben je dus supergewild! 🤖
5

Monteur worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Als je monteur wilt worden, moet je minstens een diploma middelbaar onderwijs hebben afgerond. Direct starten? Kan gewoon! Toch nog vragen? Neem hiervoor contact op met een kantoor in jouw buurt

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.

6

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een monteur

In de techniek zijn er meerdere doorgroeimogelijkheden vanuit het beroep monteur. Stroom bijvoorbeeld door naar:

 • Werkvoorbereider: komen collega-monteurs jou om hulp vragen? En heb je veel ervaring? Misschien is werkvoorbereider dan een goede uitdaging voor jou! Hierin houd je je bezig met klantcontact, adviseer je monteurs en begeleid je lopende projecten. Zo breng je elk project tot een top einde!
 • Systeembeheerder: als monteur ken je alle eigenschappen van veel machines. Dit gebruik je ook weer in deze functie! Zo leg je verbanden tussen machines in deze functie, en snap je hoe machines aan elkaar verbonden zijn. Gaat er iets fout met de software? Jij kent wel een foefje zodat dat zo is opgelost. 
7

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte monteur 🤩

Als monteur heb je natuurlijk een supergoed ruimtelijk en technisch inzicht! Jij weet precies hoe je een kapotte machine weer in elkaar puzzelt! 🧩 Daarnaast herken je een monteur meteen aan:

 • Oplossingsgerichtheid: jij ziet overal oplossingen. Soms duurt het wat langer dan anders, maar je fixt het altijd!
 • Snel handelen: ja hoor, je zit net aan de koffie met taart en BAM! Storing bij de machine die je net had gemaakt. Jij houdt dan je hoofd koel, gaat meteen aan de slag en eet die taart later wel. 
 • Veilig werken: als monteur bevind je je meer dan eens in gevaarlijke situaties. Het is dus ook erg belangrijk dat je weet hoe je veilig handelt. 
 • Oog voor detail: als monteur wordt er van je verwacht dat je kwalitatief werkt. Jij hebt een haarscherpe blik en ziet het zelfs als het kleinste onderdeeltje van een machine ontbreekt!
8

Flexibele of vaste job als monteur?

De meeste monteurs werken fulltime. Zin om voor een topwerkgever te knallen? Tempo-Team helpt je graag! Het is maar net wat je zelf wilt en aankan. Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier

plezier_werkvloer
plezier_werkvloer
9

Waarom werken als monteur via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
10

Sla jouw job als monteur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check alle sollicitatietips
11

FAQs

Dit zijn de veelgestelde vragen over monteur

thank you for subscribing to your personalised job alerts.