Uuhhh… wat is een bakker precies?!

Een bakker bakt… jaaa: brood! Hoe? Met bloem, water en gist. Meer heeft deze meester van het brood niet nodig om tot hééérlijke creaties te komen. De bakker is dé belangrijkste persoon in de bakkerij! Zonder de bakker vliegen er geen warme broodjes over de toonbank. En niet alleen voor broodjes, puntjes en croissantjes kun je bij de bakker terecht. Ook heeeeerlijke taarten en andere zoete lekkernijen behoren tot de opties.  

Als bakker ben je vaak vroeg uit de veren om brood bij mensen op tafel te krijgen. Een kleine bakkerij bakt ‘s ochtends het brood voor de hele dag, maar grote bakkerijen bakken de hele dag door, en werken in ploegendiensten. Om voor meerdere bakkers of bijvoorbeeld een groothandel het brood te leveren. Zo kun je ook ‘s middags of ‘s avonds met je handen in het deeg staan. Of je laat natuurlijk een machine het werk doen. 😉

Een job  als (banket)bakker is een verantwoordelijke job. Jij zorgt er namelijk ook voor dat er altijd genoeg ingrediënten zijn om voldoende brood of taartjes te maken. Ben je een keer te laat met bestellen? Dan komt er geen brood op de plank! 

Als bakker zorg je dus voor: 

• de voorraad ingrediënten: zonder ingrediënten geen brood. Je houdt de voorraden in de gaten en je zorgt dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan.

• het mengen, kneden en bakken van het brood: en nee … dat hoeft vaak helemááál niet meer met de hand! Jij gooit alles, met liefde, in een machine die het zware werk voor je doet. 

• het schoonhouden van de bakkerij: al die kruimeltjes ruimen zichzelf niet op. Dus hup met de bezem erdoor! Zo kom je als bakker de volgende ochtend in een stralende bakkerij terecht, wel zo fijn. 🤩

Check alle vacatures
1

De werkdag van een bakker

Terwijl de vogels hun eerste liedjes zingen, ben je als bakker al in de bakkerij te vinden. Hier voel jij je helemaal thuis terwijl je bloem, water en gist met elkaar mengt tot een prachtig beslag. Dat hoeft trouwens lang niet altijd met de hand; de meeste bakkerijen hebben een kneedmachine die het zware werk voor ze doet. Yehessss! 💪

Na het kneden moet het brood rijzen, dat maakt het lekker luchtig én het geeft jou tijd voor een welverdiend kopje koffie. Eén voor één komen  je collega’s van de verkoop binnen. Dat maakt het werk zo leuk: rustig opstarten en dan flink lachen met de rest! Hierna begin je aan de bakkersroom, want ook de zoete lekkernijen mogen natuurlijk niet ontbreken in de bakkerij.

Het verschilt per bakkerij hoe jouw werkdag er precies uitziet. Werk je in een kleine bakkerij? Dan begin je vaak vroeg en sluit de bakkerij zodra het laatste brood is verkocht. Werkzaam in een grote bakkerij of in een supermarkt? Dan werk je vaak in drie ploegen: ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. De productie gaat dus de hele dag door! Je bakt het brood dan voor groothandels, supermarkten en horeca.

2

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een bakker 🤑

Als fulltime bakker verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 11 à € 15 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je flink wat boordjes van bestellen! 😉 Let op: dit kan natuurlijk per vacature en bedrijf verschillen, check het altijd voor de zekerheid even bij de vacature waar je op solliciteert. Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook rekenen op extralegale voordelen. 

De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:

 • Goed salaris, ka-ching! 💰
 • 20 of meer vakantiedagen 🏖️
 • Vakantiegeld
 • Voordelen met onze Teamdeals
 • De workout zit er al in tijdens werktijd! 🏋️
 • Keuze om parttime of fulltime te werken of als bijverdienste en student
 • Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis. 🎓
productie_medewerker
productie_medewerker
3

Wat voor bakkers zijn er?

Iedere bakker heeft zijn eigen specialiteit: van overheerlijke gebakjes, tot ambachtelijke zuurdesems. Hieronder vind je de meestvoorkomende bakkers: 

4

Bakker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om aan de slag te kunnen als leerling bakker heb je geen specifieke opleiding nodig. Een dosis enthousiasme en de wil om te leren is vaak voldoende! Meer informatie en tips kan je vinden op de website van Bakkers Vlaanderen

Werken aan je vaardigheden en competenties? Zie je het zitten om alles uit jezelf te halen en door te groeien? Dan hebben we bij Tempo-Team speciaal voor jouw GoodHabitz!  Er zijn trainingen op het vlak van persoonlijke kracht, talen, en commerciële vaardigheden. 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen. Da’s ook fijn! Schrijf je hier snel in.

5

Hé meesterbakker! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een bakker

Als gedreven bakker zijn er een aantal mogelijkheden om door te rijzen.😉 Bakker is een eeuwenoud beroep. Daarom ga jij vaak eerst aan de slag als leerling-bakker. Van bakkers met jarenlange ervaring leer jij de kneepjes van het vak. Heb jij het in de vingers? Dan groei je door naar zelfstandig bakker. Nu help jij beginnende bakkers op weg in de wondere wereld van het deeg.

6

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte bakker 🤩

Wil je bakker worden, dan springt er één passie torenhoog bovenuit. Jij HOUDT van goed brood. De korst, de crunch, de smaak daar gaat jouw hart sneller van kloppen. 🤤 Met passie kom je een heeeeel eind, maar herken jij je ook hierin? Dan zit je gebakken!

7

Flexibele of vaste job als bakker?

Als bakker is alles mogelijk: flexibel of vast. Sommige bakkerijen vinden het fijn als je vast in dienst komt, zodat ze altijd op je kunnen rekenen. Andere bakkerijen werken met een team van flexibele krachten.

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier

8

Waarom werken als bakker via Tempo-Team?

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
plezier_werkvloer
plezier_werkvloer
9

Sla jouw job als bakker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check alle sollicitatietips
10

FAQs

 Dit zijn de veelgestelde vragen over bakkers.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.