winter_dip
winter_dip

Geen zin om uit bed te komen en nog minder om naar je werk te gaan? Berejaloers op egels, eekhoorns en andere winterslapers? Wij lokken je uit je nest en tonen je een eerste streepje lentelicht. 7 zotte tips om je humeur te boosten.

1. Verzin een happy-routine

Kleine rituelen geven je een goed gevoel. Denk maar aan de bedtijdroutine uit je kindertijd: verhaaltje lezen, knuffelbeesten groeten, kus van je moeder... Verwen jezelf aan het begin van élke werkdag met een zelfverzonnen, opbeurende routine. Luister met je ogen dicht naar je favoriete hit op Spotify, drink vijf slokken lavendelthee en doe 100 tellen buikademhaling. Of wat het ook is waar jij blij van wordt.

2. Vergis je van generatie

In de winter zijn de dagen korter en de mensen sneller moe. Beleef je in de zomer nog wel eens spannende avonden op een vol terrasje, dan is de winter het seizoen van de sleur... Tenminste: als je dat laat gebeuren. Ook in de koude maanden kun je op micro-avontuur.  Of haal inspiratie bij de generatie vóór of na de jouwe. Wat doen zij om zich te amuseren? Koop een oud kookboek en organiseer een retro-etentje. Of maak eindelijk die Tiktok-account aan!

3. Doe de Munch

We bewegen minder in de winter en dat is slecht voor de conditie. Maar ook mentaal is het niet gezond. Stress en spanningen hopen zich op in ons lichaam. Af en toe moeten die eruit. Ken je het schilderij door Edvard Munch, van een figuur die staat te schreeuwen op een brug? Gun jezelf zo’n brulmoment. Ga ’s avonds op een lege parking staan, of ’s morgens in een bos. En schreeuw de longen uit je lijf. Wedden dat het je opbeurt?

4. Daag een collega uit

Je moet het niet zo ver drijven als in de Netflix-serie ‘Kärlek & Anarki’. Maar het kan héél leuk zijn om met een collega briefjes met geheime challenges uit te wisselen (in jullie jaszak, onder jullie koffiemok...). “Loop minstens 300 meter achterstevoren over de werkvloer.” “Druk twee lipstickkussen op de grote spiegel bij de toiletten.” Ontdek wie de grootste durver is, en welke collega’s jullie grapjes doorzien. 

5. Koop een magazine (dan zit je snor)

Lijkt je creatieve fontein deze winter bevroren en willen die out-of-the-box ideeën niet komen? Spreek jezelf dan zéker niet kritisch toe (“Waarom heb ik toch zo weinig inspiratie?”). Focus liever op iets anders – blader door een papieren magazine en zoek naar leuke plaatjes. Schud je spontaniteit wakker door een grappige collage te maken of er tekstballonnen of gekke snorretjes bij te tekenen. Zo lok je je innerlijke Banksy uit z’n kot.  

6. Wikkel jezelf in 6 lagen breigoed

Stijve vingers van de kou? Een hardnekkig tochtje in je nek? Wie zit te rillen, is zelden productief. Werk je buiten of in een koelafdeling, dan neem je waarschijnlijk je voorzorgen. Maar ook op kantoor of in een magazijn daalt ‘s winters de temperatuur. Hul jezelf in zachte, gebreide spullen en pronk met die sjaal of beenwarmers. Wist je dat een lage lichaamstemperatuur je ontvankelijk maakt voor virussen én depressieve gedachten? Dan is een buffer van breigoed niet gek...

7. Ga voor gezellig

Pin de juiste dingen op je winterse ‘moodboard’. Vergeet de verkeersellende, je ruwe wintervel en het gebrek aan zonlicht. Dit seizoen is óók een winter wonderland van knappende haardvuren en versterkertjes voor de inwendige mens. Organiseer een winteractiviteit voor de collega’s. Bak op vrijdagmiddag samen appelbollen. Ga na het werk op zaklampentocht met thermossen warme choco. Trek die gezelligheid door in je thuisomgeving. Jij kent de 10 geboden van JOMO toch al?    

PS: Winterdip verjaagd? Pak dan je maandagblues aan. Of zoek de voorjaarsvibe in deze onderstaande vacatures.