Hoe flikt die Sanne het toch? Ze mag overal meteen op sollicitatiegesprek en gaat 9 keer op 10 naar huis met de job. Is solliciteren haar geheime superkracht? Of doet ze dingen die jij ook kan doen?

Ken je ook zo iemand in je omgeving die maar een vacature moet lezen of de job is al van hem/haar? Jullie hebben ongeveer dezelfde diploma’s en ervaring, maar jullie parcours op de arbeidsmarkt verschilt dag en nacht. Terwijl Sanne (of Sam) elke recruiter voor zich wint, krijg jij zelden een telefoontje terug. Hoe kan dat?! Is die Sanne echt perfect of gebruikt ze valse trucjes?

Verrassing! Sanne is niet perfect, maar wel authentiek. Ze bezit de zeven eigenschappen waar recruiters voor vallen – of toch een groot aantal daarvan. Hoeveel vink jij er af en welke kan je meer in de verf zetten? Succes gegarandeerd.

Verantwoordelijkheid – Op de vraag ‘Ben jij een verantwoordelijk iemand?’ antwoordt bijna elke sollicitant ‘ja’. Sanne maakt het verschil door de manier waarop ze praat over dingen die ooit fout liepen. Ze wijst niet naar schuldigen, maar benoemt haar eigen aandeel en wat ze eruit heeft geleerd. Ze neemt haar verantwoordelijkheid. Walk the talk, heet dat.

Ambitie – Als Sanne gaat solliciteren, weet ze wat het bedrijf doet en wat haar functie zoal inhoudt. Ze stelt een geïnteresseerde vraag en luistert ook echt naar het antwoord. Kortom: ze toont in alles dat ze ervoor gaat. Dat is veel overtuigender dan zeggen: ‘Ik denk wel dat ik eerder ambitieus ben.’

Bescheidenheid – Sanne laat zich van haar beste kant zien en kan voorbeelden geven van dingen waarin ze uitblinkt. Ze kent de spelregels van het solliciteren. Maar ze voelt ook aan waar de grens ligt met opscheppen. Sanne spreekt over ‘ons team’, ‘mijn collega’s en ik’ of ‘wij’. Ze knuppelt haar gesprekspartner niet plat met honderd keer ‘ik kan’, ‘ik wil’ of ‘ik ben’.

Leergierigheid – Ogen en oren wijd open. Zo staat Sanne in het leven. Ze krimpt niet ineen bij het idee iets nieuws te moeten leren, maar gaat er ook niet vanuit dat ze alles al weet of kan.  Ze gelooft dat ze kan groeien als ze haar best doet. Geen slechte levensfilosofie, eigenlijk.

Positieve instelling – Voor excuses, verwijten en giftige kritiek ben je bij Sanne aan het verkeerde adres. Ze is zo iemand die mogelijkheden ziet in plaats van problemen. Yep, zo’n mensen bestaan dus écht! Maar word nu niet té enthousiast: baby-eenhoorns blijven een fabeltje.

Bereikbaarheid – Een praktische reden waarom Sanne de job krijgt, is omdat ze haar telefoon beantwoordt, haar mails leest en zich flexibel opstelt wanneer er een sollicitatie moet worden gepland. In Sannes agenda is de zoektocht naar haar droomjob een prioriteit.

Charme – Sanne en haar mannelijke evenbeeld Sam zijn extraverte zielen die snel ‘klikken’ met mensen. We moeten daar niet flauw over doen – die eigenschap helpt bij het solliciteren. Maar ook als je introvert bent, kun je de job scoren. Begin alvast met je af te vragen: ‘Wat zou Sanne in deze situatie doen?’

PS: Even je buik vol van super Sanne? Gniffel dan om deze sollicitatieblunders en stort je op onze vacaturebank!