nooit-meer-te-laat
nooit-meer-te-laat

Ben jij de verstokte laatkomer op het werk? De collega die steevast een kwartier te laat in een stormwolk van excuses komt aanwaaien? Maak jezelf dan niets wijs! Je bent niet ‘charmant chaotisch’ op vlak van time management. Je moet gewoon dringend leren op tijd komen! Gelukkig is het daarvoor nooit te laat...

Kom je te laat op een sollicitatiegesprek dan is het ‘game over’. Ook als je een presentatie moet geven of een evaluatiegesprek hebt, geef je beter tijdig present. Stiptheid is in de Belgische werkcultuur een belangrijke soft skill – en echt niet alleen op speciale dagen. Niemand staat graag op jou te wachten... Wees dus een fijne collega, toon respect en kom op tijd opdagen. Met deze tips moet dat lukken. Wedden dat het werkplezier in jullie team meteen vergroot?

1. Koop een horloge

Laat je smartphone in je handtas of broekzak zitten en schaf jezelf een ouderwets horloge aan. Kan het zó simpel zijn? Ja! Een horloge heeft – in tegenstelling tot je smartphone – maar één functie: de tijd weergeven. Er is dus geen gevaar dat je gaat scrollen, swipen of appen en… alwéér de tijd uit het oog verliest. Jouw nieuwe motto? Minder digistress, meer stiptheid!

2. Leg alles klaar

Zéker als je vroeg moet vertrekken, is het geen overbodige luxe om de avond voordien je kleren klaar te leggen en je spullen te verzamelen. Maak gerust je havermout of granola van tevoren klaar en denk ook na over je lunch. Gesmeerde boterhammen of een meal prep bewaren prima in de koelkast en een thermos koffie geeft je een instant roadtrip-gevoel. Een geslaagd ochtendritueel begint de avond ervoor al! En ja, daarmee doelen we ook op je bedtijd...

3. Bewaar je spullen op een vaste plek

Eindigt je ochtendritueel steevast met een stresserende zoektocht naar je sleutels, fietssleutels, je portefeuille of badge, geef die essentiële spullen dan een vaste plaats en kweek de gewoonte om ze meteen na thuiskomst daar te dumpen. Een lade, een schaaltje, een vaas - whatever. Zolang het maar helpt om orde in de chaos te brengen en kostbare minuten te winnen.

4. Plan witruimte in je agend

Je mag je agenda vol plannen, maar niet overvol. Laat een beetje ruimte tussen vergaderingen en afspraken, zodat ze niet naadloos in elkaar overlopen. Die vrijgehouden tijd gebruik je om even op adem te komen, een praatje te maken bij de koffiemachine (lang leve de terugkeer naar kantoor!) of je hersens een verdiende rustpauze te gunnen. In één klap vermijd je ook stress als de ene afspraak uitloopt en de andere alweer gaat beginnen.

5. Plan reistijd in

Klinkt logisch, en toch laten tal van mensen zich keer op keer vangen. Bereken van tevoren hoeveel tijd je nodig hebt om je van punt A naar B te verplaatsen, en voeg daar gerust een kwartier aan toe voor onvoorziene omstandigheden zoals files of vertragingen. Niet zo’n praktisch rekenwonder? Laat je helpen door deze slimme apps – en zwier er (nu je toch bezig bent) gelijk deze apps voor een betere work-life balans bij!

6. Durf nee zeggen

Uit onderzoek blijkt dat verstokte laatkomers vaak te veel tegelijk willen doen. Nog snel een lading vuile was in de machine steken, online schoenen bestellen, Instagram checken, een brood kopen… Stop met multitasken en laat alles wat kan blijven liggen, gewoon liggen. Focus op één ding. En vooral: negeer je smartphone. Dat berichtje kan je straks lezen, als je op je werk bent. Op tijd.

PS: Haast je, haast je, haast je. Op deze leuke vacatures wil je niet als laatste solliciteren...