Prikkels komen niet bij iedereen even sterk binnen. Sommige mensen leven zonder filter, terwijl andere ‘gezegend’ zijn met een olifantshuid. Ben jij prikkelgevoelig? Doen lawaai en spanning méér met jou dan met collega’s? Zo kom je tot rust…

Alle mensen hebben voelsprieten, maar de gevoeligheid ervan verschilt enorm. Fel licht, de drukte in een groep mensen, emotionele spanning of zelfs een kledinglabel dat jeukt? Het gros van de mensen werpt spontaan een muurtje op tegen zulke prikkels. Maar bij 15 à 20% van de bevolking staan de antennes zo scherp afgesteld als Russische afluisterapparatuur tijdens de Koude Oorlog. Hoor je bij die groep, dan moet je oppassen voor overprikkeling. 5 tips:

ARMOE TROEF

Lijkt je werkomgeving op een circus, rijk aan kleuren, geuren en spektakel? Creëer dan vooral je eigen prikkelarme cocon. Maak je bureau of werkplek zo rustgevend mogelijk. Hou alles netjes opgeruimd en voorzie - als het kan - de nodige planten. Groen ontspant en je bouwt er bovendien handige barrières mee. Met zes potten vrouwentongen scherm je je letterlijk af van je omgeving. Nu nog een geluiddempende hoofdtelefoon en – hah! – eindelijk rust.

CHILLEN IN EEN ZEN RUIMTE

Voel je dat het je allemaal wat veel wordt? Dan zijn er 3 dingen die je dag nog kunnen redden: donkerte, koude en stilte. In een verduisterde, goed verluchte ruimte kom je in je eentje zo weer tot rust. Nu weten wij ook wel dat weinig bedrijven zo’n ‘terugtrekplek’ voorzien. Zoek dan een rustig plaatsje buiten en sluit je ogen. Bijvoorbeeld om te lunchen.

DOE DE ARIANA

Just keep breathing and breathing and breathing – zingt Ariana Grande. En wie zijn wij om de wijsheid van popsongs te betwisten? Door je ademhaling af te stemmen op je hartslag kun je jezelf altijd kalmeren. Zelfs wanneer de stress je erger te pakken heeft dan een uitgehongerde wolf een tam konijn. Hoe je dat juist moet doen? Adem 3 seconden rustig en diep in en daarna 6 seconden uit. Wacht 2 seconden en herhaal. Na een keer of 30 (dat is 5 minuten) zijn je hartslag en ademhaling ‘in sync’, waardoor je stresshormoon met 23% daalt. En dat is dus wetenschappelijk bewezen enzo. Google maar eens op ‘hartcoherentie’. 

EVEN BIJTANKEN

Ben je hooggevoelig, dan doen negatieve prikkels je batterijen snel leeglopen. Maar ook positieve prikkels hebben extra veel impact op jou. Om uitputting door overprikkeling te vermijden, kan je bewust op zoek gaan naar wat je energie geeft. Dat kan wat tijd alleen zijn of een periode van geconcentreerd werken. Ook uit één-op-één contact met een positief ingestelde collega haal jij een boost.

ZIE HET LICHT

Raak je snel overprikkeld, dan voel je je wellicht kwetsbaar. Je wordt regelmatig overspoeld door emoties, stress of omgevingsfactoren. Alsof je een weerloos balletje in een flipperkast bent. Het is daarom belangrijk om je gevoeligheid ook als een kracht te zien – want dat is het. Gevoelige personen zijn vaak heel creatief en hebben een sterke verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidszin. Net als introverte personen zoeken ze niet steeds de spotlights, waardoor ze een aanwinst zijn voor elk team.

PS: Hoe gevoelig ben jij voor de vibes van deze vacatures?