De meeste collega’s vinden jou geen moeilijk type. Je bent graag behulpzaam en zet je in voor het team. Alleen: die ene persoon op het werk geeft je een onbehaaglijk gevoel. Hij/zij slaagt er altijd in je onzeker te maken. Door hem/haar doe of zeg je dingen waar je niet 100% achter staat. Val niet in de handen van een manipulator: let op deze rode vlaggen! 🆘
Ben jij zo iemand die niet per se hoeft te scoren? Ben je al blij als het team wint en heb je genoeg aan de titel ‘leuke collega’? Dan heb je een gulle en meegaande persoonlijkheid en verlopen de meeste van je sociale relaties vlot. Toch heb ook jij het recht om je grenzen te bewaken en al eens nee te zeggen. Merk je dat een collega jouw aarzelende ‘nee’ altijd wegwuift? Vraagt deze persoon ook nog eens: “Waarom doe je toch zo lastig?” Laat je dan vooral niet gek maken. Met wat zelfvertrouwen voorkom je dat een collega jou manipuleert.
1. Laat je niet overdonderen
Overtuigingskracht is een kwaliteit – tenminste, in een gezonde dosis. Een collega met leiderschapskwaliteiten slaagt erin om het team te overtuigen. Dat is geen probleem. Toch moet er begrip zijn voor verschillende standpunten en ruimte voor overleg. Overdondert een collega jullie steeds met zijn/haar standpunt? Worden andere meningen meteen in twijfel getrokken of zelfs belachelijk gemaakt? Komt er maar één iemand aan het woord in vergaderingen? Opgelet dan: manipulatie-alarm! 🚨
2. Laat je niet emotioneel chanteren
Sommige complimenten duwen je in een hoekje. Zeg nog maar eens nee wanneer iemand je net verteld heeft: “Wat zou ik toch doen zonder jou? Jij bent de enige op wie ik in het weekend kan rekenen.” Andere opmerkingen zijn een verborgen dreigement: “Natuurlijk mag je weigeren. Maar weet dat je antwoord meetelt voor je evaluatie/bonus/contractverlenging...” Je kunt manipulatieve mensen herkennen aan hun voorliefde voor emotionele chantage.
3. Laat je ‘nee’ niet van tafel vegen 🙅
Collega’s vragen elkaar wel eens om een gunst. In een hecht team is het ene plezier het andere waard. Maar de meeste collega’s hebben begrip voor jouw situatie. Ben je wat ziek of heb je andere plannen of verplichtingen? Geen probleem, dan vragen ze hulp aan iemand anders! Een manipulator echter, blijft aandringen en haalt je argumenten onderuit. Kan iemand anders je kinderen niet ophalen? Zou je die zwemtraining niet eens kunnen skippen... Laat je vooral niet pushen. Stel een tegenvraag: “Wie zou nog kunnen helpen? Is het wel zo dringend?”
4. Let op als iemand de zaken omdraait
Speelt een collega wel eens spreekbuis voor jou? Antwoordt hij/zij op vragen die aan jou werden gesteld en krijgt jouw zogenaamde ‘mening’ daarbij een heel nieuwe draai? Dat is code rood voor manipulatie! Dat geldt ook voor de neiging tot ontkennen. Gisteren kozen je manipulatoren nog A, maar vandaag beweren ze B. Als je dat opmerkt, maken ze jou leugenachtig of doen ze alsof jullie gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Hou voet bij stuk!
5. Let op als iemand je zelfvertrouwen aantast
Hoe steviger jij in je schoenen staat, hoe moeilijker je bent te manipuleren. Let dus altijd op met types die je onzeker maken. Soms roddelen ze achter je rug, zodat je alleen komt te staan in de groep. Soms zaaien ze twijfel in je hart, door je mening of inbreng subtiel te negeren. En ze zijn de kampioen van de toxische commentaar: “Trek die trui maar gauw uit. Ik heb nog iets liggen waarin je je wél kunt vertonen.” Schijnbaar vriendelijk advies, dat aankomt als een mokerslag? Dat is het handelsmerk van de manipulator!
PS: Meer weten? Lees Manipulatie herkennen en oplossen van Marie Andersen (Horizon 2023)
PPS: Aantrekkelijke vacatures: zou jij manipuleren om deze droomjobs te scoren?