prikkels_werkvloer
prikkels_werkvloer

Prikkels komen niet bij iedereen even sterk binnen. Sommige mensen leven zonder filter, terwijl andere ‘gezegend’ zijn met een olifantenhuid. Ben jij prikkelgevoelig? Doen lawaai en spanning méér met jou dan met collega’s? Met deze 5 tips kom je tot rust…

Alle mensen hebben voelsprieten, maar de gevoeligheid ervan verschilt. Fel licht, een kamer vol mensen of hevige emoties? De meesten onder ons kunnen zulke prikkels gemakkelijk aan. Maar bij 1 op 5 staan de antennes zo scherp afgesteld als Russische afluisterapparatuur tijdens de Koude Oorlog. Hoor je bij die groep, dan moet je oppassen voor overprikkeling. Vijf tips:

1. Prikkelarme ruimte

Sfeer op de werkvloer is leuk, maar soms leidt het af. Lijkt je werkomgeving op een circus, rijk aan kleuren, geuren en spektakel? Creëer dan je eigen prikkelarme cocon. Maak je bureau of werkplek zo rustgevend mogelijk. Ruim alles netjes op en voorzie - als het kan - de nodige planten. Groen ontspant en je bouwt er  handige barrières mee. Met zes potten vrouwentongen scherm je jezelf letterlijk af van je omgeving. Nu nog een geluiddempende hoofdtelefoon… rust. 

2. Met je ogen dicht

Voel je dat het je allemaal wat veel wordt? Dan zijn er drie dingen die je dag nog kunnen redden: donkerte, koude en stilte. In een verduisterde, goed verluchte ruimte kom je in je eentje zo weer tot rust. Op thuiswerkdagen moet dat lukken. In een bedrijf zonder ‘terugtrekplek’ zoek je best een rustige plaats op – bijvoorbeeld de parking. Sluit je ogen en doe even helemaal niets. Je kunt ook in de buitenlucht lunchen. Hooggevoelige mensen zijn vaak introvert. Een pauze in je eentje laadt je batterijen weer op.

3. Adem op het ritme van je hart

Just keep breathing and breathing and breathing – zingt Ariana Grande. En wie zijn wij om de wijsheid van popsongs te betwisten? Door je ademhaling af te stemmen op je hartslag kun je jezelf altijd kalmeren. Hoe je dat doet? Adem drie seconden rustig en diep in en daarna zes seconden uit. Wacht twee seconden en herhaal. Na een keer of 30 (dat zijn vijf minuten) zijn je hartslag en ademhaling ‘in sync’, waardoor je stresshormoon met 23% daalt. En dat is dus wetenschappelijk bewezen. Google maar eens op ‘hartcoherentie’.  

4. Tank wat energie bij

Ben je hooggevoelig, dan doen negatieve prikkels je batterijen snel leeglopen. Maar ook positieve prikkels hebben extra impact op jou. Hou je energiepeil dus goed in de gaten! Om uitputting door overprikkeling te vermijden, ga je bewust op zoek naar wat je energie geeft. Dat kan wat tijd alleen zijn of een periode van geconcentreerd werken. Ook uit één-op-één contact met een positief ingestelde collega haal jij een boost. 

5. Geloof in jezelf

Raak je snel overprikkeld, dan voel je je wellicht kwetsbaar. Je wordt regelmatig overspoeld door emoties en triggers uit de buitenwereld. Alsof je een weerloos balletje in een flipperkast bent. Het is daarom belangrijk om je gevoeligheid ook als een kracht te zien – want dat is het. Gevoelige personen zijn vaak heel creatief en hebben een sterke verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidszin. Net als introverte personen zoeken ze niet steeds de spotlights, waardoor ze een aanwinst zijn voor elk team

PS: Hoe gevoelig ben jij voor de vibes van deze vacatures?