verlegen_timide_person
verlegen_timide_person

Vlotjes netwerken is een kunst, maar een met niet zo’n beste reputatie. Het roept een beeld op van gladde types en vriendjespolitiek. Onterecht! Als je kunt terugvallen op een sterk netwerk, dan is dat een bewijs van je sociale intelligentie. Hechte relaties zijn goed voor je gezondheid en carrière. Ook als uitzendkracht!

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze moeten ‘netwerken’. Dat komt vooral omdat ze het niet zo vaak doen. Eigenlijk is het doodnormaal (en verstandig) om te werken aan je zakelijke relaties. Met deze tips💡 bouw je op een ontspannen manier aan een sterk sociaal netwerk:

  1. Laat overal waar je (tijdelijk) werkt een goede indruk na (met deze tips). Uitzendwerk is flexibel en brengt je in verschillende bedrijven en sectoren. Geen betere manier om uiteenlopende mensen te ontmoeten!
  2. Hou contact met je ex-collega’s, bijvoorbeeld via social media. Beantwoord hun vragen, vier hun successen en reageer op hun posts. Laat van je horen, ook als je niets nodig hebt. Wat zeggen we? Zéker als je niets nodig hebt.
  3. Haal oude banden opnieuw aan. Overloop je CV stap voor stap en kijk welke mensen je nog kent van je middelbare school, studentenjobs, opleiding(en), jeugdbeweging of sportvereniging. Denk ook aan je kapper, de postbode of vrienden van op reis. Vriendelijkheid kost niets: verspreid het in gulle porties. Zo bouw je relaties op.
  4. Maak geen onderscheid tussen ‘gewone mensen’ en ‘mensen die je vooruit kunnen helpen’. Alle mensen zijn waardevol. Je kunt nooit voorspellen wiens hulp je nog eens nodig zult hebben. Je kunt wel aan je karma werken door alvast zélf behulpzaam te zijn.
  5. Over karma gesproken: eerlijk duurt het langst. Schrijf geen aanbeveling voor collega’s met wie je moeilijk kon samenwerken en beloof niemand dat je contact zult leggen met mensen tot wie je geen toegang hebt. Help waar je kan en geef eerlijk aan wat je niet kunt. Dat voorkomt een hoop gedoe.  
  6. Wees jezelf! Veel mensen willen per se hun beste beentje voorzetten bij zakelijke contacten. Ze dwingen zichzelf in een rol en gedragen zich daardoor stroef. Het is beter om je te tonen zoals je bent – tot op zekere hoogte. Je carnavalsneus (en erger) hoeft niet op!
  7. Toon interesse. Ga je naar een receptie, lezing of beurs waar je mensen met gelijkaardige interesses kunt ontmoeten? Top! Je hoeft vooraf echt niet te oefenen op een ‘liftpraatje’ waarin je jezelf op 3 minuten voorstelt. Stel liever een geïnteresseerde vraag aan de mensen die je ontmoet. Dat blijft de beste ijsbreker.
  8. Wimpelt een onbekende op een netwerkevent je af? Krijg je weinig respons op de uitnodigingen die je via social media verstuurt? Laat je vooral niet ontmoedigen. Neem je tijd om je netwerk uit te bouwen. Het vraagt energie om bestaande contacten te onderhouden. Geleidelijk is een prima tempo.

PS: Op zoek naar nieuwe connecties? Leg contact met onze verse vacatures!