focus_at_work
focus_at_work

Onze concentratie is kostbaar, maar het is géén gemakkelijke schat om te bewaken. Vandaag hengelen ontelbare mensen, berichten en schermpjes naar onze aandacht en tijd. Soms lijkt het of de wereld samenspant om ons af te leiden. Deze tips helpen om je focus te bewaren, thuis én op het werk. 💡

Je bent gefocust wanneer je met je volle aandacht opgaat in wat je aan het doen bent. Zullen we de voordelen even opsommen? Als je aandachtig naar mensen kunt luisteren, dan ontwikkel je hechte, sociale relaties. Let je goed op in het verkeer of bij het bedienen van een machine? Dan verhoogt dat je veiligheid. Geef je het beste van jezelf in een uitdagende job? Dan vliegt de tijd en voel je werkplezier en voldoening. Allemaal goede redenen om je concentratie af te schermen. Zet je innerlijke bodyguard op het project!

Aandachtstrekker: Collega’s

Klampt de spraakwaterval van het bedrijf jou steevast aan? Gijzelt een collega je met een eindeloos verhaal, terwijl je een dringende klus hebt? Of tikt iemand op je schouder met een vraag, terwijl je net geconcentreerd bezig bent? Vervelend!

  • Focus! Maak het moeilijker om jou te storen. Zet een hoofdtelefoon op, hang een bordje met ‘druk bezig’ op je rug of zeg eerlijk: ‘Sorry, Annie – nu even niet.’ Het is een kwestie van grenzen stellen en eerlijk zijn. Zolang je regelmatig gezellig doet, kan dat best. 

Aandachtstrekker: Social media

Pling! Er komt een berichtje binnen op WhatsApp. En nu je toch je telefoon vast hebt, check je snel de views van je laatste TikTok-post. Omdat de app toch openstaat, scroll je even langs de nieuwe filmpjes. En zo is er weer een uur voorbij. Oeps! 

  • Focus! Verban je smartphone van je werkplek, zo word je niet afgeleid. En leg je telefoon ook niet naast je lunchbox op tafel. Geef liever aandacht aan je offline gezelschap. Een toffe sfeer in de kantine ontspant veel meer dan schermtijd.  En zo kan Annie ook haar verhaal eens kwijt 😊 

Aandachtstrekker: Klusjes

Mag jij soms thuiswerken? Hoera! Het ideale moment om een paar uur ongestoord gas te geven. Tot je die volle wasmand in het oog krijgt, natuurlijk. Of de lege koelkast of – ultieme aandachtskiller – tot je kinderen thuiskomen van school. 

  • Focus! Wil je van thuiswerken een succes maken (dat doe je zo), dan moet je streng zijn. Laat je geen huishoudelijke taken opdringen door huisgenoten of innerlijke stemmetjes. Thuiswerken is wérken, niet bijklussen-als-opvoeder-kok-en-poetshulp. Multitasken is nefast voor de concentratie!

Aandachtstrekker: Mailbox

Zit je gezellig met vrienden op café, met je liefste in de zetel of met een bezweet hoofd in de fitness... loopt er een vervelend werkmailtje binnen. Weg sfeer! En weg ontspanning. Altijd bereikbaar zijn, is vermoeiend en stresserend. Het zuigt je energiebatterij leeg.

  • Focus! Ook je privéleven verdient soms je volle aandacht. Het is belangrijk om af en toe compleet niets te doen. Gewoon niet checken buiten de werkuren, die mailbox. Dat is niet lui, dat is goed voor je focus.

PS: Nu we toch je aandacht hebben 😊 Check deze vacatures!