wekrplezier
wekrplezier

Je kent ze wel: de fluitende pakjesbezorger of goedlachse buschauffeur. Vrolijke types die met volle goesting gaan werken. Wil jij ook zo’n twinkel in je ogen tijdens de werkdag? Kies dan bewust voor meer werkplezier! 

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd dat ons humeur positief of negatief beïnvloedt. Iedereen is wel eens moe of slechtgezind – blij zijn is tenslotte geen to do op je lijstje! Toch kan je veel winnen door de happy voice in je hoofd een microfoon te geven. Zeg deze 5 zinnen regelmatig hardop – ze hebben een grote impact op je mindset. Wedden dat je werkdag er leuker door wordt?

1. “Ik zit aan het stuur”

Don’t! Plicht en dwang zijn het tegenovergestelde van plezier. Zet jezelf dus niet in een slachtofferrol: “Waarom moet ik elke dag gaan werken?” Schuif de verantwoordelijkheid niet van je af.

Do! Bedenk liever dat jij je eigen keuzes maakt. Mensen halen plezier uit werk dat ze (1) graag doen, (2) goed kunnen of (3) uitvoeren in een team waarin ze op hun plaats zijn. Hoe zit dat bij jou? Welke factor geeft voor jou de doorslag?

2. “Ik kies deze job”

Don’t! Blijf niet dromen van de perfecte job – die bestaat niet. De ene job betaalt goed, de andere is vlakbij huis, een derde maakt werk van een betere wereld. Blijf niet jagen op stralende maar onmogelijke droomjobs, die een schaduw werpen op elke échte vacature.   

Do! Weet waarom je werkt (of doe de test) en hoe jouw waardenschaal er uitziet. Kies bewust voor een bepaalde job – je huidige of de volgende... Die vinkt misschien niet alle vakjes af, maar wél het (voor jou) belangrijkste.

3. “Ik zie het zonnig”

Don’t!  Vergelijken, het is zo menselijk. Met je vorige job (waar het uitzicht in de kantine mooier was), met de job van je beste vriend (die wél maaltijdcheques krijgt) of met hippe jobs-zoals-in-de-film. Toch maakt vergelijken vooral ongelukkig. Stop ermee. Vandaag!

Do! Kijk naar de job die je hebt en scan ze op ‘silver linings’. Waar zitten de leuke kantjes, de voordelen, de streepjes zon? Noteer op het einde van elke werkweek 3 dingen die leuk waren. Herlees ze op zondagavond voor een shot ‘Joehoe, Maandag’-energie.

4. “Ik ga voor het haalbare”

Don’t! Op sommige dingen heb je geen invloed. De ligging van je bedrijf, het bestaan van de prikklok – jouw gezeur gaat daar niets aan veranderen. Stop met klagen want je verspilt kostbare energie.

Do! Focus liever op de aspecten van je job die je wél naar je hand kunt zetten. Klaar voor meer verantwoordelijkheid? Praat met je baas! Mag de sfeer onder de collega’s wat luchtiger? Aanpakken maar! Soms maken kleine aanpassingen een groot verschil.

5. “Ik neem één stap per keer”

Don’t! Alle generaals in de geschiedenis zullen het beamen. Strijd voeren op 5 fronten tegelijk is géén goed idee. Je kunt je job niet in één keer compleet rebooten. Werk liever stap voor stap – en staar je ook niet blind op een strak stappenplan.

Do! Een toffe job is in balans. Wat betreft werk en privé (deze apps kunnen helpen), maar ook wat betreft inspanning en voldoening. ‘Moe maar tevreden’, dat is de vibe op het einde van een goeie werkdag. Laat het plezier onderweg dus vooral gebeuren! Ga er niet te krampachtig naar op zoek. 

PS: Meer tips voor meer werkplezier? Haal inspiratie uit de gelijknamige Goodhabitz-cursus, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team.