studentenjobs
studentenjobs

Aan de slag in een vakantiejob? Ga er dan voor – voor de volle 100%. Ook wie onderaan de werkladder begint, kan hoge toppen scheren. Zeker met deze eenvoudige tips.

1. The Voice

Last van klamme handjes en okselvijvers? Chill, een beetje zenuwen zijn normaal. Toch hoeft niet iedereen te weten dat jij staat te bibberen als een woestijnrat op Antarctica. Neem een professionele houding aan en spreek luid en duidelijk.

2. In de broekzak

Grote kans dat jij thuis leeft met je telefoon aan je hand geplakt. Op de werkvloer is dat – nieuwsflash – geen goed idee. Ook niet wanneer je in een winkel of horecazaak werkt en er even geen klanten zijn. Laat je telefoon in je broekzak en unplug die oortjes. Je favoriete playlist, die ken je wel. Luister liever naar je collega’s en leer iets bij.

3. Eerst kijken, dan vragen

Je bent nieuw op het werk, dus het is normaal dat je vragen stelt. ‘Waar vind ik een emmer?’ Véél vragen. ‘Waar vind ik een spons?’ Ontzettend veel vragen. ‘Waar giet ik het vuile water na afloop? Moet ik die tweede ruit ook wassen?’ Je coach, teamleider of supervisor is er om die te beantwoorden, maar zal het op prijs stellen als je ook je ogen gebruikt. Streef naar zelfstandigheid en kijk in dat poetshok, vraagstaart.

4. Energiebommetje

Er zijn weinig vakantiejobs waarvoor je astrofysica of neurologie moet kennen. Gelukkig maar. Als student op de werkvloer maak je niet met je vakkennis, wel met je energie en vriendelijkheid het verschil. De motivatie van vaste werknemers durft met de jaren wat stof vergaren. Tijd om een bruisbal als jij binnen te halen!

5. Tik, tak

Studenten – en zeker millennials – hebben soms hun reputatie tegen. Laatkomers, warhoofden, verwende nesten: je kent de clichés. Vermorzel die vooroordelen met je voorbeeldige stiptheid. This generation rules the nation!

6. Teamspirit

Het is mooi dat je wil scoren in je studentenjob. Je hebt ambitie, je wil vooruit en dat is prima. Toch zijn ze op school vergeten je één belangrijke les te leren. Op het werk zit je in een team en moet je als groep presteren. Schuif dat ego dus aan de kant en maak indruk door een toffe collega te zijn!

PS: Had ik dat maar vroeger geweten en vacatures voor studenten.