Je eerste job scoren, dat is een mijlpaal. Maar hoe begin je eraan? Met het Supersimpele Stappenplan van Tempo-Team natuurlijk.

Stap 1: Weet wat je wil
Om een job te vinden waarvoor je ’s maandags graag uit bed springt, moet je jezelf een hoop vragen stellen. Wat voor iemand ben jij: enorm stressbestendig of juist niet in staat tot stilzitten? Je kernkwaliteiten bepalen in welke job je kunt schitteren. Werk jij voor het geld (doe de test!) of zoek je vooral uitdagingen en groeikansen? Probeer te ontdekken welke sector, welk type bedrijf en welke jobinhoud bij je past. Zo kun je gericht op zoek naar je droomjob.

Stap 2: Blink je online profiel op
Denk eraan, het internet ziet alles en vergeet niets. Google jezelf en scroll kritisch door de zoekresultaten. Maak jij een goede indruk op recruiters? Overloop je accounts op Instagram TikTok en andere social media en verwijder posts waar je dronken, schaars gekleed of politiek incorrect opstaat. Raadpleeg in geval van twijfel onze Checklist: Social Media voor Sollicitanten. Denk eraan: elk type sollicitant maakt een eerlijke kans op de job. Zolang je maar niet het type Social Media Ramp bent!

Stap 3: Vertrouw op je buikgevoel
Ga op online ontdekkingstocht, bijvoorbeeld in onze vacaturebank of op social media. Check ook de jobaanbiedingen in kranten of hoor eens rond bij vrienden en familie. Trekt een bepaalde vacatures meteen je aandacht? Onderschat het belang van dat vonkje niet! Solliciteer liever op 5 vacatures die je oprecht enthousiast maken dan op 20 ‘mwa-misschien’ functies. Een job is (toch in dit opzicht 😊) als een lief: het moet klikken!

Stap 4: Maak een killer CV
Een straf CV is maatwerk. Voor de ene job geeft je sociale intelligentie de doorslag, voor de andere telt vooral je ervaring in die studentenjob. De basis van je CV blijft hetzelfde (en dit zijn de gouden regels), maar je legt andere klemtonen voor elke vacature. Zeker als je weinig on-the-job ervaring hebt! Durf breed kijken, maar met het oog op de vacature. Welke nuttige vaardigheden heb je opgepikt bij de jeugdbeweging, of in je zaterdag job, of bij groepswerk? 

Stap 5: Een goed gesprek
Leg voor je sollicitatiegesprek een leuke (en gepaste) outfit klaar, zet de wekker ruim op tijd en maak oogcontact bij het binnenkomen. Je weet wel: de basics. Om je zenuwen de baas te blijven, maak je bovendien deze afspraak met jezelf. Vóór je de sollicitatieruimte binnengaat, mag je checken welke blunders je best vermijdt en welke vragen je beter niet stelt. Maar eenmaal binnen gá je ervoor, vol zelfvertrouwen en positieve verwachtingen. You’ve got this! Dat moet je zélf geloven voor je anderen kunt overtuigen.

PS: De 5 stappen gesnapt? Zoek je plaats tussen onze vacatures en... uit de starblokken!