Inclusion
Inclusion

Meedraaien in een divers team zonder vooroordelen? Yes, please! Vandaag vinden we het haast zelfsprekend dat bedrijven inclusief zijn. Toch is zoiets moeilijk om in te schatten als buitenstaander. Wil je checken of het bedrijf waar je solliciteert echt zo inclusief is als het beweert? Volg deze tips!

Kijk rond

Mag je op sollicitatiegesprek komen? Hou je ogen en oren dan goed open, zeker als je een rondleiding krijgt. Wie loopt er zoal rond op de werkvloer? In een inclusief bedrijf ontmoet je mensen die verschillen in leeftijd, gender en huidskleur. Kun je in één oogopslag je ‘typische collega’ omschrijven? Geen goed teken! 

Neem je gevoelstemperatuur

Na een sollicitatie denk je meestal: ‘Hoe heb ik gepresteerd?’ Draai dat eens om en vraag je af: ‘Hoe voelde ik mij bij dit gesprek?’ Kreeg je een warm welkom en kon je verschillende kanten van jezelf tonen: mooi zo! Verliep de ontmoeting afstandelijk en werd er vooral gepolst of jij in een vakje past? Opletten, dan.  

Stel een vraag over wat telt voor jou

Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer. Ook jij krijgt de kans om vragen te stellen, zéker in een inclusief bedrijf. Ben je bezorgd om je work-life balans of wil je werken bij een duurzaam bedrijf, snijd die topics dan aan! Zo weet je meteen of er open communicatie mogelijk is.  

Praat met iemand die er werkt 

Je weet hoe het gaat: elke sollicitatie is een beetje een toneelstuk. Zowel jijzelf als het bedrijf tonen jullie van de mooiste kant. Daarom is het goed om ook een informele babbel te hebben met iemand die al een tijdje bij het bedrijf werkt. Vraag hem/haar/hen bijvoorbeeld: ‘Staan teamleiders open voor suggesties uit de groep?’ ‘Is er respect en een goede sfeer onder collega’s?’ ‘Krijgt iedereen een eerlijke groeikans?’ Héél verhelderend.

Check de topprofielen

Een bonte mix van mensen in het magazijn, maar alleen oude, witte mannen in de directiekamer? Dat is géén inclusief bedrijf. Check op de bedrijfswebsite of LinkedIn of je ook diversiteit ziet aan de top. Is dat niet zo? Dan zijn er waarschijnlijk onzichtbare plafonds op de carrièreladder.

Bekijk de social media 

Voor welke sociale en maatschappelijke doelen zet een bedrijf zich in? Doet het mee met Earth Day of Pride Month? Organiseert het mentorprogramma’s en neemt het zelf initiatieven?  Een inclusief bedrijf staat dicht bij het leven en brengt kleur en teamspirit op social media. Bericht je bedrijf alleen over winstcijfers en onderscheidingen? Dan weet je meteen wat werkelijk telt...  

PS: Je weet nu waarop je moet letten. Check deze onderstaande vacatures op inclusiviteit!